U Novom Pazaru istorijski simpozijum stručnjaka za bezbjednost Srbije i BiH

„Potrebno je da i Srbi i Bošnjaci, ali i Hrvati i svi ostali, vide kako srpski i bošnjački lideri u oblasti bezbednosnih nauka mogu i treba da razgovaraju zajedno, razgovaraju, iznose jedni drugima činjenice, ali i rizike koji uznemiravaju, bilo jedne ili druge zajednice, i da o tome zajednički izveštavamo javnost kako bi se sprečili nemiri, doprineli poverenju među narodima i doveli do konačnog i trajnog rešenja i mira i pružene ruke naših bratskih naroda“, naglasio je prof. dr Darko Trifunović, direktor beogradskog Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost“.

Bosna i Hercegovina 09.03.2023 | 18:30
U Novom Pazaru istorijski simpozijum stručnjaka za bezbjednost Srbije i BiH

Univerzitet u Novom Pazaru i Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost organizuju 9. marta okrugli sto na temu „Interkulturalno razumevanje – faktor mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“. Na ovu temu, koja je jedan od retkih primera zajedničkog učešća u ovoj veoma osetljivoj oblasti saradnje, govoriće eksperti za regionalnu bezbednost iz dve susedne zemlje, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dr Darko Trifunović, direktor beogradskog Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, potvrdio je za naš list da je ovo prvi ovakav istorijski simpozijum na kome učestvuju stručnjaci za bezbednost iz ove dve zemlje.

"Moramo razumeti strahove jedni drugih. Stručnjaci iz oblasti bezbednosti Srbije i BiH održaće u Novom Pazaru simpozijum koji će govoriti o bezbednosnim izazovima sa kojima se suočavaju oba naroda koji zajedno žive na istom prostoru. Poučeni našom istorijom i svime što se ovde dešavalo, želimo da izvučemo pouke da se ovako nešto više nikada ne ponovi“, rekao je Trifunović.

On je, međutim, istakao da želi da se seća svih žrtava, sa svih strana, i da su, kako je naveo oni  garant budućnosti.

 „Ovo je ideja i poruka koju želimo da pošaljemo, jer jednostavno, mir nema alternativu i moramo da idemo ka pomirenju i zajedničkom životu,  Ali isto tako treba da razumemo i saznamo kako se oseća Bošnjak, Musliman ili bilo ko drugi kada neko na Zlatiboru obučava srpsku decu u nekakvim ratnim kampovima. Zato moramo, iskreno, da pružimo ruke jedni drugima i da razumemo strahove jedni drugih, da ukažemo na sve bezbednosne rizike i da se suočimo sa njima. I recimo – ne nasilju, da razgovoru i suživotu“, zaključio je Trifunović.

Drugom sesijom predviđeno je predavanje dr Envera Međedovića „Dobrosusedski odnosi u cilju stvaranja bezbednosnih zajednica,“ dr Sandija Dizdarevića pod naslovom „Zajednički globalni bezbednosni izazovi i rizici Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske, SCG, uz primenu zajedničkog, prijateljskog i bezbednosnog koncepta za smanjenje rizika i rešavanje kriza, kao i doc. Samra Dečković sa predavanjem „Interkulturalno obrazovanje – današnje potrebe“.

Na okruglom stolu predavanje „Vojska Srbije kao faktor bezbednosti svih građana Republike Srbije“ održaće pukovnik u penziji Boško Zorić, kao i prof. dr  Ilija Životić na temu ‘Multikulturalni pristup u sigurnosnim službama kao temelj prevencije nasilnog ekstremizma’.

(glasjavnosti.rs)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Vrt

09.03.2023 17:50

Svaka cast, tako i treba.

ODGOVORITE
Name

lila

09.03.2023 18:05

Ima nade!

ODGOVORITE
Name

Radovan

09.03.2023 19:50

Baš tako. Ima nade

Name

Tatar

09.03.2023 19:22

Ovo je dobra zamisao ako nije suplja

ODGOVORITE