Дрина препуна отпада, а нико не нуди рјешење

Тоне смећа и разноразног отпада, од кућних апарата, фрижидера, замрзивача, шпорета, медицинског отпада, па све до пластичне и пет амбалаже од које пластичне флаше чине већину, плутају ријеком Дрином не тако далеко од ХЕ Вишеград.

Република Српска 28.01.2023 | 17:08
Дрина препуна отпада, а нико не нуди рјешење

Ова слика понавља се већ годинама, па је дефинитивно потребно пронаћи неко трајно рјешење тог проблема.

– Сваке године кад падну велике кише и када се снијег топи дође до великог водостаја, а вода покупи смеће са обала и донесе га овдје у Вишеград. Тренутно се на Дрини код Вишеграда налази око 10.000 кубних метара отпада, што пластике, што дрвета.

Ово је проблем који траје дуго година и морамо пронаћи рјешење што прије. Једноставно, ја не желим да признам никоме да је ово проблем који се не може ријешити. Ја мислим да може – рекао је Дејан Фуртула из Удружења грађана Еко центар Вишеград које се бави очувањем природе и подизањем свијести грађана.

То је, према његовим ријечима, међународни проблем, а три државе, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина требало би конкретније да раде на његовом рјешавању.

– Србија је санирала неке депоније на Лиму, тако да се надам да ћемо и ми овдје да се позабавимо истим проблемом. Сигурно да је ово велика катастрофа и што се тиче угледа и здравља становништва и очувања ријеке Дрине – рекао је Фуртула.

На чишћењу отпада ангажовани су радници ХЕ Вишеград иако то није у опису њиховог посла.

Ипак, како се не би поновила ситуација од прије двије године када је ланчаница коју је и тада као и ланчаницу која сада задржава смеће поставила сама ХЕ, пукла и тако угрозила производњу електричне енергије, они су управо ти који уклањају ругло са површине језера.

Чишћење смећа у зависности од падавина и количине смећа која ће још пристићи, може потрајати и до марта или априла.

Један од загађивача ријеке Дрине, према ријечима Фуртуле јесте и градска депонија у Вишеграду, која је, како каже, недовољна за потребе становника овог града, а додатни проблем ствара и поток који протиче кроз саму депонију па са собом у Дрину носи штетне материје.

Основни проблем загађења ријека јесу несавјесни грађани који свој отпад умјесто да одложе на за то прописана и обиљежена мјеста, тог се терета ослобађају тако што га остављају на обали или га неријетко бацају у саму ријеку.

У Еко центру сматрају да је подизање свијести грађана о значају и важности екологије један од кључних корака очувања не само ријеке Дрине већ читаве природе.

– Сматрам да треба увести екологију у школе и да дјецу треба што више водити у природу. Не знам да ли сад то треба да буде неки предмет али је сигурно да треба посветити доста пажње екологији и проблемима са којима се сусрећемо.

Ми се залажемо за отварање регионалних рециклажних центара односно депонија у које ће бити одвожен отпад и третиран на прави начин. Можда и неке спалионице да се покрену које би биле по свим европским стандардима.

Вјероватно да начин постоји. Наше државе треба да се што више укључе у рјешавање тих проблема. Једноставно, морамо да третирамо отпад на прави начин, па и као гориво јер знамо да многе европске земље спаљивањем отпада добијају електричну енергију. Не видим разлог зашто и ми не бисмо нешто тако покушали – казао је Фуртула.

Он је додао да је и удружење грађана Еко центар покушавало да ријеши проблем организовањем акција, али да без тешке механизације и укључења државних институција нису могли, практично ништа да учине.

И сами становници Вишеграда више су него навикнути на грозоморне призоре на Дрини, па и сами основ проблема виде у самом народу и како кажу лошем кућном васпитању.

(Тањуг   Фото: ФЕХИМ ДЕМИР/ЕПА)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

НАРОД

28.01.2023 16:21

Слика културе живљења народа на овим простирима, ријечи су сувишне!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

28.01.2023 17:59

ТАКО ЈЕ !!! Обавезно увести предмет у школе у свим разредима основне и средње школе ОПШТА КУЛТУРА

Name

Боско

28.01.2023 18:32

Отпад је код нас на мхестима директора и министара. Купљене дипломе су гори отпад.

Name

Ре

28.01.2023 18:52

Стварно су ријеци дувисне.

Name

НИЈЕ ТАКО ЈЕ

29.01.2023 11:15

Проблем није у необразовању људи него у политичарима и привреди. Они трпају новац у њихове џепове, народу продају прашину за маглу.

