Ево шта БиХ треба урадити да повуче 70 милиона евра

БиХ би на државном нивоу требало да до почетка сљедеће године усвоји нацрт закона о електричној енергији, у којем би требало да буде дефинисано успостављање оператера за трговање електричном енергијом на државном нивоу и омогућавање проширивања начина трговања електричном енергијом.

Босна и Херцеговина 19.02.2023 | 09:35
Ево шта БиХ треба урадити да повуче 70 милиона евра

- Босна и Херцеговина би до краја године требало да Европској комисији представи план престанка кориштења угља у производњи електричне енергије, којим је предвиђена праведна транзиција ка обновљивим изворима енергије.

Како пишу Независне, ово је једна од обавеза коју је Савјет министара БиХ упутио Европској комисији као дио Акционог плана за енергетску подршку ЕУ региону западног Балкана укупне вриједности милијарду евра, како би се убрзала зелена транзиција ка обновљивим изворима енергије.

Занимљиво је, стоји у тексту, да је у преводу документа на наш језик енглеска формулација "јуст транситион", што значи праведна транзиција, преведен као "само транзиција".

Такође се наводи да до почетка наредне године акциони план предвиђа одвајање произвођача, добављача и дистрибутера електричне енергије и гасне инфраструктуре у складу с Трећим енергетским пакетом, а исти ток дат је за рјешавање дугогодишњег проблема у вези с уклањањем сумпора из течних нафтних горива.

БиХ би на државном нивоу требало да до почетка сљедеће године усвоји нацрт закона о електричној енергији, у којем би требало да буде дефинисано успостављање оператера за трговање електричном енергијом на државном нивоу и омогућавање проширивања начина трговања електричном енергијом.

У Министарству за спољну трговину и економске односе БиХ су за <стронг>"Независне" рекли да је имплементација акционог плана услов за повлачење 70 милиона евра помоћи Европске комисије за БиХ, која је додијељена прије неколико дана.

Они су навели да ће од укупног износа од 70 милиона евра, 50 милиона бити усмјерено за помоћ сиромашним потрошачима, односно угроженим домаћинствима како би превазишли повећање цијене гријања, док је 20 милиона предвиђено за подршку мјерама енергетске ефикасности у малим и средњим предузећима, те домаћинствима.

"Поменути извјештај сачинили смо у пуној координацији и сарадњи са надлежним ентитетским институцијама, уважавајући њихове сугестије и препоруке. Ми смо урадили свој дио посла те у складу с обавезама упутили смо документ према Делегацији ЕУ у БиХ", истакли су они.

(БН) Фото: Независне

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Хрхехе

19.02.2023 09:37

Милијарду стањцаних да те зајасу каубоји цитав регион а само из Србије хиљаде милијарди да извуку....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца

19.02.2023 09:41

Опа, сад смо га надрљали.. Оде и Електро у туђе руке... Цисто робовласниство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

19.02.2023 10:10

Странци нам перфидно одузимају ел.привреду.ови на власти све покрадоше и јефтино продаше.незнамо управљати природним ресурсима и зато полако нестајемо са ових простора.

Name

лукавица

19.02.2023 09:49

Чуј нема више енергије из угља.Ми . обично становништво,смо га угасили одмах.Значи почиње увоз "здраве" енергије.Ма мрш стоко пљачкашка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста реци

19.02.2023 10:01

Господо ово је уцјене а не некакво давање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Против таквих мантри

19.02.2023 10:27

Се бори славна Русија и 85% свијета.....

Name

Дзирло

19.02.2023 10:20

Па милијqрд3 смо зарадили од извоза ел. енергије у 2022. Енергетску неовисност не треба дати ни по коју цијену

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дебелокожац

19.02.2023 10:22

Стварно не видим ниста спорно да нам је дрзава регулатор за природна богаства, енергетику, саобрацај, пољопривреду и све друге нефункционалне области, а које оспоравају политицари само зато сто је њима то исплативо. Док год ентитети буду глумили дрзаве цијену глупости це плацати обицни људи, тј ова сиротиња која це у затвор ако украде 3 метра дрва, а политицари и тајкуни краду, убијају, лазу на вагоне и ником ниста. Па за 30 година тзв "мира" се пола Босне и Херцеговине раселило, морамо бити свјесни или цемо имати дрзаву или нас неце бити. Ево нам примјера Турске, Ердоган кад је досао на власт је рекао да ако хоце бити богати само морају престати красти, Ататурк је рекао да нема дрзаве док је плата политицара веца од плате уцитеља и тако даље, а данас је Турска глобална економска и војна сила. Код нас су политицари најбогатији људи у дрзави, јер имају превисоке плате а и то им је мало па јос и краду на вагоне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колко ми ЊИМА камата

19.02.2023 10:24

Плаћамо годишње?! А ово кбј помоћ и онда милијарду услова, ЈАДНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

19.02.2023 10:56

ЈЕСТ СИЛА ПА ПРИЈЕ ЗЕМЉОТРЕСА ЊИХОВИ РАДНИЦИ ДОЛАЗЕ НА БАЛКАН ДА РАДЕ ЗА 300 ЕУРА,А ПРЕ ЗЕМЉОТРЕСА ИНФЛАЦИЈА БИЛА 50 ПОСТО.ЛОПОВА ИМАЈУ ИСТО КО И СВЕ ДРУГЕ ЗЕМЉЕ.НЕМА ВИСЕ УРЕДЈЕНИХ ДРЗАВА.МАФИЈА ПОКРИЛА ЦИТАВ СВИЈЕТ.

Name

А инфлација

19.02.2023 13:52

Им слузи да пљацкају а осиромасе обицног цовјека сзо својим радом у реалном сектору ствари и заради....

Name

Сојиц

19.02.2023 10:52

БиХ троси угаљ који се треба цувати за колонизаторе. Видјет цете кад у БиХ се населе са Запада има да отворе 50 електрана на угаљ. Да се цади ко пусница.. Заоад дуса боли за сваким груменом бановицког угља сто се потроси. То се мора цуват за њих..Насао се Босњо да троси тако племениту руду. И Србо у Угљевику. Све стопирај и цувај за окупатора. Аустрија изградила сине и возове да би из БиХ одвозила угаљ. Америја извwде на десетине нукеарних проба а које су стотине пута горе по климу. Оно сто јест јест, угљен диоксид јес опасан по здравље а зато би за БиХ боље било да трази од ЕУ филтере. Али то ЕУ неда. Запад неце да се троси угаљ. Капут!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Млада Босна

19.02.2023 12:10

И суму итд, племените метале и није Аустроугаска изградила него ми својим рукама од својих ресурса. Тацка.

Name

Паметно паметно

19.02.2023 11:08

Дају нам 70 мил € а из БиХ извуку милијарде и милијарде тих € -врића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да и из БиХ

19.02.2023 13:49

.

Name

незнам

19.02.2023 11:16

Струја без угља мозда за 300 година и код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Због зељезница

19.02.2023 12:15

И доминације на Истоку поготово над Русијом је поцео први свјетски рат цији је креатор исти англосакдонски свијет....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.02.2023 06:32

Која навлакуша мајко мила! Кад неко слуша са стране помислио би као да на столу стоји хрпа пара а неко не жели да грађанима учини доступним те паре. А чак и да се усвоји закон на заједничком нивоу те паре нико неби видио јер би то из ЕУ урачунали у кијекакве дневнице, састанке и путовања њихових вајних консултаната. Значи све у свему ово је бацање прашине у очи обичном народу само да се изврши централизација државе

ОДГОВОРИТЕ