Kamioni na granici s Hrvatskom i dalje čekaju satima

Prevoznici iz BiH, ali i proizvođači pogotovo lako kvarljive robe i dalje su na mukama zbog kraćeg radnog vremena hrvatskih carinika pa tako kamioni satima čekaju na granici, a nekada i cijeli dan.

Bosna i Hercegovina 01.03.2023 | 07:54
Kamioni na granici s Hrvatskom i dalje čekaju satima

Na to se žale predstavnici prevoznika i privrede ističući da je ulaskom u šengen zonu radno vrijeme hrvatskih carinskih službi skraćeno s 15 na 14 časova.

Predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić potvrdio je da su gužve na graničnim prelazima i dalje velike, a najteže je na frekventnim prelazima poput Gradiške.

– Skraćeno radno vrijeme fitosanitarnih inspektora u Hrvatskoj zadalo nam je velike probleme, a prevoznici da bi prešli granični prelaz čekaju deset do 12 sati, nekada čak i cijeli dan – rekao je Grbić.

Objasnio je da su im u ovom slučaju vezane ruke, a jedino što im ostaje jeste to da se naoružaju strpljenjem i da čekaju.

– To više nije u ingerenciji Hrvatske, nego Evropske unije koja je uvela takvo radno vrijeme na svim prelazima koja razgraničavaju EU od ostalih zemalja – rekao je Grbić.

Dugotrajno čekanje, kako kaže, najveću glavobolju zadaje zbog robe koja je kvarljiva pa tako oni koji satima čekaju poručuju da je svaki komentar suvišan.

Generalni sekretar u Privrednoj komori RS Dragana Kokot kaže da je problem višesatnog čekanja kamiona na granicama prisutan duže vremena.

– Dugo čekanje na graničnim prelazima, različito radno vrijeme, ali i kontrole jesu dugogodišnji problemi koji nikako da se riješe, a skraćenje radnog vremena samim tim znači opet dodatno čekanje i veće rizike za pojedine vrste robe koje se izvoze, a osjetljive su prirode – rekla je Kokot, piše Glas Srpske.

Osim toga zbog toga su nametnuti, kako kaže, i veći troškovi zbog čekanja i nemogućnosti da se na vrijeme sprovedu procedure, kako carinske tako i sve ostale koje su neophodne prilikom izvoza ili uvoza robe.

(Glas Srpske)  Foto:Arhiv

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

lila

01.03.2023 07:51

Nije kriva EU, nego naši sposobni političari, a pogotovo ministri koji nisu vidjeli privatne ekonomije. Da je BiH uskladila pravila s EU i uvela automatske procedure, kamioni bi samo pozdravili carinike i išli svojim putem. Al kako će čovjek bivšim komunistima objasniti automatizaciju i digitalizaciju. On dok ne vidi pečat, ne vjeruje ni da stojiš ispred njega. Nesposobnost i nerad nas ubiše!

ODGOVORITE
Name

Realista

01.03.2023 08:00

A kad treba uvoziti istu takvu robu u BiH naši rade u dvije smijene. Mi da smo ozbiljna država (ali nismo), trebali bi isto tako.

ODGOVORITE
Name

Tatar

01.03.2023 08:38

Niko ne pokušava olakšati i pojednostaviti proces nego naprotiv što ga više zakomplikuje misli da je pametniji.A kakve gluposti te posljedice izazivaju nikome nije bitno

ODGOVORITE
Name

Goran

01.03.2023 10:05

Samo treba što više hrvatski proizvoda bojkotovati. Ja već odavno ne kupujem ništa iz hr i ne idem na more itd...

ODGOVORITE
Name

Razni ptitisci

01.03.2023 10:12

Za ulazak u tu zaboktecinu zvanu EU....

ODGOVORITE
Name

Na zalost

01.03.2023 13:44

Granicna sluzba HR pogotovo Carina su fasisti njihov drzavljani HR kupi salamu i narezak u BiH to je ok Ali ako drzavljanin BiH i Srbije to isto uradi ili vide Srpski i Bosanski pasoš tada je problem i kosmar.Kazne u evidencijama o prekrsajima kod HR sve su Srbi i Bosnjaci .

ODGOVORITE