Kriminalizacija klevete u Srpskoj: Na putu ka totalitarnom društvu?

Kada je Milorad Dodik u novembru prošle godine najavio novi set zakona koji uključuje i kriminalizaciju klevete, medijska zajednica smatrala je da je to nemoguće u 21 vijeku. Pogotovo s obzirom na to da je kleveta dekriminalizovana prije više od 20 godina. Samo par mjeseci poslije pokazalo se da su ta očekivanja bila naivna i da po ko zna koji put etno-političke gazde ne prežu ni od čeg kako bi očuvali svoja carstva.

Republika Srpska 07.03.2023 | 19:59
Kriminalizacija klevete u Srpskoj: Na putu ka totalitarnom društvu?

Sa nevjericom i dozom neizvjesnosti i straha dočekana je vijest da je Vlada Republike Srpske  usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete.

Predviđene su i novčane kazne za navedena krivična djela u rasponu od 5 pa do čak 100 hiljada KM.

Jasno je da proces kriminalizacije klevete pokrenut od političara u Republici Srpskoj ima namjeru suzbijanje slobode medija i nezavisnog, istraživačkog i analitičkog novinarstva u tom entitetu. Međutim, ukoliko se usvoji, ovaj zakon će imati nesagledive posljedice za sve građane u cijeloj BiH.

Kažnjavanje novinara i medija doprinijeće njihovom postepenom nestajanju, objektivne i bitne informacije više neće biti dostupne javnosti, a sloboda govora u cijelom društvu će se svoditi na minimum i granica će biti tamo gdje je odrede političke vođe. I to neće biti problem samo jednog entiteta.

Odnos vlasti prema medijima u cijeloj BiH u zadnje dvije decenije, stvaranjem nemogućih uslova za rad medija, jasan je dokaz da ovaj zakon priželjkuju i mnogi političari i u FBiH bez obzira na novi politički poredak, da li dolazili iz vlasti ili opozicije.

U tom kontekstu bitno je podsjetiti se na proces urušavanja medija i profesije novinarstva. U knjizi „Integritet novinarstva i transparentnost medija u Bosni i Hercegovini“, objavljenoj 2021. obavljeno je istraživanje koje je pokazalo pogubne podatke o položaju novinarske profesije.

Kao koautor knjige tada sam proveo i anketu među novinarima u kojoj je skoro 70 odsto novinara izjavilo da bi napustilo novinarsku profesiju ukoliko bi im se pružila prilika, 63 % kazalo je da se suočavalo sa pritiscima, 84 % da pravosuđe ne reaguje adekvatno na napade na novinare, 77 % novinara se susretalo sa sprječavanjem pristupa informacijama.

U knjizi su navedeni i razlozi zbog kojih se odnos političkih stranaka prema javnosti i medijima u periodu poslije rata nije poboljšavao, nego postajao sve retrogradniji i opasniji po slobodu medija i integritet novinara.

Zakon o zaštiti od klevete u BiH s vremenom je postao jedan od mehanizama za pritisak na medije. Ne poštuje se medijacijski proces prije suđenja, niti koriste mogućnosti ulaganja žalbi i prigovora, zbog čega se često izriču kazne.

Ako je u postojećem zakonskom okviru još prije sedam godina zbog naknada štete za klevete ugašen politički magazin “Slobodna Bosna”, onda samo možemo zamisliti šta se sve može dešavati medijima u RS nakon usvajanja ovog zakona.

Konstantno prisustvo političkog klijentelizma u medijima, netransparentnosti vlasti pri finansiranju medija, davanju informacija i kadriranju javnih medija, stvorilo je krizu novinarstva koja ove godine možda doživljava svoj vrhunac.

Prijetnje i napadi na novinare ne prestaju, a mnogi političari stvaraju atmosferu dozvoljenog linča novinara uz pomoć ogromnog broja botova na internetskim portalima.

Novinari nisu u punoj mjeri institucionalno zaštićeni, nepodobni mediji kažnjavaju se velikim kaznama za klevetu, ne daju im se informacije ili im se ograničava pristup oglašivačima.

U BiH nikad u potpunosti nije ostvarena sloboda govora i pluralizam sadržaja, uprkos velikom broju medija.

Koliko je malo potrebno vlastima da ograniče medijske slobode pokazuje i iskustvo iz Pandemije kada su krizni štabovi i entitetske vlade organizirale su pres-konferencije bez novinara, s unaprijed pripremljenim pitanjima, a informacije su davane podobnim medijima.

Mnogim političarima, a posebno etno-nacionalističkim partijama, ne odgovara sloboda govora, medijski pluralizam, kritika vlasti, što su osnovne pretpostavke demokratskog društva.

Očuvanje vladajućih pozicija njima je važno po cijenu gušenja temeljnih ljudskih prava i medijskih sloboda. Pokazivanje tendencija ka totalitarnom načinu vladanja postaje sve otvorenije i konkretnije.

Vrijedi ponovo postaviti preformulisano pitanje pomenuto na početku teksta, ali ovaj put ga mnogo ozbiljnije shvatiti:

Da li je stvarno moguće da postanemo totalitarno društvo u 21. vijeku?

