М:тел убједљиво најбоља мобилна мрежа у БиХ

Компанија Нет Цхецк званичном додјелом серификата, потврдила лидерство м:тел-а

Република Српска 29.03.2023 | 15:23
М:тел убједљиво најбоља мобилна мрежа у БиХ

Само пар мјесеци након што је стигла потврда да су најбоља мобилна мрежа у БиХ у 2022. години, компанији м:тел стигла је још једна потврда за лидерство у пружању мобилних услуга и у 2023. години. Овог пута то је измјерила и потврдила реномирана компанија Нет Цхецк.

На конференцији за медије одржаној 29. марта 2023. године у Бањалуци, Царлос Троцадо, директор ИТ-ја Нет Цхецк групе  и предсједник Нет Цхецк Интернатионал-а, додијелио је сертификат за најбољу мобилну мрежу у БиХ генералној директорки компаније м:тел Јелени Триван.

Компанија Нет Цхецк основана 1999. године са сједиштем у Њемачкој, глобално је препознатљива у сфери мјерења квалитета мобилних мрежа. Са више од 20 година искуства развили су висок ниво компетенције у подручјима упоредне анализе мреже, услуга тестирања, оптимизације, ревизије, мрежног планирања, савјетовања за највеће телекомуникационе компаније и регулаторе.

Свеобухватна и независна мјерења и анализе се раде са сврхом да оператери добију прецизне информације о томе како квалитет мреже доживљавају крајњи корисници, а како би се планирана улагања усмјерила ондје гдје је то најпотребније.

Мјерење у БиХ вршено је у 37 градова и на свим главним путевима и аутопутевима, што је обухватило укупно 4.539 км у овом тестирању, 2.117 км у градовима и 2.422 км на путевима који их повезују.

Царлос Троцадо је овом приликом објаснио резултате мјерења у БиХ и сертификат који су додијелили компанији м:тел, наводећи да је након више од 45.000 обављених тестова за глас и податке по оператеру, међу свим оператерима, м:тел постигао најбоље резултате.  „Од максималних 1.000 бодова, м:тел је остварио импресивни скор од 823 поена. Поред најбољих укупних резултата, м:тел је такође постигао најбоље резултате и у категоријама за воице и дата”, рекао је Троцадо.

Након анализе и друге реномиране куће, те добијених резултата који су производ константног улагања у мобилну мрежу, компанија м:тел потврђује намјеру да остане најбољи и најквалитетнији избор за све кориснике. 

Генерална директорка компаније м:тел Јелена Триван, овом приликом је рекла да ниједна телекомуникациона кућа у БиХ, али ни у региону апсолутно не користи никаква мјерења, нити транспарентно показује своје податке и квалитет мреже својим корисницима. „Претпостављам шта су разлози за то, а ми као компанија која стално улаже у своју мрежу имамо потребу да екстерно будемо анализирани, да нам реномиране куће које раде и анализу Деутсцхе Телецом-а, Сwисс Телецом-а, покажу и упуте нас у то какав је заиста квалитет наше мреже, јер немамо чега да се стидимо.

Напротив. Данас нашим корисницима можемо да кажемо и званично да смо најбоља телекомуникациона кућа у БиХ и да у том смислу сваки наш корисник у овом тренутку користи најбољу мрежу у свим категоријама“, рекла је Јелена Триван, која је навела и да се у неким другим државама користи селективна статистика за воице и за дата, а да је м:тел у свим категоријама најбоља мрежа. „Дакле, свеједно је да ли се налазите у руралном подручју или у граду, свеједно да ли користите позив, Wхатс Уп или интернет, у свакој од тих категорија ви ћете добити најбољу услугу.

Резултати које смо добили су у рангу најбољих телекомуникационих кућа на свету. Грађани БиХ, корисници м:тел-а имају резултате, имају мрежу какву би имали и да живе у Немачкој или у Швајцарској“, навела је она. 

Разлог за задовољство је и у томе што иза овог успјеха стоје огромна улагања. „У претходне двије године уложили смо стотине милиона у мрежу и надам се да сваки наш корисник то види. Ово је друго међународно признање које смо добили и отворени смо за сваку међународну институцију која се бави провером мреже да  дође у сваком тренутку и да уради тестирање. Сигурна сам да бисмо добили исте резултате. Ово је за сваког корисника м:тел мреже потврда да је свој новац уложио у најбоље што на тржишту постоји. Хвала вам на томе“, истакла је Триван.

Истичући да је ово велико достигнуће и додијеливши сертификат директорки Триван, Царлос Троцадо је поручио: “Не смијемо заборавити да успјех није догађај једног тренутка, већ континуирано путовање. Како се м:тел-ова мрежа наставља развијати, конкуренти такође вриједно раде да сустигну м:тел и превазиђу га. Успјех ове године је само почетак онога што вјерујем да ће бити невјероватно путовање за м:тел”.

Потврду да је најбоља мобилна мрежа, м:тел је заслужио преданим радом, дугорочним и квалитетним планирањем и изградњом, константним и равномјерним улагањима на цијелој територији БиХ, као и спровођењем континуираног процеса оптимизације мреже.

(ПР) Фото: ПР