Упитан квалитет бх. диплома отвара низ питања

Дипломе стечене на високошколским установама у БиХ не признају се у Словенији и Хрватској. Упитан квалитет бх. диплома отвара низ питања.

Босна и Херцеговина 12.02.2023 | 20:37
Упитан квалитет бх. диплома отвара низ питања

Јавна је тајна да се новцем стиже до дипломе на приватним факултетима у Босни и Херцеговини, а на овај проблем су у свом стилу указивали популарни Надреалисти 2007. године.

Шеснаест година послије, према подацима безбједносних агенција, брзе дипломе у зависности од жељеног звања могу се купити по цијени од 1.500 евра, преко 3.000 евра па све до 10.000 евра. 

Исве валидно – док не пређе границу сусједних земаља Словеније или Хрватске, у којима струка испутује квалитет.

Стево Пашалић, некадашњи ректор Универзитета у Источном Сарајеву сматра да су се појавиле фалш дипломе.

"Оно што је примјетно да велики број високошколских установа добијају акредитације, чак кад имају мање испуњене услове него што су некада имали".

БиХ тренутно постоји 39 акредитованих институција које се баве високим образовањем, али проблем је, сматра струка, олако давање акредитација неким приватним универзитетима, који су неосновано изједначени са јавним.

"Недавно је акредитована висока школа у Добоју која изводи укупно 7 студијских програма, а акредитована је само за један 02:33 то су проблеми на које надлежни ћуте или одговарају да је све у реду.", каже за БН Љубинко Ђурић, координатор ЦЦИ.

Док Словенија и Хрватска не призању бх. дипломе за ресорног министра је све у реду.

"Контрола квалитета спада у најбоље европске праске и стандарде 00:54 очекујемо да ће РС брзо постати чланица европске агенције за акредитацију и тиме ће надамо се ови проблеми који се јављају пред сваки упис бити превазиђени.", наводи Жељко Будимир, министар високог образовања Републике Српске.

Са министром се у погледу квалитета не слажу некадашњи студенти. 

"Када је ријеч о квалитету образовања мислим да је свима који су прошли кроз образовни систем у БиХ јасно Болоња никад није до краја заживјело. Исто тако треба увијек да подсјетимо на ПИСА тестирања на којима наши најмлађи ученици углавном буду на зачељима европских и свјетских листа. Тако да генерална порука која се шаље из наше државе је да у образовању изгледа није моћ", оцјењује Слободан Благовчанин, пројект менаџер Омладинског ресурсног центра Тузла.

Пашалић додаје да постоје студенти који желе знање и напредовање, али да им наше високошколске установе можда и не могу дати одређени квалитет. "Реформа је процес да ли ће нас довести до онога чему тежимо, а то је квалитет?", пита Пашалић.

Хоће ли до суштинске реформе доћи и докле ће нас она одвести није познато, али је очигледно да  су узор друштву постали руководиоци власти са упитним или купљеним дипломама. Докле год струка и знање не преузму водећу улогу у бх. друштву, можемо очекивати да Словенија и Хрватска неће бити посљедње које ће зауставити признавање бх. диплома.

(БН Фото:Илустрација)  

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Имате их

12.02.2023 20:18

И у Скупстини купили и средњу и докторат и гласов од пљацке, неки само средњу и факултет и гласове од добити за прање новца....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

12.02.2023 20:53

Када мозе дјокиц имати лазну диплому,могу и остали.

Name

ре

12.02.2023 23:15

БиХ дипломе су потпуно безвредне на свим државним "универзитетима" а о приватним продавницама диплома не треба ни причати. БХ факултети још једино сами себе признају, нигде изван БиХ а често ни у самој БиХ нису признати.

Name

Кап у мору

13.02.2023 06:40

И дрзавни су исти. Трговина.

Name

Акција у СНСД

13.02.2023 06:51

Дјоко за све, за старо и младо!

Name

Реалиста

12.02.2023 20:23

Купи се диплома а особа нема везе са тим послом, нити га је чула нити радила,то је највећи проблем. Са државних факултета нам опет долази већина студената која нема никакву праксу већ само теорију. Лоше нам је школство то је чињеница, од првог основне па до високог школства. Они појединци, прави млади стручњаци којих је као мало, тешко се запошљавају без страначке картице па нам одлазе у иностранство а остају ови који везе немају. За неколико година биће ризик ићи доктору јер они који буду знали радити радиће у Њемацкој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоца Богословија

12.02.2023 20:35

Богу хвала, рјесили смо се професора свестеника ,,Проректора" волио је младе студенте. Бог це му судити,

Name

Цова

13.02.2023 07:32

Тако је пријатељу. Данас је лутрија отици неком специјалисти на преглед. Играју се са насим зивотима само због новца и болесних амбиција. Све дипломе насих "доктора" треба провјерити, па цак и дипломе медицинских сестара. Кројацице и кухарице нас пазе у болницама и старацким домовима.

