Криминализација клевете у Српској: На путу ка тоталитарном друштву?

Када је Милорад Додик у новембру прошле године најавио нови сет закона који укључује и криминализацију клевете, медијска заједница сматрала је да је то немогуће у 21 вијеку. Поготово с обзиром на то да је клевета декриминализована прије више од 20 година. Само пар мјесеци послије показало се да су та очекивања била наивна и да по ко зна који пут етно-политичке газде не прежу ни од чег како би очували своја царства.

Република Српска 07.03.2023 | 19:59
Криминализација клевете у Српској: На путу ка тоталитарном друштву?

Са невјерицом и дозом неизвјесности и страха дочекана је вијест да је Влада Републике Српске  усвојила Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног закона Републике Српске, којим се уводе нова кривична дјела против части и угледа, односно кривично дјело увреде и клевете.

Предвиђене су и новчане казне за наведена кривична дјела у распону од 5 па до чак 100 хиљада КМ.

Јасно је да процес криминализације клевете покренут од политичара у Републици Српској има намјеру сузбијање слободе медија и независног, истраживачког и аналитичког новинарства у том ентитету. Међутим, уколико се усвоји, овај закон ће имати несагледиве посљедице за све грађане у цијелој БиХ.

Кажњавање новинара и медија допринијеће њиховом постепеном нестајању, објективне и битне информације више неће бити доступне јавности, а слобода говора у цијелом друштву ће се сводити на минимум и граница ће бити тамо гдје је одреде политичке вође. И то неће бити проблем само једног ентитета.

Однос власти према медијима у цијелој БиХ у задње двије деценије, стварањем немогућих услова за рад медија, јасан је доказ да овај закон прижељкују и многи политичари и у ФБиХ без обзира на нови политички поредак, да ли долазили из власти или опозиције.

У том контексту битно је подсјетити се на процес урушавања медија и професије новинарства. У књизи „Интегритет новинарства и транспарентност медија у Босни и Херцеговини“, објављеној 2021. обављено је истраживање које је показало погубне податке о положају новинарске професије.

Као коаутор књиге тада сам провео и анкету међу новинарима у којој је скоро 70 одсто новинара изјавило да би напустило новинарску професију уколико би им се пружила прилика, 63 % казало је да се суочавало са притисцима, 84 % да правосуђе не реагује адекватно на нападе на новинаре, 77 % новинара се сусретало са спрјечавањем приступа информацијама.

У књизи су наведени и разлози због којих се однос политиц̌ких странака према јавности и медијима у периоду послије рата није побољс̌авао, него постајао све ретрограднији и опаснији по слободу медија и интегритет новинара.

Закон о зас̌тити од клевете у БиХ с временом је постао један од механизама за притисак на медије. Не поштује се медијацијски процес прије суђења, нити користе могуц́ности улагања з̌алби и приговора, због чега се често изричу казне.

Ако је у постојећем законском оквиру још прије седам година због накнада с̌тете за клевете угашен политички магазин “Слободна Босна”, онда само можемо замислити шта се све може дешавати медијима у РС након усвајања овог закона.

Константно присуство политичког клијентелизма у медијима, нетранспарентности власти при финансирању медија, давању информација и кадрирању јавних медија, створило је кризу новинарства која ове године можда доживљава свој врхунац.

Пријетње и напади на новинаре не престају, а многи политичари стварају атмосферу дозвољеног линча новинара уз помоћ огромног броја ботова на интернетским порталима.

Новинари нису у пуној мјери институционално зас̌тиц́ени, неподобни медији каз̌њавају се великим казнама за клевету, не дају им се информације или им се ограниц̌ава приступ оглас̌ивац̌има.

У БиХ никад у потпуности није остварена слобода говора и плурализам садржаја, упркос великом броју медија.

Колико је мало потребно властима да ограниче медијске слободе показује и искуство из Пандемије када су кризни с̌табови и ентитетске владе организирале су прес-конференције без новинара, с унапријед припремљеним питањима, а информације су даване подобним медијима.

Многим политиц̌арима, а посебно етно-националистиц̌ким партијама, не одговара слобода говора, медијски плурализам, критика власти, с̌то су основне претпоставке демократског друс̌тва.

Оц̌ување владајуц́их позиција њима је важно по цијену гус̌ења темељних људских права и медијских слобода. Показивање тенденција ка тоталитарном нац̌ину владања постаје све отвореније и конкретније.

Вриједи поново поставити преформулисано питање поменуто на почетку текста, али овај пут га много озбиљније схватити:

Да ли је стварно могуће да постанемо тоталитарно друштво у 21. вијеку?

