Огорчење грађана Српске због дивљања цијена

Грађани Српске су у 2022. години у куповини потрошили чак 1,4 милијарде КМ више него у 2021.. Јесмо ли то напрасно постали богатији, одакле смо извукли тај новац и јесу ли нам просјек, као и кад се рачуна просјечна плата, извукли они богатији?

Република Српска 29.01.2023 | 20:40
Огорчење грађана Српске због дивљања цијена

Не, нисмо преко ноћи постали Швајцарска, нашли ћуп са благом или открили да имамо богату тетку у Америци. Више смо трошили, свједоче грађани, јер смо због поскупљења свега што дотакнемо морали још дубље да гурнемо руку у празне џепове. Зна се, кажу, ко највише троши.

Грађани су, истичу, и политичари и богати људи који пуно троше па нам они утичу на статистику.

Све је данас скупо, а цијене расту сваког дана.

“Данас купите хљеб који је већ сутра 20 фенинга скупљи. Тако је са свим основним животним намирницама. Поскупјело је и гориво, али ћемо се возити кад имамо пара да га купимо, а да једемо морамо сваког дана”, рекли су нам анкетирани грађани.

Додају да су примања остала скоро иста, а да су свако повећање поскупљења “појела”.

Одавно је рачуница за куповину, након плаћања рачуна, постала другачија. Више се не купује све што је потребно, поготово у последњих годину дана.

“Ма какви, то је давна прошлост. Купиш за онолико колико имаш у џепу плашећи се да ће рачун на каси бити већи. Пружи се онолико колико можеш да се покријеш, онако како су стари људи говорили. Сад каиш мора да се стегне па оно што си трошио претходних година сад мораш да пополовиш”, причају грађани Бијељине, Добоја, Приједора и Пала.

Инфлација је учинила своје. Већина грађана били су нијеми посматрачи који нису знали шта их је снашло, каже струка.

Снежана Шешлија предсједник Удружења за заштиту потрошача “ТоПееР” из Добоја каже су цијене намирница подизане од 2 до10 фенинга, па су тако стално имале неку нову цијену.

“Ми уопште нисмо били свјесни тога јер поскупљење од 10-15 одсто у једном дану одмах примјетимо, али кад поскупљују од 0.001 одсто, па на то опет 10 одсто, ми то не региструјемо. Паковања су такође често мања, па тако ми на крају видимо резултат свега тога, а то су енормно већи трошкови живота”, објашњава Шешлија.

Трошкови становања и превоза, односно горива повећани за 30 одсто, каже економиста Славиша Раковић и додаје да су то трошкови на које грађани не могу да утичу и на којима не могу да штеде.

“Поред тога, ту су и спољни фактори који су томе допринијели, а прије свега бих рекао да се ради о дијаспори која је 2022. први пут након ковид кризе имала прилику да масовно дође у домовину и купује. Та потрошња се сигурно види у горе поменутој статистици”, каже Раковић.

Иако себе често храбре оним чувеним “биће боље, само да смо смо ми живи и здрави”, када се ради о изгледима да се стање поправи, а цијене падну или се бар стабилизују, грађани су једногласни: Не знамо колико ће цијене још да расту али ће сигурно расти.

Нису оптимисти по питању тога шта нас чека у будућности. Сматрају да ће стање бити све горе јер, како кажу “власт неће да укине акцизе које им пуне буџет, млади људи одоше и неће имати ко да ради и заради, а питање је хоће ли бити новца за пензије”.

Како би се помогло грађанима, потребне су хитне, доследне и транспаранте мјере институција, али да се у рјешавање кризе укључе и економисти, каже Снежана Шешлија.

“Најнеопходније је да се цивилни сектор укључи како би утицао на то да се буџетска средства расподјељују као да је буџет социјални јер ми више немамо развојног буџета. О томе не треба ни да размишљамо јер прво треба изаћи из кризе. Грађани би из кризе требало да изађу здрави, јер ако будемо давали оволико новца за лијекове, не знам чега ћемо се одрећи”, јасна је Шешлија.

Трговци би, такође требало да буду одговорнији јер, истиче Шешлија, данас могу да узму пуно новца али сутра неће имати ко да уђе у продавницу. Додаје да ће тада бити угрожени и они, а не само грађани.

(БН Фото:Архива) 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Колумбо

29.01.2023 20:58

Па како народ мозе да буде толико глуп али бас глуп кредите које је власт дигла од првог дана короне па све до данас и опљацкала, све то народце да врати а не Вискови, Зељка Тегелтија Зора и Додик они су само присвојили тај новац а народ наравно нек враца,а народ је дао свој глас њима да тако раде,,,сад трпите.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.01.2023 05:11

Цијене хране нису ништа мање него у Швајцарској, а цијене услуга су ненормално напухане, и ничим оправдане, тако да не знам колико дуго ће то тако моћи!

Name

Нострадамус

30.01.2023 13:46

Цијене јос дици није то ниста .

Name

НН

31.01.2023 13:02

Покрепат це те од глади ко стакори.

Name

Ре

29.01.2023 20:59

Борили смо се за то да нас владари пљацкају позрдали њихову пљацку на изборима и сад треба да сутимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

29.01.2023 21:33

Сви огорцени и сви гласају за исте људе сваке двије године. Вази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

29.01.2023 21:41

Да ли инспекције иста раде у овој дрзави, њима власт и неда да раде нити да контролису људе јер је вецина приватника уз власт. У мо. Мјесту поједини власници радњи 15 година нити им је улазила инспекција нити су какву казну атилк. Срам вад било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.01.2023 06:24

Испекција само да хоце радити,имали би пуне руке посла у Корт маркетима. Ту има пуно робе са истеклим роком

Name

На дар народу

29.01.2023 21:54

Дивљање цијена, сиромаство, корупција, сви облици бескрупулозног криминала су нам на поклон од ненародног резима, који се устолицио крадјом избора, продајом бескицмењака, куповином полтрона, љигавих странаца као круном свих превара, лази и манипулација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цико

29.01.2023 22:01

Која поскупљења и кои повецани троскови.Додјем поподне у маркет да купим неке основне потрепстине и цекам на каси десетак минута да то платим.Испред мене младји брацни парови гурају по пуна колица ,нема цега нема.Мени и баби таман за три мјесеца?, а недај ти бозе доци суботом у маркет.Тако је стање бар у Бијељини док у другим мјестима незнам како је.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОР

29.01.2023 22:03

ГРАЂАНИ СУ ПРЕЗАДОВОЉНИ РАСТОМ ЦЕНА. НИКУД ИЗ КУЋЕ НЕ ИЗЛАЗЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.Матриx.

29.01.2023 22:04

Битно је да имају они које народ бира а народ це се снаци,све це то народ позлатити :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

30.01.2023 01:23

Свуда је тоисто и у свакој дрзави има богатих којима ниста није скупо и сиромасних који купују оно сто могу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

30.01.2023 04:48

Само да нас предцедник одбрани насу Републику од Бакира и Смита а јести се и не мора .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

30.01.2023 05:00

Требају бит и веће овдје народ шути остали на улице излазе који имају по2,5 иљаде еври нама 700 км доста .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

30.01.2023 06:07

Вецина је гласала за ову власт и гласа вец годинама . Невиде суму од дрвета оа нек зању сто су посијали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

30.01.2023 08:36

Народ са ових простора је то заслужио па чак и више да једноставно нестане а да додје нараштај који ће знати све што ови нису знали

Name

БОБ РОЦК

30.01.2023 10:08

Огорчени грађани РС, ђе има грађана у РС, све го сељак, кмет

ОДГОВОРИТЕ