Name

Ре људи

28.01.2023 17:14

Каква је власт у Вишеграду,још нам је и добро.Нека изађе ђуревић са податком колико је зсдужио општину и шта је урадио са толиким парама.Народ се о свом јаду забавио како да преживи,а ђуревић,перишић и андрић само грабе себи.ђуревић има преко 6000км плату.Нека га је срамота...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Ре људи,

28.01.2023 18:31

Какве везе има руководство општине Вишеград са смећем у Дрини. То смеће долази из суседних држава и шта би требао ресорсе општине ставити у функцију чишћења исте. А откуд ти знаш колика је његова плата, да ипак не лажеш јер твој животни мото је лаж и само лаж. Хидроелектрана то чисти, али колико је ту смећа треба ће им времена да то ураде. Значи то смеће је проблем 3 владе, а не општине Вишеград.

Name

Имате,

28.01.2023 18:38

Генералног конзула у Новом Пазару из Вишеграда, па покушајте нешто и преко њега урадити по том питању, нек се мало заложи за свој град, јер највећа количина отпада и долази ријеком Лим, па ваљда се и он нешто пита.

Name

Вгд 23

28.01.2023 17:33

Вазно је да је ХЕ Висеград скрљала велике паре за гала прославу "славе" Св. Сава у хотелу Вилина влас поред Висеграда уз благослов свестеника СПЦ. О екологији нека други брину то њих не занима као ни социјална карта становника вец пустог градица. Коме цете свестеници колац ломити народ се расели?! На срамоту и менадзменту и поповима. Вазно је да су приказане све старлете у раскосним тоалетама које раде на ХЕ. Муски запосленици су били у прилично јефтиним косуљама ако је за утјеху незапосленим и пензионерима којих је много у опустосеном градицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Вгд 23

28.01.2023 18:34

Сви ми кад славимо, славимо најбоље што можемо, а што не могу сви на прославу то је већ проблем, ипак мислим да је то у питању.

Name

Јелен

28.01.2023 18:05

Гледам коментаре .. апсолутно се слажем, да је власт никаква, неспособна, корумпирана али ајмо ми као грађани да будемо одговорни према себи и својој околини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Јелен

28.01.2023 20:05

Па ја јесам, ал џаба кад други бацају...

Name

ЦИЦО

28.01.2023 18:31

Србија до Токија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

28.01.2023 18:52

Блатњаве улице. када је киса или снијег, , смеце накупљено у ријекама, бас смо смецарски народ или да је градјанска свијест на ниском нивоу. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

28.01.2023 19:54

Е ето такви смо ми како год нас није брига за Дрину још нас је мање за државу

Name

ХАНДРКАЦ

28.01.2023 19:24

Има ли какав исправан фризидер да додјем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озренац

28.01.2023 19:31

Немојмо мијешати Бабе и жабе. Наше је да будемо одговорни према природи и да одговорно одлажемо отпад а политичари су такође отпад али њих можемо одлагати на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за ре

28.01.2023 19:45

Не,не жива истина да има 6000км.Па било је на скупштини.Твој једини циљ је да браниш тиранина,званог опозвани ђуревић.Има општина са овим проблемом како да нема везе,има.По теби нема везе ни са смећем у Холијацима.У предизборној ксмпаеи ким је обећао ријешити тај проблем.Стављам тачку,све жива истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за Ре

28.01.2023 21:51

Прочитај одлуку скупштине објављену у службеном гласнику21/22 плата начелника је у висини 3,5просјечних плата запослених у општини Вишеград, зар мислиш да је просечна плата у општини виша од 1500 марака, стварно се грдно вараш.

Name

Најлон Пластиков

28.01.2023 19:52

Свака Фирма која се бави откупом секундарних сировина, између осталог откупљује и пластику, једноставно, обезбиједите им несметан приступ и они ће све то покупити ! А да, неко би да за то узме пинку, за њега је боље да смеће плута по ријеци него да неко не дај Боже заради !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

28.01.2023 21:32

Какве државе такав и народ. Стока, ништа друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

29.01.2023 01:48

Како нема ријесења!!!!! Поставит ланцаницу на границу .Ако србија и ЦГ не дозвољавају онда поставит до половине ријеке и кад се накупи отпад тузит неком европском суду који се бави екологијом и србију и ЦГ за намјерно загадење дрине да би се угрозио рад електране,Нема овде брадских односа вец их тузит да намјерно из камиона комуналног истресају отпад у дрину.Кад их суд одере пар стотина милиона евра за изазивање еколоских катастрофа има да дрина и лим из србије и ЦГ долази циста,Нас цовјек само се мојења кад га опалос казном по дзепу а нека власти србије и ЦГ тразе ко баца те спорете и фризидере у ријеке.Ово кад види нормалан цовјек це сигурно добро казнит оног ко ово ради а суд нека казни дрзаве а дрзава нека трази појединце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло 74

29.01.2023 06:08

Јули 22.Пролазих крај Висеграда па рекох да видим тај градиц лијепог имена.Нека киса је ромињала како сам прлазио граду одусевила ме љепота природе.Граиц је обицна Босанска касаба.Кисно вријеме,прљаве уске улице старе фасаде .Мост на Дрини и сама Дрина су прица за себе.Прелијепо.У Костурицином граду Црква и трг су лијепи и уредјени .Били смо у 4 кафица морам искрено реци нити у један Wц не мозес уци.До зла бога прљави .Плоцице,подови ,зидови али и врата wц изнутра.Огледало касабе.Конобари раде преко оне ствари имали смо осјецај са им сметамо.Сце у свему једном доци због цуприје и збогом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло 74