Name

УниБЛ

13.02.2023 11:11

Ви се рјесисте таквог проректора а на Универзитету у Бања Луци такви проректори и застрањели слузбеници коло воде у ректорату.Суноврат јавних Универзитета у РС.Болесни људи уце студенте куд ово друство иде министреееее????????

Name

Зворник

12.02.2023 20:27

А као државни факул. су без корупције, са знањем на коме би завидио и Харвард. Погледајте само ко је и на који начин стекао звање универзитетског професора на јав. универз. па ће бити јасно који је ниво квалитета наставе на истим. До звања су углавном дошли преко политике. Обавезни "научни радови" све плагијати али то је табу тема. Дјеца унив. професора катедре наслеђују к'о британску круну у осталом као у судовима и тужилаштвима али и то је табу тема. Овдје је поблем је што нема студената на јавним. унив., број је преполовљен и у питању је опстанак истих, јер дјеца студирају у Србији, Аустрији, итд те треба све погасити да би ови опстали, а да би опет квази професори глумили елиту и науч. раднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

12.02.2023 21:09

То су нам дали приватне прчије од факултета. Завршавају пропалитети који нису регуларно завршили нити средњу школу или су пролаxили максимално трицом. Нису могли нити сањат да це се звати студенти док нисмо одлучили разорит образовање давањем дозвола криминалцима и ратним птофитерима да отварају дебилијада факултете.

Name

Ре

12.02.2023 21:10

Далеко већи степен корупције је на државним факултетима у БиХ. Квалитет наставе такође је лошији на државним. У већини случајева се зна колико који предмет кошта.

Name

И то је тацно

12.02.2023 22:38

Многи су као породицна фирма али зато студенти који нису били у тим семама као и многим другим него су заиста уцили и стекли искуство и то волонтирајуци сто вам све говори да су заиста ницим другим до радом стекли знање и заслузују дубоко постовање и мјесто које им припада у будуцности ..

Name

Доситеј

12.02.2023 20:43

Какво црно образовање?? Сваки траг образовног система, на овим просторима, упокојен је прије 20 година оснивањем приватних стампарија за дипломе. Јос кад додамо владавину црвених кмера и њихово ситемско разарање универзитета непотизмом и негативном селекцијом, схватимо да висе вриједи ролна wц папира него БиХ диплома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

12.02.2023 22:39

Ти си вјероватно неки танге франге приватни за пар дана купио па си у елементу. . Док смо имали само државне факултете није свака старлета, спонзоруша, секретарица, возач, складиштар имали неку диплому. Сад не заврше нити средњу, а имају диплому неког НУБЛА, УПС, Инжињеринга, Примотеја и неких других смјешних школа.

Name

ста реци

12.02.2023 21:27

Сколство је нам узас. Проблем је у организацји и струцном усаврсавању . Корупција мито отјерују и оно мало нормалне дјеце која би да се упису на даља сколовања. Дјеца богатаса узимају њихова мјеста и зато нам неце никада бити боље. Зато млади способни бјезе у иностранство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБОЈ

12.02.2023 21:39

Па у Добоју се купују,!!! Јавна је тајна Гдје, Адреса ??Цијена,??? и и и и и, Звање.Недај ме Боже,замисли те Стручњаке , полузнање,Ово пишем из поузданих информација. ..а Широки Бријег (Лиштица), хм посебна прича..Стручњаци ?? Др проф П.Ђ.Лондон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агроном

12.02.2023 22:11

Предлажем Додику да у Народној скупштини донесу закон по којем прво мораш бити члан СНСД-а, па тек онда уписати факултет, јер ово више нема смисла да завршаваш факултет, а без странке ти нема посла у државној фирми. Или ради нешто друго (и то тешко данас наћи), а камоли у струци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

12.02.2023 22:17

Ја сам свједок да 90% наси људи кад предју границу не спомињу свој папир, 40 година радио у Сиеменсу и видио сам их многе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

