Нове царинске процедуре, превозници огорчени

У БиХ је данас дошло до престанка важења одобрења за поједностављене царинске процедуре које су привредницима омогућавале убрзано царињење одређених производа кроз такозвано кућно царињење, одобрење овлашћеног примаоца и пошиљаоца и царињење по фактури. Превозници су огорчени, кажу да ће им ово поскупјети превоз и успорити извоз и увоз робе.

Босна и Херцеговина 01.02.2023 | 20:34
Нове царинске процедуре, превозници огорчени

Од првог фебруара не важе стара одобрења за поједностављене царинске процедуре које су за више од 200 компанија омогућавале једноставниј поступак извоза и увоза бројних производа као што су кварљиве намирнице, резана грађа, грађевински материјали. Превозници кажу да ово доводи до компликованијег превоза и губљења времена.

Превозници кажу да је до сада било омогућено да се царињење обавља у предузећима након чега камиони, без одласка на царински терминал иду директно на граничне прелазе, што је било много једноставније.  Поред тога, каже Бебен, ово доводи до поскупљења за привреду и превознике.

Из Управе за индиректно опорезивање  међутим кажу да су са новим Законом о царинској политици БиХ који је ступио на снагу у августу 2022,  стара одобрења вриједила још 6 мјесеци и да су захтјеве за нова одобрења сви привредници могли поднијети на вријеме.

Портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић каже да је накнадно враћена и могућност поједностављеног царињења по фактури, међутим на снагу ступа тек 4. фебруара. Кажу да ће у складу са законом објавити Упутство и да ће и ова могућност ускоро бити на снази.

Међутим том вакууму од неколико дана до примјене нових прописа, компаније ће робу морати да царине у редовном поступку.

(БН Фото: Илустрација) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Цинакур

01.02.2023 21:10

Хоцете у ЕУ, па онда ево вам га!

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

01.02.2023 22:01

Глупко да смо у ЕУ неби било никаве царине ни стајања....

Name

Словенац

02.02.2023 00:12

Хоћемо у Еу да неби можда за русију

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.02.2023 07:51

Како је кренуло, доци це Русија овамо...

Name

Ненад

02.02.2023 10:20

А како су могли поднијети захтјев на вријеме кад јос нисте донијели ни упутство ???

ОДГОВОРИТЕ