Дисциплинска тужба терети Диану Кајмаковић

Уред дисциплинског тужиоца (УДТ) прочитао је на припремном рочишту тужбу која суспендовану Диану Кајмаковић терети за поступања у истрагама Тужилаштва Босне и Херцеговине у поступцима који су везани за “Скy” апликацију.

Босна и Херцеговина 17.02.2023 | 18:37
Дисциплинска тужба терети Диану Кајмаковић

Дисциплинска тужитељица Алена Курспахић прочитала је тужбу која Кајмаковић, суспендовану замјеницу главног тужиоца, терети по три тачке – за кориштење функције тужиоца ради прибављања користи, мијешање у рад тужилаца, понашања које штети угледу функције, као и другог понашања које представља озбиљно кршење службене дужности или доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет.

Сенка Ножица, пуномоћница тужене Кајмаковић, је истакла да ништа од онога што је наведено у тужби није тачно.

Првом тачком тужбе, Кајмаковић се ставља на терет да је од 8. новембра 2021. до 24. августа 2022. године, у својству руководиоца Посебног одјељења за организовани криминал Тужилаштва БиХ, у сефу своје канцеларије држала 21 повјерљиве информације запримљене у вези “Скy” апликације, да их није завела у складу са Правилником о канцеларијском пословању и да је поступала супротно захтјеву вршиоца дужности главног тужиоца.

“Није постојао разлог да се ови документи држе у њеном сефу којем приступ имају само она и њен сарадник”, казала је Курспахић.

Кајмаковић је на терет стављено да је 23. маја 2022. у својој канцеларији повишеним тоном рекла полицијском службенику Кантона Сарајево да њој лично мора достављати акте у вези са “Скy” апликацијом, а не поступајућим тужиоцима.

Трећом тачком на терет јој се ставља да је позвала сарадника тужиоца Мирзе Хукељића да јој донесе једну одлуку из његовог списа, што поступајући тужилац није дозволио.

Дисциплинска тужитељица је предложила да Кајмаковић буде разријешена дужности тужитељице.

Пуномоћница Ножица је казала да је тужена оставила строго повјерљиве информације на најсигурније мјесто.

“Доказаћемо да је била на боловању, да их није задржавала без рада и неоправдано”, најавила је Ножица.

Према њеним ријечима, није тачно да је Кајмаковић тих дужности разријешена 20. априла 2022., него у мају.

УДТ је предложио да као свједоци буду саслушани главни тужилац Миланко Кајганић, тужиоци Мирза Хукељић, Џермин Пашић и Дубравко Чампара, те сарадници и полицијски службеник.

Курспахић је предложила и материјалне доказе о обезбјеђивању повјерљивих информација из сефа, измјенама чланова тима за поступање у предметима везаним за апликацију “Скy”, одсуству тужене због боловања. Међу предложеним доказима је и допис Министарства финансија Сједињених Америчких Држава, који, према ријечима тужитељице, говори о перцепцији активности Кајмаковић.

Као нови доказ, предложен је акт о поступању са документима Обавјештајно-безбједносне агенције (ОСА) који су пронађени у сефу.

Пуномоћница Лејла Човић је предложила саслушање свједока који ће говорити о начину рада писарне Тужилаштва БиХ, нарочито у вези са документацијом ОСА-е, о начин достављања информација ове агенције, те о тајности рада у вези са апликацијама “Скy” и “Аном”.

Човић је навела да ће свједоци говорити и о улози оптужене као контакт тачке за сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом и координатора тима за рад на предметима везаним за апликације. Предложено је вјештачење на околност поступања са документима ОСА-е, као и саслушање саме Кајмаковић.

Материјална документација, како је рекла Човић, показаће да је Кајмаковић координисала рад на овим предметима до 27. маја. У доказе су предложени и медицински налази тужене.

Пуномоћница Ножица затражила је одгађање припремног рочишта након што је тужитељица предложила нови доказ. Она је навела да тај доказ показује да раније није постојао начин регистрације преко ЦМС-а.

“Тек касније је неко донио одлуку како ће се поступати с овим предметима. Тражимо одгоду да видимо кад је донесена одлука да се они уводе у ЦМС”, казала је Ножица, напомињући да се они нису раније уводили јер су строго повјерљиви.

Тужитељица је затражила да се накнадно изјасни о доказима које је предложила Одбрана.

Првостепена дисциплинска комисија прихватила је приједлоге свих доказа, као и захтјеве за одгађање рочишта. Наставак је заказан за 16. март.

(Детектор) Фото: БИРН 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Борац112

17.02.2023 18:27

У затвор 10год И одузети имовину за пример осталим тузиоцима. Док год се неријесимо корумпираног тузиластво нема напретка у овој см. дљивој земљи само бјезати из ње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

18.02.2023 07:35

Вецина судија и тузилаца треба у затвору да заврси. Да би их стигла бозија правда.

Name

Ха ха

17.02.2023 18:59

Мора сенка да је брани кад су исте у бизнису

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неки тамо

17.02.2023 20:04

Шта дисциплинска, кривична и у прдекану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

17.02.2023 20:35

Изледа да је Зике био у праву све вријеме.за дотицну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Госп. Скаy

17.02.2023 20:51

У затвор сто прије да се цисти то Тузиластво. Затровано је нема користи народ од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

17.02.2023 20:51

Ције ли је скајеве склонила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље тако

17.02.2023 22:07

Да вад многе "цестите" не повуце на дно.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан.

18.02.2023 03:54

У затвор са зијадом у зеницу лопов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н Н

18.02.2023 06:21

Засто тузитељицу Маријану Витомир из Власенице не суспендујете и не проведете тузбу против ње јер она је је најзесце корумпирана а тузиластво ниста не предузима против ње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Www

18.02.2023 07:06

Треба вас све хапсити. И ово је ситна риба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

18.02.2023 07:26

"Мама" мафије у БиХ је дотична "госпођа"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

агент

18.02.2023 07:40

цијели систем власти у РС диктиран је из центара светске мафијашке моћи, а ту је промет дроге, корупција од врха власти до дна (ко год дође до касе), корупција правосуђа НАРОЧИТО...Доказ је вршљање контролора светске моћи да држе стање какво је (сиромаштво, праћење рада власти да се стање не би поправило...)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

18.02.2023 08:06

Она је прави преставник мафијаша и разбојника,није јој мјесто у правосудју

ОДГОВОРИТЕ