12.02.2023 22:33

Неваља, али деца иду на те факултете. Тате и маме плате, два семестра 2000 КМ, па тако 3 или 4 године по два семестра, и имамо инга, економисту, правника, високу медицинску сестру итд. Све је ту сумљиво, професори на факсовима на брзаке хабилитирају у то педагошко звање. Програм по предметима је лепо написан, али у пракси, нема вежби у лабораторијима, јер лабораторије ни немају, "професори" немају знања или је скромно. Па се тако положи предмет из Патологије, Микробиологије, Анатомије, Фармакологије итд, без да се види како заправо изгледа један лаборатори. Сви задовољни, професори преко ноће професори, деца преко ноћи дипломирају, власници факултета се намлате пара, а знање, па тога нема. То није измишљено код нас, то све има и на западу већ дуго година, образују се деца, за фирме својих родитеља. Да је тога мање, па да човек разуме, мућка се мало, али тогаа је баш превише, претерује се са дипломама. Тако је и у средњем образовању, па тако фризерка се преквалификује у медицинску сестру у пола године. Проблем је што таква сестра добије посао, и једнака је сестри која је завршила озбиљну државну Средњу медицинску школу. Дакле, без знања таква сестра се бави здрављем људи. На таквим факултетима чак упишу децу на магистерије, докторате, па тим "др.сци" дају педагошки назив асистента, у кратко време догура чак до професора. Треба направити радикалан рез, све то позатварати, и спречити сваки следећи случај, "професора", "факултета", и деце "стручњака". На потезу је држава, министарство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

12.02.2023 22:41

Брука и срамота каква градја??? Фирме из турске да граде Цардак у Бакинцимq!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лерсон

12.02.2023 22:43

Јавно образовање је срозано и непризнато у Европи. То се прије или касније морало десити када професори без било каквих медјународних референци глуме велике научнике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.02.2023 07:43

И те купљене дипломе говоре колико смо ми лоши глумци

Name

Ви

13.02.2023 00:01

И васе дипломе,купљене по којој цијени а васии струцнхаци немогу пројектовати хмједан ибицни пут од 100 метара таки да се могу мимоици 2 аутобуса ,а све сами струцњаци и експерти ал сами за добре плате из будзета и ниста висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

13.02.2023 06:02

Па откуд оволики доктори и економисти, разни инзињери раде по Словенији. Је ли то њима се несто пропуста да могу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрзавни факултет

13.02.2023 08:28

Постовани додјите на Дрзавни факултет, дзаба сколарина али морате се сексуално понудити половини професора или дебело платити полагање испита. Па изволите послати дјецу код тих манијака и перверзњака.

Name

ругипп

13.02.2023 08:02

Сад геодетски факултет заврши сваки гиометар који плати 20 000 КМ (УЗМЕ КРЕДИТ), нпр. Зоран Перић још шеф катастра Бијељинског, поставио га кум Ћорић, а има их букадар, м...у им лоповску, професорску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

855

13.02.2023 11:26

Само једно поређење: Све дипломе из средње школе као и универзитетске дипломе из СФР Југославије су признате у ЕУ, УСА и Аустралији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

13.02.2023 16:58

Ма хајде. Не лупетај.

Name

Ниста ново

13.02.2023 11:45

Дипломе из БиХ не треба у овим условима признати. Дрзавни факултети су постали испоставе владајуцох странака.Ево један од доказа, ректора Унибл-а Радослав Гајанин политицки ректора нит мртвозорник нит професор.А његов проректор Страин Посављак долази из Бијељине,борави у хотелу Крајима сто плаца влада,нит професор нит струцњак нит педавог нит ..., Има јос доста примјета таквих. Надаље ко није у Снсд,у не мозе бити професор. Ко хоце да сколује дјецу мора да их саље у иностранство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омега

14.02.2023 17:41

Гајањн је цестит цовјек и велики струцњак...Мало се позабавите радњама дркана АГГФ-а (тендер ефендије) Сасе Цвора. До сада пптросено преко 10 милиона КМ зграда АГГФ-а лици на војни хангар....ни близу приведена намјени.

Name

Медицинар

13.02.2023 14:24

Е некада је наса Југославија имала медициински факултет у свакој Републици по један.Данас БиХ има толико а мозда и висе.И где је ту ………….?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Штефи

13.02.2023 18:12

Па мене ово поједе,ја ћу РАК добити од тог зла.Не знају таблицу множења,али купљено звање поносно истичу.Сви који су дипломе купили и добили желим вам да бар прођете некадасњи ТЕЧАЈ и никад то срамно звање не користите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

14.02.2023 17:05

Какви университети то је требало похапсити одавно као и криминалну власт и све дипломе преиспитати од 1989 до данасњих дана ,сваки без основног знања за посједовану диплому право Зеница или Фоца дасе придрузи криминалцима ,власти ,плацкасима ,убицама и ратним злоцинцима Зато сто није пријавио ко мује продали ту диплому

ОДГОВОРИТЕ