У Новом Пазару историјски симпозијум стручњака за безбједност Србије и БиХ

„Потребно је да и Срби и Бошњаци, али и Хрвати и сви остали, виде како српски и бошњачки лидери у области безбедносних наука могу и треба да разговарају заједно, разговарају, износе једни другима чињенице, али и ризике који узнемиравају, било једне или друге заједнице, и да о томе заједнички извештавамо јавност како би се спречили немири, допринели поверењу међу народима и довели до коначног и трајног решења и мира и пружене руке наших братских народа“, нагласио је проф. др Дарко Трифуновић, директор београдског Института за националну и међународну безбедност“.

Босна и Херцеговина 09.03.2023 | 18:30
У Новом Пазару историјски симпозијум стручњака за безбједност Србије и БиХ

Универзитет у Новом Пазару и Институт за националну и међународну безбедност организују 9. марта округли сто на тему „Интеркултурално разумевање – фактор мира и стабилности на Западном Балкану“. На ову тему, која је један од ретких примера заједничког учешћа у овој веома осетљивој области сарадње, говориће експерти за регионалну безбедност из две суседне земље, Србије и Босне и Херцеговине.

Др Дарко Трифуновић, директор београдског Института за националну и међународну безбедност, потврдио је за наш лист да је ово први овакав историјски симпозијум на коме учествују стручњаци за безбедност из ове две земље.

"Морамо разумети страхове једни других. Стручњаци из области безбедности Србије и БиХ одржаће у Новом Пазару симпозијум који ће говорити о безбедносним изазовима са којима се суочавају оба народа који заједно живе на истом простору. Поучени нашом историјом и свиме што се овде дешавало, желимо да извучемо поуке да се овако нешто више никада не понови“, рекао је Трифуновић.

Он је, међутим, истакао да жели да се сећа свих жртава, са свих страна, и да су, како је навео они  гарант будућности.

 „Ово је идеја и порука коју желимо да пошаљемо, јер једноставно, мир нема алтернативу и морамо да идемо ка помирењу и заједничком животу,  Али исто тако треба да разумемо и сазнамо како се осећа Бошњак, Муслиман или било ко други када неко на Златибору обучава српску децу у некаквим ратним камповима. Зато морамо, искрено, да пружимо руке једни другима и да разумемо страхове једни других, да укажемо на све безбедносне ризике и да се суочимо са њима. И рецимо – не насиљу, да разговору и суживоту“, закључио је Трифуновић.

Другом сесијом предвиђено је предавање др Енвера Међедовића „Добросуседски односи у циљу стварања безбедносних заједница,“ др Сандија Диздаревића под насловом „Заједнички глобални безбедносни изазови и ризици Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Републике Хрватске, СЦГ, уз примену заједничког, пријатељског и безбедносног концепта за смањење ризика и решавање криза, као и доц. Самра Дечковић са предавањем „Интеркултурално образовање – данашње потребе“.

На округлом столу предавање „Војска Србије као фактор безбедности свих грађана Републике Србије“ одржаће пуковник у пензији Бошко Зорић, као и проф. др  Илија Животић на тему ‘Мултикултурални приступ у сигурносним службама као темељ превенције насилног екстремизма’.

(гласјавности.рс)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Врт

09.03.2023 17:50

Свака цаст, тако и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лила

09.03.2023 18:05

Има наде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

09.03.2023 19:50

Баш тако. Има наде

Name

Татар

09.03.2023 19:22

Ово је добра замисао ако није супља

ОДГОВОРИТЕ