 (Инфорадар)  Фото: БУКА

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Борис

07.03.2023 19:09

Шта би тек било са нама да је дотични побједио на изборима регуларно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Значи

08.03.2023 03:37

До сад су радили по закону па вас сад милетови изненадили

Name

Адвокат

07.03.2023 19:25

Питајте Русе како је код Пућина или Кинезе, па ћете знати је ли могуће. То су ваши пожељни пријатељи, па ето вам их

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

07.03.2023 20:09

Па зар није већ тоталитарно јер ту причу слушамо годинама!? Откуд сад прича да смо на "путу"!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ-цорсокак

08.03.2023 06:18

Европски пут!

Name

Ре Милан

08.03.2023 07:50

Магаре опет лупетас.

Name

Чаруга

07.03.2023 20:09

Наћи ћемо и за ово режимски зло рјешење, одсад када нешто кажем о овим лоповима идем преко ентитетске линије ту испразним душу а они немају надлежности.Шта ради вођа са скромним џепарцом од 53 милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.03.2023 06:23

То може све док се не отцијепите. Кад се отцијепите, у Федерацију само с визом.

Name

Горан

07.03.2023 20:12

На путу...? Зар нисмо одавно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но.1

07.03.2023 20:44

Све то нама треба кад смо овце и шутимо. Свидја нам се Баја кад запјева. Вашарски примитивни менталитет, то смо ми. Умјесто да га се стидимо, ми гласамо за њега и њему слицне. Да се разумијемо, ни опозиција није боља. Све сами примитивци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

07.03.2023 20:51

Неразумијем засто сте толико против казне за лази, клевете, неистине итд....Зар треба да лаземо народ, па тако нам је досада било, лази на све стране. Доказес да је истина и Бог те веселио..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

08.03.2023 06:39

А криминална секта на власти се залазе за истину, ха, ха..?

Name

Нема судова

08.03.2023 11:34

Пред марионетским судовима такво нешто је немогуће. Код нас не постоје три гране власти, судство је потчињено и под контролом владајуће политике, то је основни проблем. Пошто је тако, закон ће се спроводити селективно на основу страначке припадности.

Name

баш

07.03.2023 20:55

Спречавање лажи и подвала западне гебелс машинерије му дође као тоталитаризам по њиховом а по нашем слобода. Ко говори истину чега се боји уопште, не кажњава држава истину него намјерно смишљену лаж и довођење гледаоца у заблуду попут проглашења побједе оне жбахаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

07.03.2023 23:08

Ето видиш секташки идиоте, ти веш потпадаш под тај закон јер једног доктора називаш тако како си написао... Не знам на коју државу мислиш, је ли на БиХ, знам да ви секташи једва чекате да утопите Р. Српску...

Name

хесли

07.03.2023 21:21

Пази ти шта је труо запад нама наметнуо Можеш опалити било какву лаж преко њихових плаћеничких медија попут побједе Тривићке. Не мораш наводити извор ни за шта. Што си обмануо народ небитно. Процесуирати те не може нико ни за шта. И онда није ни чудо што је неким медијима све ријалити, лаж и подвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да И

08.03.2023 08:47

Свједно, ништа се није десило, све је остало исто, да је Народ обманут, ствари би данас изгледале другачије ! Да се не лажемо, да ови наши не раде по упутама својих ментора са запада, они би овде дошли са Војском и завели ред како њима одговара, а одговара им, чим нема реакције ! Ти си заборавио њихове методе, када Народ изабере некога ко није по њиховом укусу, ови су очигледно по укусу !

Name

Изгледа...

08.03.2023 01:31

...онда да је мања казна да неког политичара пребијеш ,уњесто да вербално изнесеш истину коју они сматрају да је лаж и клевета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само напријеф

08.03.2023 09:10

Па ајде, пробај, пребиј некога па цес видјети дал је мања или веца казна, клосарцино

Name

Хроро

08.03.2023 06:22

Жељели сте постати руска губернија, према томе добро дошли у ново доба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

08.03.2023 08:24

Јели ти или не познајеш овдашње прилике ил' се правиш луд.25г овај резим обмањује и лаже овај народ и ти то не видиш нити видиш очигледне посљедице тога а видиш некакву тамо Тривицку која се огласи једном у месецу. Доиста би се требао јавити очном љекару

Name

Радован ИИИ

08.03.2023 06:47

Имали смо и веће проблеме па их нисмо ријешили. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово коридор

08.03.2023 07:40

Само по дзепу,па ће се замислити дали це лајати против других без аргумената и са лажима… важи за све..а посебно за назови,, новинаре,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

08.03.2023 08:10

Ово је већ тоталитарно друштво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранислав

08.03.2023 11:30

Ако то значи да ће укинути режимске медије онда је то ок?!Они клевећу више до свих!!!

ОДГОВОРИТЕ