Тужилаштво се распитивало и о директору полиције

"Зашто је тражен извод из апликације за граничне провјере за Синишу Кострешевића и остале? То нам није рекла ни тужитељка, ни суд који је доказ прихватио. У каквој су вези оптужени и директор Полиције РС? Ми то морамо знати, како бисмо могли даље припремати одбрану", навела је Ивановићева, али одговор на ово питање, бар за сада, није добила.

Република Српска 13.03.2023 | 17:51
Тужилаштво се распитивало и о директору полиције

- Тужилаштво је тражило информације о преласцима бх. границе за пет лица, укључујући и Синишу Кострешевића, директора Полиције Српске, и то на дан 15. септембара 2021. године, када је, како се сумња, хапшење преласком у Србију избјегао некадашњи вршилац дужности Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић.

Информације о преласку границе затражене су и за Зељковића, те за Милана Јашаревића, раније хапшеног радника Републичке управе цивилне заштите, који је довођен у везу са тадашњим Зељковићевим одласком у Београд, као и за Кострешевићевог пратиоца Милана Јововића и возача Александра Остића.

Да је тужитељка Сања Тадић Стојисављевић тражила те информације, откривено је у Окружном суду у Бањалуци, гдје се у предмету "Корона уговори" суди Зељковићу, а оптужени су и директори фирми "Процонтрол" из Бањалуке Славко Бојић и "Промединг" из Лакташа Драган Дубравац те власник Туристичке агенције "Травел 4 фун" Саша Марковић, као и Сани Црљић, бивши директор бањалучке фирме "Синекс лабораторија".

Јадранка Ивановић, Зељковићева адвокатица, питала је да јој се објасни на које околности је тужитељка тражила ове информације о Кострешевићу и осталима, али је то на рочишту остало неразјашњено.

"Зашто је тражен извод из апликације за граничне провјере за Синишу Кострешевића и остале? То нам није рекла ни тужитељка, ни суд који је доказ прихватио. У каквој су вези оптужени и директор Полиције РС? Ми то морамо знати, како бисмо могли даље припремати одбрану", навела је Ивановићева, али одговор на ово питање, бар за сада, није добила.

Шта је тужитељка, конкретно, провјеравала у вези са кретањем Кострешевића и осталих, "Независне новине" су покушале сазнати и од Републичког јавног тужилаштва, али је изостао конкретан одговор.

Из Тужилаштва наводе да су, у складу са одредбама Закона о кривичном поступку Републике Српске, прије подизања оптужнице спровели опсежну истрагу која је подразумијевала предузимање низа активности од стране поступајућег тужиоца и овлаштених службених лица, у циљу прикупљања доказа, информација и обавјештења, а које су биле од значаја за поступак оптужења.

"Које све активности је Тужилаштво предузимало како би доказало постојање основане сумње да су почињена кривична дјела која се оптуженима стављају на терет, Тужилаштво у овој фази поступка не може износити, јер би се то могло негативно одразити на сам ток главног претреса", речено је за "Независне новине" из Републичког јавног тужилаштва.

Бурно је било и на овом суђењу петорици оптужених, а поготово у моменту кад је тужитељка Тадић Стојисављевић, која је већ почела саслушавати свједоке, предложила да у наставку изводи материјалне доказе које је предложила, а послије тога настави саслушање свједока.

"Боже сачувај", добацила је једна од Зељковићевих адвокатица, на шта ју је судија Драган Улетиловић упозорио да омета рад суда, те јој запријетио казном.

Суд је на крају одлучио да се ипак настави са саслушањем свједока. Своје свједочење наставио је Драган Обрадовић, који је био начелник Службе за економско-финансијске послове у Институту и предсједник Комисије за набавке, а поновио је да не би потписивао документа о набавци медицинске односно заштитне опреме да је сматрао да је нешто незаконито. Изнио је и једну тврдњу која до сада није била позната.

"Осим МУП-а, чини ми се да је и Државна агенција за истраге и заштите (СИПА) изузимала документацију о набавци заштитних одијела", рекао је Обрадовић.

Институт је, подсјетимо, маске набављао за 6,90 КМ, а Обрадовић је потврдио да су маске код других понуђача, мимо оних који су обухваћени истрагом, али у мањим количинама, коштале од 10 до 13 марака по комаду.

"Била је понуда 'Крајина групе' од 500 комада маски, ја мислим по цијени од 12-13 КМ, као и фирме 'Перфецт цлеан' од 100 или 200 маски по цијенама од 10 или 12 КМ", рекао је Обрадовић.

Наставак суђења најављен је за наредни понедјељак, када ће бити настављено саслушање свједока Републичког јавног тужилаштва.

(<стронг>Независне) Фото: Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Бушач

13.03.2023 17:51

Ово суђење највише личи на Задругу. Прављење представе у којој се зна крај и да нико неће одговарати од налогодаваца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

13.03.2023 17:58

Ко јос вјерује тузиоцима? Они се никаквиг Бога не боје. Да ли је то добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

13.03.2023 18:45

Ткзв"муп пц",и није ништа друго до злочиначко-криминална организација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.03.2023 20:51

Јој та скy апликација је мрак

Name

Приједорцанин М.

13.03.2023 21:31

Ове адвокате окривљених треба кажњавати због лажи и ометања суда.маске биле 20-50 фенинга.која спрдачина.фуј

Name

БАЊА ЛУКА

13.03.2023 21:08

Хапшени Јашаревић иначе Стевандићев возач тада а и сада најнормалније ради у Народној скупштини ја ругла и јада .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

14.03.2023 10:44

Имају они своје људе које контактирају да обидју гузве колоне све се зна узмите листинг позиве све цете видјети ако зелите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.03.2023 12:14

Ти си неки упуцен.