Nove carinske procedure, prevoznici ogorčeni

U BiH je danas došlo do prestanka važenja odobrenja za pojednostavljene carinske procedure koje su privrednicima omogućavale ubrzano carinjenje određenih proizvoda kroz takozvano kućno carinjenje, odobrenje ovlašćenog primaoca i pošiljaoca i carinjenje po fakturi. Prevoznici su ogorčeni, kažu da će im ovo poskupjeti prevoz i usporiti izvoz i uvoz robe.

Bosna i Hercegovina 01.02.2023 | 20:34
Nove carinske procedure, prevoznici ogorčeni

Od prvog februara ne važe stara odobrenja za pojednostavljene carinske procedure koje su za više od 200 kompanija omogućavale jednostavnij postupak izvoza i uvoza brojnih proizvoda kao što su kvarljive namirnice, rezana građa, građevinski materijali. Prevoznici kažu da ovo dovodi do komplikovanijeg prevoza i gubljenja vremena.

Prevoznici kažu da je do sada bilo omogućeno da se carinjenje obavlja u preduzećima nakon čega kamioni, bez odlaska na carinski terminal idu direktno na granične prelaze, što je bilo mnogo jednostavnije.  Pored toga, kaže Beben, ovo dovodi do poskupljenja za privredu i prevoznike.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje  međutim kažu da su sa novim Zakonom o carinskoj politici BiH koji je stupio na snagu u avgustu 2022,  stara odobrenja vrijedila još 6 mjeseci i da su zahtjeve za nova odobrenja svi privrednici mogli podnijeti na vrijeme.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević kaže da je naknadno vraćena i mogućnost pojednostavljenog carinjenja po fakturi, međutim na snagu stupa tek 4. februara. Kažu da će u skladu sa zakonom objaviti Uputstvo i da će i ova mogućnost uskoro biti na snazi.

Međutim tom vakuumu od nekoliko dana do primjene novih propisa, kompanije će robu morati da carine u redovnom postupku.

(BN Foto: Ilustracija) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Cinakur

01.02.2023 21:10

Hocete u EU, pa onda evo vam ga!

ODGOVORITE
Name

prijedor

01.02.2023 22:01

Glupko da smo u EU nebi bilo nikave carine ni stajanja....

Name

Slovenac

02.02.2023 00:12

Hoćemo u Eu da nebi možda za rusiju

ODGOVORITE
Name

re

02.02.2023 07:51

Kako je krenulo, doci ce Rusija ovamo...

Name

Nenad

02.02.2023 10:20

A kako su mogli podnijeti zahtjev na vrijeme kad jos niste donijeli ni uputstvo ???

ODGOVORITE