Обнова савезништва Србије и Америке је обострана потреба

И Србија и САД имају много разлога за добре и интензивне међусобне односе, и није нимало чудно што се у последње време ставови Београда и Вашингтона све више приближавају, упркос питању Косова, које је најосетљивија тема за обе стране.

Србија 20.02.2023 | 21:00
Обнова савезништва Србије и Америке је обострана потреба

Снажан допринос изградњи мостова сарадње Србије и САД, била је тема протеклог викенда на скупу организација српских исељеника и људи српског порекла у Вашингтону, првог овакве врсте после много година.

Скуп под називом “Јачање веза” одржан је у организацији Амбасаде Србије у Вашингтону и уз подршку председника Александра Вучића и Министарства спољних послова, а окупили су се истакнути привредници, уметници, лекари, адвокати, професори, као и Срби активни у америчкој политици.

Две државе, од успостављања дипломатских односа 1882. дуже од 100 година су “увек исто гледале на ствари”, преко Првог светског рата до појаве нацизма када је Србија једина у региону стајала раме уз раме са Вашингтоном.

До распада односа долази почетком 90-тих година прошлог века, заједно са распадом Југославије, и Вашингтон је на крају предводио НАТО у агресији на Србију 1999.

Сада, 24 године касније, САД и Србија су на путу да поново буду не само савезници, него и да обнове пријатељство. Посебно у контексту рата у Украјини и даљег развоја међународних односа, који су се на Балкану између великих сила увек преплитали.

Милован Јовановић, новинар и политички коментатор, за Косово онлајн каже да се “Србија и Америка данас много боље разумеју, и да су односи у сталном успону без обзира на поједина неразрешена питања и повремене проблеме”.

“Чињеница је да је ово период најбољих билатералних односа Србије и САД, од времена ратова деведесетих. Тадашња неразумна и суманута политика Милошевићевог режима покидала је све везе и нарушила односе између две земље.

Паметном и одговорном политиком председник Вучић се показао као озбиљан, поуздан и искрен партнер у последњих 10 година. Успео је да унапреди и учврсти односе са САД. Из угла Вашингтона Србија је кључна земља Западног Балкана, а њен председник најважнија политичка личност региона”, каже Јовановић.

Јовановић наводи да “свидело се неком или не, САД су и даље најмоћнија, најснажнија и најутицајнија земља на свету”.

“За Србију је од изузетног значаја да на својој страни има САД. Наша два народа деле историју прожету пријатељством и савезништвом из два светска рата. Србија има кључну улогу у обезбеђивању регионалне стабилности.

Не треба заборавити и утицај српске дијаспоре у САД, која је изнедрила успешне, угледне, богате и утицајне људе које ми нажалост нисмо умели да искористимо на ваљан начин.

Дијаспора је велики потенцијал које друге земље попут Грчке, Јерменије, Ирске, Италије или Албаније успешно користе. Амбасадор Ђурић са својим тимом озбиљно и добро ради и резултати тога се виде”, закључио је Јовановић.

(Косово онлине) Фото:Скенер.инфо

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

БЛБ

20.02.2023 20:48

Толико нас воле да су нас бомбардовали. Па могли су наци некакав бољи нацин да се ријесе политицара моји им нису по мјери. Нељуди владају америком и цинелим свијетом, то је проблем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.02.2023 22:51

Заслузено. Ста је Србија радила 98-99?

Name

Директ

21.02.2023 02:02

Америка је то. Не помажу они другима зарад других и добробити истих, већ зарад себе и своје добробити. Уствари, све велесиле то раде, само што код Американаца, то је видљиво и из авиона.

Name

Милан

21.02.2023 06:27

Циљ Уса, Ватикана и Њемачке је уништење срба. Они су створили усташе, бошњаке нову нацију...

Name

Татар

20.02.2023 20:54

Е ово се неће свидјети генералу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Значи

20.02.2023 21:14

Само да скимемо гаће. 99 срушили нам Србију, после отели Космет, побили ко зна колико цивила и војника (никад тачан број није утврђен) ко зна из ког разлога. И сад да смо пријатељи. Може кад нам плате оштету и врате отето Косово

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

20.02.2023 22:47

Само треба бити упоран и вјеровати И нема ста се не мозе Упорност се види Ал морас вјеровати Јовановицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wалтер

21.02.2023 04:36

Појавом нацизма,Србија је једина у региону стајала уз Вашингтон ? Зар није српска држава на челу са Недићем била на страни Њемачке ? Докле митови и лажи ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоо

21.02.2023 07:35

Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борко

21.02.2023 08:06

Тек кад врате Косово које дрзе под окупацијом јер су окупатори онда се са Америком мозе разговарати. И да фино поцисте сиромасени уранијум..Засули су Србију канцерогеним уранијумом и онда прицају о пријатељству. Глупи цетници су спасаваки њихове пилоте који су били у акцији бомбардовања Срба а не Нијемаца. Требали су их цетници предат Нијемцима.Неби им длака са главе спала. Говорили су спасени пилоти да су били оцекивали да це их српска руља побити а умјесто тога Срби их спасили. Па засто су оцекивали да це их Срби убити. Па зато сто су мислили да Срби знају да су их они Американци бомбардовали.. А Срби мислики да спасавају савезнике. Какви црни савезници.. Американца у Србији треба пратит у стопу. Сваки Американац у Србији је спијун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

22.02.2023 05:45

Американци кажу да је ово су змеђу њих и Србије велика потреба, ја се слажем стим само онда када Срби поубијају онолико Американаца колико су они поубијали Срба 1999 год.

ОДГОВОРИТЕ