Имплементациони анекс Споразума објављен на сајту ЕУ

 - Европска служба за спољне послове објавила је на свом сајту Имплементациони анекс Споразума о путу нормализације односа између Србије и тзв Косова, документ чије је делове синоћ, приликом обраћања прочитао председник Србије Александар Вучић и најавио да ће га детаљно представити јавности данас у 11 часова.

Србија 19.03.2023 | 09:20
Имплементациони анекс Споразума објављен на сајту ЕУ

У саопштењу Спољне службе ЕУ, наводи се да је овај Анекс интегрални део Споразума.

"Косово и Србија се у потпуности обавезују да ц́е поштовати све чланове Споразума и овог Анекса и спровести све своје обавезе које произилазе из њих, експедитивно и у доброј вери. Стране примају к знању да ц́е Споразум и Анекс за имплементацију постати саставни делови одговарајуц́их процеса придруживања Косова и Србије ЕУ", наводи се у документу.

Како се додаје, стране такође примају к знању да ц́е посредник, ЕУ, одмах након усвајања Споразума и овог Анекса започети процес промене мерила за Поглавље 35 за Србију како би се рефлектовале нове обавезе које проистичу из Споразума и овог Анекса.

Дневни ред Косовске Специјалне групе за нормализацију ц́е пођеднако одражавати нове обавезе Косова које проистичу из Споразума и овог Анекса, наводи се у саопштењу и додаје да су стране сагласне да као хитно питање прихвате Декларацију о несталим лицима, како је договорена у оквиру Дијалога уз подршку ЕУ.

"Да би имплементирало члан 7, Косово одмах покрец́е преговоре у оквиру Дијалога уз посредовање ЕУ о успостављању специфичних аранжмана и гаранција за обезбеђивање адекватног нивоа самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима о дијалогу које је одредио посредник ЕУ", наводи се у Анексу.

Додаје се да су стране сагласне да у року од 30 дана успоставе Заједнички комитет за прац́ење, којим председава ЕУ. Спровођење свих одредби ц́е бити обезбеђено и надгледано од стране Заједничког одбора за прац́ење.

"Да би се имплементирао члан 9, ЕУ ц́е организовати донаторску конференцију у року од 150 дана како би се формирао инвестициони и финансијски пакет помоц́и за Косово и Србију. Исплата нец́е бити извршена пре него што ЕУ утврди да су све одредбе Споразума у потпуности извршене.

У тексту се наводи и да се Косово и Србија слажу да ц́е се сви чланови спроводити независно један од другог, и додаје да редослед ставова овог Анекса не доводи у питање редослед њихове имплементације.

Такође, наводи се да се Косово и Србија слажу да нец́е блокирати примену ниједног члана.

Све расправе у вези са имплементацијом Споразума одвијац́е се у склопу дијалога који води ЕУ.

"Косово и Србија признају да свако непоштовање својих обавеза из Споразума, овог Анекса или претходних споразума о дијалогу може имати директне негативне последице по њихове процесе приступања ЕУ и финансијску помоц́ коју добијају од ЕУ", закључује се у документу.

(Тањуг) Фото: Илустрација

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Wалтер

19.03.2023 08:44

Да ли у Анексу пише тзв Косово или само Косово ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир

19.03.2023 08:58

Сретно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титан

19.03.2023 09:16

Све је издао и продао...опасна њушка је он... опасна

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.03.2023 09:20

Основни договор је де факто узајамно признање. Наравно, ту има много других ствари. Али данас можемо рец́и да имамо и имплементациони анекс", рекао је Курти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

19.03.2023 09:27

Издаја! Популарност опада, народ се полако диже, а казна за велеиздају је прилично висока. Није ни чудо што је нервозан. Ово је,уједно, и јасан сигнал нама из Републике Српске. Не веровати му ни реч када каже да је уз нас. Уз кога је он био, тамо Срба више нема. Он и његов шеф, Вјекослав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

19.03.2023 09:36

То да Вучић неможе лагат..људи објавили да се зна..да је за пар милијарди еура"продо колевку српства"хахаха

ОДГОВОРИТЕ