29.01.2023 11:14

Мислим да ипак говориш неистину , да су баш у све Четири кафића wц- и прљави граничи са неистином, фасаде су обновљене у задњих неколико година на већини кућа и зграда у близини ћуприје, улице јесу уске, али да су толико прљаве, опет није истина, запитај се колико туриста прође Вишеградом и сви нек баце по један папирић, што је јако близу истине замисли колико је то смећа, ми смо некултиран народ, дете поједе сладолед, смоки кесица је на улици и тако у круг. Мислим да гријешиш што сматраш да у Вишеграду сем ћуприје немаш шта видети, има итекако, обилазак града се не своди на обилазак кафића, отиђи у бању, у Стари брод па ћеш се сам уверити у љепоту овог града.

Name

Рале

29.01.2023 06:48

Улозити и направити фабрику за прераду отпада и искористити смеце у праве сврхе а ангазовати радну акцију за цисцење као сто је то урадио јован мемедовиц једне године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРОД

29.01.2023 09:03

Ово је слика народа а не власти, власт није устању очистити што ми можемо набацати и загадити, будимо поштени ово није бацала влада него несавјесни и некултурни народ. Зар је мјесто шпорету, гумама, флашама, кесама у рујеци, нека пробају то у другим земљама да раде. Само пљујемо на власт али ова слика говори супротно да смо ми за пљување. Ово није влада набацала него народ!!! СРАМОТА!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРОД

29.01.2023 09:09

Огромна средства требају и војска да свакодневно чисти наше смеће, патриоте на језику а дјело нула. Само критикујемо а шта смо ми урадили појединачно, сваки дан уништавамо воду злата вриједну!!! Није чудно што нас свијет гледа као дивљаке!!! Ово је у свијету невиђена слика!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРОД

29.01.2023 09:20

Туристи ће баш пожељети да се одмарају у нашој лијепој природи и на ријекама и животиње бацају у ријеке. Бјежаће, згражавају се кад прођу и виде е то смо ми. Кравата и џип па баци пса, коња у ријеку!!! Жалосно и страшно!!! Кесе окитиле корита ријека свих боја и дезена!!! Срамота!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за ре

29.01.2023 09:42

Питај твог омиљеног начелника,кад је тужио једног одборника,што је изнио податак да најгори начелник општине до сада,има плату 6000км,што је повукао тужбу.Ти га само браниш,имаш користи од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за Ре

29.01.2023 10:40

Зато што је тај одборник нема средстава да плати пресуду.

Name

Ре зе Ре

29.01.2023 10:45

Немам никакву корист, само мрзим изношење лажи јеси ли прочитао Службени гласник 21/2022, ту ћеш наћи висину плате начелника,одлуку донијели одборници скупштине.

Name

Срамота

29.01.2023 11:13

По западним медијима се о овом немару и корупцији код нас пише. Политичари узимају паре, народу загађују околину њиховим мафијашким лоповлуком. Ниједну фабрику за спаљивање смећа немамо, пречишћавање воде, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАКАРАДНО

29.01.2023 21:39

Политицари нити знају ста а нити хоце да знају а народ их не интересује и ако се трују а за отклон овог стања је уводјење само Таксе на АМБАЛАЗУ!

Name

Курд

29.01.2023 11:17

Ниста не дирај и не критикуј. Овако нам је најбоље. Да нам зиви смеце !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паук

29.01.2023 12:00

Све се може ријешити, отпад откупљивати и касније прерађивати, веома високе казне спремити за бацање отпада по природи, дрво у пелет.Све похвале за ХЕ Вишеград и њихове раднике који раде на чишћењу отпада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Паука,

29.01.2023 12:40

Коначно један коментар којим човјек пориче да схвата проблем и да се неко труди да се тај проблем отклони. Хвала.

Name

Лаки

29.01.2023 12:54

Ове цамце треба повезати преко ријеке. Сваки мозе примити макар цетворо туриста. Да сједу крај овог дивног смеца и да удису те миомирисе. Е посто нема бесплатних вецера, масно им наплатити за такав узитак. Љепота порока !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре михајло 74

29.01.2023 16:46

Сједи у ауто па преко рзавског моста кроз јонџу,даље десно за бикавац,скрени кроз тунел и иди главном улицом.Све тупа до рупе.О чему да причамо.2016год.доласком на власт ђуревић и његови пајташи су најавили да ће главна улица бити као у Врњачкој Бањи.Мислим да су ишли да обилазе и виде В.Бању.Ништа од тога,а општина задужена.Најгори начелник ђуревић

ОДГОВОРИТЕ