 (Inforadar)  Foto: BUKA

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Boris

07.03.2023 19:09

Šta bi tek bilo sa nama da je dotični pobjedio na izborima regularno

ODGOVORITE
Name

Znači

08.03.2023 03:37

Do sad su radili po zakonu pa vas sad miletovi iznenadili

Name

Advokat

07.03.2023 19:25

Pitajte Ruse kako je kod Pućina ili Kineze, pa ćete znati je li moguće. To su vaši poželjni prijatelji, pa eto vam ih

ODGOVORITE
Name

Milan

07.03.2023 20:09

Pa zar nije već totalitarno jer tu priču slušamo godinama!? Otkud sad priča da smo na "putu"!?

ODGOVORITE
Name

EU-corsokak

08.03.2023 06:18

Evropski put!

Name

Re Milan

08.03.2023 07:50

Magare opet lupetas.

Name

Čaruga

07.03.2023 20:09

Naći ćemo i za ovo režimski zlo rješenje, odsad kada nešto kažem o ovim lopovima idem preko entitetske linije tu ispraznim dušu a oni nemaju nadležnosti.Šta radi vođa sa skromnim džeparcom od 53 miliona.

ODGOVORITE
Name

Re

08.03.2023 06:23

To može sve dok se ne otcijepite. Kad se otcijepite, u Federaciju samo s vizom.

Name

Goran

07.03.2023 20:12

Na putu...? Zar nismo odavno?

ODGOVORITE
Name

No.1

07.03.2023 20:44

Sve to nama treba kad smo ovce i šutimo. Svidja nam se Baja kad zapjeva. Vašarski primitivni mentalitet, to smo mi. Umjesto da ga se stidimo, mi glasamo za njega i njemu slicne. Da se razumijemo, ni opozicija nije bolja. Sve sami primitivci.

ODGOVORITE
Name

Mitar

07.03.2023 20:51

Nerazumijem zasto ste toliko protiv kazne za lazi, klevete, neistine itd....Zar treba da lazemo narod, pa tako nam je dosada bilo, lazi na sve strane. Dokazes da je istina i Bog te veselio..

ODGOVORITE
Name

Momo

08.03.2023 06:39

A kriminalna sekta na vlasti se zalaze za istinu, ha, ha..?

Name

Нема судова

08.03.2023 11:34

Пред марионетским судовима такво нешто је немогуће. Код нас не постоје три гране власти, судство је потчињено и под контролом владајуће политике, то је основни проблем. Пошто је тако, закон ће се спроводити селективно на основу страначке припадности.

Name

baš

07.03.2023 20:55

Sprečavanje laži i podvala zapadne gebels mašinerije mu dođe kao totalitarizam po njihovom a po našem sloboda. Ko govori istinu čega se boji uopšte, ne kažnjava država istinu nego namjerno smišljenu laž i dovođenje gledaoca u zabludu poput proglašenja pobjede one žbahare

ODGOVORITE
Name

Idealno

07.03.2023 23:08

Eto vidiš sektaški idiote, ti veš potpadaš pod taj zakon jer jednog doktora nazivaš tako kako si napisao... Ne znam na koju državu misliš, je li na BiH, znam da vi sektaši jedva čekate da utopite R. Srpsku...

Name

hesli

07.03.2023 21:21

Pazi ti šta je truo zapad nama nametnuo Možeš opaliti bilo kakvu laž preko njihovih plaćeničkih medija poput pobjede Trivićke. Ne moraš navoditi izvor ni za šta. Što si obmanuo narod nebitno. Procesuirati te ne može niko ni za šta. I onda nije ni čudo što je nekim medijima sve rijaliti, laž i podvala

ODGOVORITE
Name

Da I

08.03.2023 08:47

Svjedno, ništa se nije desilo, sve je ostalo isto, da je Narod obmanut, stvari bi danas izgledale drugačije ! Da se ne lažemo, da ovi naši ne rade po uputama svojih mentora sa zapada, oni bi ovde došli sa Vojskom i zaveli red kako njima odgovara, a odgovara im, čim nema reakcije ! Ti si zaboravio njihove metode, kada Narod izabere nekoga ko nije po njihovom ukusu, ovi su očigledno po ukusu !

Name

Izgleda...

08.03.2023 01:31

...onda da je manja kazna da nekog političara prebiješ ,unjesto da verbalno izneseš istinu koju oni smatraju da je laž i kleveta.

ODGOVORITE
Name

Samo naprijef

08.03.2023 09:10

Pa ajde, probaj, prebij nekoga pa ces vidjeti dal je manja ili veca kazna, klosarcino

Name

Hroro

08.03.2023 06:22

Željeli ste postati ruska gubernija, prema tome dobro došli u novo doba.

ODGOVORITE
Name

Tatar

08.03.2023 08:24

Jeli ti ili ne poznaješ ovdašnje prilike il' se praviš lud.25g ovaj rezim obmanjuje i laže ovaj narod i ti to ne vidiš niti vidiš očigledne posljedice toga a vidiš nekakvu tamo Trivicku koja se oglasi jednom u mesecu. Doista bi se trebao javiti očnom ljekaru

Name

Radovan III

08.03.2023 06:47

Imali smo i veće probleme pa ih nismo riješili. :)

ODGOVORITE
Name

Jovo koridor

08.03.2023 07:40

Samo po dzepu,pa će se zamisliti dali ce lajati protiv drugih bez argumenata i sa lažima… važi za sve..a posebno za nazovi,, novinare,,

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

08.03.2023 08:10

Ovo je već totalitarno društvo

ODGOVORITE
Name

Branislav

08.03.2023 11:30

Ako to znači da će ukinuti režimske medije onda je to ok?!Oni kleveću više do svih!!!

ODGOVORITE