Камиони на граници с Хрватском и даље чекају сатима

Превозници из БиХ, али и произвођачи поготово лако кварљиве робе и даље су на мукама због краћег радног времена хрватских цариника па тако камиони сатима чекају на граници, а некада и цијели дан.

Босна и Херцеговина 01.03.2023 | 07:54
Камиони на граници с Хрватском и даље чекају сатима

На то се жале представници превозника и привреде истичући да је уласком у шенген зону радно вријеме хрватских царинских служби скраћено с 15 на 14 часова.

Предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић потврдио је да су гужве на граничним прелазима и даље велике, а најтеже је на фреквентним прелазима попут Градишке.

– Скраћено радно вријеме фитосанитарних инспектора у Хрватској задало нам је велике проблеме, а превозници да би прешли гранични прелаз чекају десет до 12 сати, некада чак и цијели дан – рекао је Грбић.

Објаснио је да су им у овом случају везане руке, а једино што им остаје јесте то да се наоружају стрпљењем и да чекају.

– То више није у ингеренцији Хрватске, него Европске уније која је увела такво радно вријеме на свим прелазима која разграничавају ЕУ од осталих земаља – рекао је Грбић.

Дуготрајно чекање, како каже, највећу главобољу задаје због робе која је кварљива па тако они који сатима чекају поручују да је сваки коментар сувишан.

Генерални секретар у Привредној комори РС Драгана Кокот каже да је проблем вишесатног чекања камиона на границама присутан дуже времена.

– Дуго чекање на граничним прелазима, различито радно вријеме, али и контроле јесу дугогодишњи проблеми који никако да се ријеше, а скраћење радног времена самим тим значи опет додатно чекање и веће ризике за поједине врсте робе које се извозе, а осјетљиве су природе – рекла је Кокот, пише Глас Српске.

Осим тога због тога су наметнути, како каже, и већи трошкови због чекања и немогућности да се на вријеме спроведу процедуре, како царинске тако и све остале које су неопходне приликом извоза или увоза робе.

(Глас Српске)  Фото:Архив

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

лила

01.03.2023 07:51

Није крива ЕУ, него наши способни политичари, а поготово министри који нису видјели приватне економије. Да је БиХ ускладила правила с ЕУ и увела аутоматске процедуре, камиони би само поздравили царинике и ишли својим путем. Ал како ће човјек бившим комунистима објаснити аутоматизацију и дигитализацију. Он док не види печат, не вјерује ни да стојиш испред њега. Неспособност и нерад нас убише!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

01.03.2023 08:00

А кад треба увозити исту такву робу у БиХ наши раде у двије смијене. Ми да смо озбиљна држава (али нисмо), требали би исто тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.03.2023 08:38

Нико не покушава олакшати и поједноставити процес него напротив што га више закомпликује мисли да је паметнији.А какве глупости те посљедице изазивају никоме није битно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

01.03.2023 10:05

Само треба што више хрватски производа бојкотовати. Ја већ одавно не купујем ништа из хр и не идем на море итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разни птитисци

01.03.2023 10:12

За улазак у ту забоктецину звану ЕУ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

На залост

01.03.2023 13:44

Границна слузба ХР поготово Царина су фасисти њихов дрзављани ХР купи саламу и нарезак у БиХ то је ок Али ако дрзављанин БиХ и Србије то исто уради или виде Српски и Босански пасош тада је проблем и космар.Казне у евиденцијама о прекрсајима код ХР све су Срби и Босњаци .

ОДГОВОРИТЕ