Ко је за власт РС подобан новинар, а ко није?

Вишковић се посипа пепелом. Закон није добар, али спречава рекет. Новинари гласно: Закон = медијски мрак.

Република Српска 10.03.2023 | 19:59
Ко је за власт РС подобан новинар, а ко није?

Власт Српске зна да Закон није добар, али не одустају од казни за неистомишљенике.

“Ја не тврдим да је то савршен закон и увиђам елементе које треба искориговати”, рекао је  предсједник Владе Републике Српске Радован
Вишковић.

Под великим притиском јавности, предсједник Владе Радован Вишковић признао је да постоји могућност да се Приједлог закона измијени. Истакао је да постоје и добри и лоши новинари. Каже, добре неће дирати, али ће спријечити рекет.

“Ја то јавно кажем, рекет. Ако платите нећу вас дирати, ако не платите бићете предмет спекулација. Сматрам да новинари нису они који раде на блоговима и порталима, него су слободни стријелци. И ово питање ће бити ријешено”, рекао је Вишковић.

Ко зна шта је све Влада до сада озаконила у своју корист, јер није било довољно јаког реаговања народа. Зато новинари гласно и јасно указују да усвајањем овог закона власт уводи диктатиру са одсуством слободног мишљења.

“Сви можемо очекивати инспекторе МУП-а Српске пред својим вратима, поготово ако поменемо чланове породице. 120 хиљада марака је помињање Горице Додик. Или Игора Додика”, рекла је новинарка Вилдана Селимбеговић.

Да ли је ово пријетња приватној комуникацији и личним грађанским слободама – пита новинарска струка?

“Криминализација клевете је непрецизно дефинисана, није дефинисано који су приватни простори,  заштићени, у дому, у кафани са пријатељима, на слави или у неформалној групи”, каже новинар Радмила Жигић.

Урушавање грађанских слобода у стезање обруча око новинара и других критички настројених грађана води директно у медијски мрак, истичу представници седме силе.

“То значи смрт новинарству, то значи медијски мрак у оном смислу да ћемо бити приморани да пужемо пред политичким лидерима, јер они то и хоће. Они су нас довели до јако лошег економског положаја, све медије. Онда су почели да уцјењују и врбују медије”, каже Селимбеговићева.

Жигићева додаје да је што се медија тиче, како каже, штета непоправљива.

Струка каже да, ако закон буде усвојен, појавиће се низ нових проблема, а јавности ће бити везане руке јер, како наводе, док органи реда буду заузети ловом на вјештице, велике звјерке попут лопова и дилера моћи ће комотно да раде “свој посао”.

“Тај инпектор ће се бавити клеветама, а неће се бавити тиме ко продаје дрогу, ко обија банку, корупцијом, можда је то циљ, а у ствари би требало да буде обрнут циљ. Дај да ријешимо те крупније проблеме”, рекао је адвокат Зоран Перић.

Што смо ближе сједници НС РС на којој треба да се расправља о Нацрту закона о клевети као кривичном дјелу, предлагачи закона нервознији.

Тако је министар правде Милош Букејловић током званичне посјете Добоју. буквално, заобишао новинаре и није се појавио на најављеној прес-конференцији.

(БН) Фото:БН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бушач

10.03.2023 19:18

Васковић је за њих пеницилин ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идиот

10.03.2023 21:22

Узнемирио нас је је са овим законом у вријеме поста. Намјерно то ради да нас сто висе понизи.

Name

Татар

10.03.2023 19:23

Ма дајте људи па који закон Па ово са законом нема везе.Ово човек једноставно каже не занима вас шта ја и како радим.Ви сте ту да теглите и шутите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qqq

10.03.2023 19:26

Ни влас народу није подобна. Могу ићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

10.03.2023 19:43

Галама је бас непотребна. И тако о свему одлуцују тутори, о политици, о новинарству, о зивоти и смрти? Новинари као политицари имају припадност, пису сто захтева онај сто плаца. И до сада је писао ко хоце, и ста хоци, и против кога хоце, тако це и бити. Било закона, или не. Цини ми се да тутори спремају улицарење, са узасним последицам по РС, ово је само увод? Би Украјина, спрема се Грузија, Молдавија, а изгледа да се у РС спрема Мајда. Па кад победи ко мора, ето благостања.

ОДГОВОРИТЕ