Приједор: Мјештани дигли глас против отварања рудника

На Буковој Коси, надомак Приједора, вршиће се истраживање угља, а уколико се установи да га има, постоји могућност отварања рудника мрког угља.

Република Српска 10.03.2023 | 20:18
Приједор: Мјештани дигли глас против отварања рудника

Одлуку о покретању поступка додјеле концесије за истраживање угља на овом подручју донијела је Влада РС, на иницијативу фирме из Теслића, која је заинтересована за истраживања. Мјештани су против – поручују да ће вјековна огњишта бранити и својим животима.

„Волим село и планину, нећу рудник и прашину“, - порука је коју су мјештани Горњег Јеловца, Великог Паланчишта и Црне Долине код Приједора  послали надлежним властима алудирајући да не желе отварање рудника мрког угља у њиховом селу.  Иако су како истичу писали надлежнима, уплашени мјештани кажу да их нико није контактирао и упознао о намјерама Владе Републике Српске.

Рудник мрког угља према плану истраживања обухвата 30 хектара и добио је зелено свјетло Владе РС за испитивање терена.  Мјештани поткозарских села  и комплетног простора Кнешпоља, страхују за животе и имовину уколико дође до реализације планова који су скројени како кажу, мимо очију јавности.

Влада РС додијелила је средином јануара ове године концесију за почетак истраживања на овој локацији за експлоатацију мрког угља, компанији „Дрво-еxпорт" из Теслића. У току су истраживања али и како мјештани тврде притисак на локално становништво, како би се дошло у посјед што већег броја парцела на тој локацији.

На питање да ли ће Влада Српске имати слуха за захтјеве мјештана приједорских села да повуче одлуку о истраживању, премјер Радован Вишковић одговара:

„Ја колико знам рудник угља код Приједора не постоји“

Изгледа да се премјер Вишковић прави невјешт јер и сами мјештани знају да нема рудника али не дозвољавају да се прекопавају њихова дворишта и њиве зарад туђег профита.

Мјештанима ових села како и сами кажу, не преостаје ништа друго него да се и даље боре и  поручују да ће животима бранити своја вјековна огњишта.

(БН)  Фото:БН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Мирослав

10.03.2023 19:35

Треба радити и зарадити, коме смета рудник, ако локално становниство од њега мозе имати корист? Једног дана се могу сетити "еколози", да затворе рудник Омарска и све остале руднике у РС. Могу се сетити "еколози" да дају захтев за затварање свих хидроцентрала и забране изградњу нових? Могу се сетити "еколози" да забране орање ливада, јер је и то интервенција на ливаду? А од цега мисле паметњаковици, да зиве и где да раде? Пециндо доба би бас било примерно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мирослав

10.03.2023 19:53

Е стварно си велика будала, ови твоји црвени су све уништили чега су се дохватити. Сад бих јос и рудник па да и то опљачкају.

Name

РЕ Мирослав

10.03.2023 19:57

Овде се ради о руднику од ког би користи имали само тајкуни... На локацији која може много више новаца да донесе од туризма, и гдје се налазе СТРАТИШТА из ИИ Свј. Рата

Name

Велико Паланцисте

10.03.2023 20:39

Ваљда људи могу да одлучују шта желе. Није ово Сјеверна Кореја.Ако је све ок. Зашто наша власт,о томе шути.

Name

Ре

10.03.2023 20:45

Е мој Мирославе, није то у питању. Битно је само бити против власти и глумити "опасну" опозицију што нема везе са памећу. Свагдје се каже: без јаке опозиције нема јаке позиције, што у нашем случају нема везе с мозгом.

Name

Мирославу оптимисти

10.03.2023 21:12

Ето могла би се та прица и тако гледати. Зато цовек мора да буде веееелики оптимиста и да има веома јак зелудац.

Name

Ипе

10.03.2023 21:23

Па неће га отоврити РС,него неки "сердаров" као и Станаре,локална заједница има само проблеме,паре иду тајкунима.Зашто РС сама не инвестира у отварање рудника,запосли,а добит умјесто "Сердаровима" да се слијева у буџет и да народ има директну корист.Отбарарање тог рудника са свом механизацијом је један Додиков буџет.

Name

Реалиста

11.03.2023 11:11

Све набројано нема везе са народом, заправо има, јер ће ове људе можда раселити. Не отварају ови фирму да људи раде. Овај народ Козаре и поткозарја није раселио ни један рат, нису ни Усташе могле све побити али изгледа ова власт и твоји истомисљеници су на добром путу.

Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

10.03.2023 20:53

Сви који су гласали за тренутну власт, немају право да се буне.То се све ради за добро народа и РС-а.Прама томе , тишина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миливоје

10.03.2023 21:53

Идите у Медну код Мркоњиц Града, па цете видјети на ста лици експлоатисање угља. Не дајте људи, бицете преварени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

11.03.2023 06:03

Гласали сте за болесни режим, сад уживајте до следећих избора па опет исто урадите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Петар

11.03.2023 08:46

Откуд знаш да су баш ови гласали? Осим тога људски је и повјеровати некоме, није народ крив што они ЛАЖУ И КРАДУ ИЗБОРЕ

Name

ћорак

11.03.2023 07:17

Сад би и землу ровали да нађу бурад злата то би покрали од тога ова бједа неће имати користи ,затворили су у њемачкој највеће руднике угља уништили покрајину раселили градове, боже будала и кривог дрвета никад неће нестати.

ОДГОВОРИТЕ