У Моззарту настављају да типују на хуманост

Регионални лидер у приређивању игара на срећу наставља своју хуману мисију кроз акцију „Хуманитарни тикет у подне“. Овај пут, уз асистенцију племенитих кладилаца, усрећили су три удружења грађана и један спортски клуб. Донације су тако стигле у Козарску Дубицу, Бањалуку, Бијељину и Фочу, а из ових градова једногласно поручују- хвала Моззарту!

Република Српска 07.02.2023 | 15:15
У Моззарту настављају да типују на хуманост

За бањалучко Удружење родитеља са четворо и више дјеце типовао је познати баскеташ 3x3 Марко Бранковић. На тај начин усрећио је бројне Бањалучане. 

-За сваку је похвалу потез компаније Моззарт. И приватне компаније би требало да се укључе, сви да помогну и подрже вишечлане породице и своје суграђане у складу са својим могућностима - каже Јован Радовановић, предсједник Удружења родитеља са четворо и више дјеце града Бањалука.

Ово Удружење основано је 2007. године, а тренутно окупља око 900 вишечланих породица. Најбројније су три породице са по 14 дјеце. 

Заједнички се боре за што већи обим права ове популације кроз законска рјешења, а плодови њиховог рада и те како су видљиви. Наиме, до сада су успјели да се изборе за мјесечну накнаду од 750 КМ за незапослене мајке четворо и више дјеце, стипендије за средњошколце и студенте.

Остварили су право и на бесплатан вртић за дјецу из вишечланих породица, бесплатне уџбенике, мјесечне карте за градски превоз, а средњошколци су ослобођени плаћања уписнина у школу. Породицама помажу и при рјешавању стамбеног питања, обилазе их, дијеле пакете, те организују колективна крштења, дружења близанаца, одласке на море и бројне годишње манифестације… 

Донација из Моззарта стигла је и у Удружење дијабетичара „Лотус“ из Козарске Дубице. За њих је тикет успјешно саставио познати тренер и бивши фудбалер Фарук Хаџибегић. Тако су усрећили око 50 чланова овог младог дубичког удружења, међу којима је и седморо дјеце. 

-У претходном периоду смо сакупљали новац за куповину сензора за мјерење шећера у крви, а донацију из Моззарта ћемо утрошити на адаптацију простора за физичке активности гдје ћемо радити и планове исхране. Веома се захваљујемо на подршци- каже Раде Кресац, предсједник Удружења „Лотус“, Козарска Дубица.

Удружење је основано 2021. године, а члановима нуде разне погодности, од бесплатног мјерења шећера у крви, крвног притиска и тјелесне тежине, до едукације специјалисте ендокринолога. 

Подршка из Моззарта стигла је и у Бијељину и то на адресу Џудо клуба „Пантер“. За овај тим тимски су типовали кошаркаш Ведран Боровчанин и Милорад Поповић, оснивач ромског фудбалског клуба, а добитак је усрећио око 100 талентованих џудиста. 

-Реакције су позитивне, бројни људи су видјели објаву да је прошао хуманитарни тикет за наш клуб, па су се укључили у наставак акције за набавку комбија за наше шампионе. Хвала Моззарту -каже Владимир Ђокић, тренер Џудо клуба „Пантер“, Бијељина. 

 Ова екипа од 1994. вриједно тренира у свим узрасним категоријама- од сениора до пионира. Екипни су освајач Првенства Републике Српске, а до сада су освојили 30 Балканских медаља. Током прошле године шест одличја су им донијели Милкица Ђурић, Теодора Трифковић, Горан Ђурић и Вера Павличевић, а Никола Срећковић био је 7. на Првенству Европе. Након добијене подршке не крију амбиције за освајањем европских медаља. 

А бројним признањима, за квалитет својих производа, окитили су се и у Хуманитарном удружењу грађана- жена "Зеленгора" из Фоче. Они се већ 11 година баве прикупљањем и прерадом шумских плодова, а укусне и здраве производе пласирају на тржиште.

За ову здраву причу типовала Нина Матејић, репрезентативка Србије, а у „Зеленгори“ су тим гестом позитивно изненађени. 

-Вјерујте да нам овај гест много значи. Ја сам се заиста изненадила када смо добили информацију да нам стиже донација из компаније Моззарт, посебно због чињенице да нисмо тражили помоћ, већ су сами одлучили да нас подрже. Добро нам је дошло, хвала пуно -каже Миланка Шешлија, предсједница Удружења „Зеленгора“, Фоча. 

„Зеленгора“ окупља око 70 чланова, махом жена, али признају да без помоћи мушкараца неке врсте послова у производњи не могу да обаве. Заједничким трудом мали произвођачи из руралних подручја успјели су да набаве механизацију која им је подигла производњу и олакшала рад. Уз подршку надлежних министарстава и племенитих донатора изборили су се за сигуран пласман производа и препознатљивост на тржишту.

Ове донације стигле су у оквиру акције „Хуманитарни тикет у подне“, а у Моззарту настављају да типују на хуманост.

(ПР)