Drina prepuna otpada, a niko ne nudi rješenje

Tone smeća i raznoraznog otpada, od kućnih aparata, frižidera, zamrzivača, šporeta, medicinskog otpada, pa sve do plastične i pet ambalaže od koje plastične flaše čine većinu, plutaju rijekom Drinom ne tako daleko od HE Višegrad.

Republika Srpska 28.01.2023 | 17:08
Drina prepuna otpada, a niko ne nudi rješenje

Ova slika ponavlja se već godinama, pa je definitivno potrebno pronaći neko trajno rješenje tog problema.

– Svake godine kad padnu velike kiše i kada se snijeg topi dođe do velikog vodostaja, a voda pokupi smeće sa obala i donese ga ovdje u Višegrad. Trenutno se na Drini kod Višegrada nalazi oko 10.000 kubnih metara otpada, što plastike, što drveta.

Ovo je problem koji traje dugo godina i moramo pronaći rješenje što prije. Jednostavno, ja ne želim da priznam nikome da je ovo problem koji se ne može riješiti. Ja mislim da može – rekao je Dejan Furtula iz Udruženja građana Eko centar Višegrad koje se bavi očuvanjem prirode i podizanjem svijesti građana.

To je, prema njegovim riječima, međunarodni problem, a tri države, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina trebalo bi konkretnije da rade na njegovom rješavanju.

– Srbija je sanirala neke deponije na Limu, tako da se nadam da ćemo i mi ovdje da se pozabavimo istim problemom. Sigurno da je ovo velika katastrofa i što se tiče ugleda i zdravlja stanovništva i očuvanja rijeke Drine – rekao je Furtula.

Na čišćenju otpada angažovani su radnici HE Višegrad iako to nije u opisu njihovog posla.

Ipak, kako se ne bi ponovila situacija od prije dvije godine kada je lančanica koju je i tada kao i lančanicu koja sada zadržava smeće postavila sama HE, pukla i tako ugrozila proizvodnju električne energije, oni su upravo ti koji uklanjaju ruglo sa površine jezera.

Čišćenje smeća u zavisnosti od padavina i količine smeća koja će još pristići, može potrajati i do marta ili aprila.

Jedan od zagađivača rijeke Drine, prema riječima Furtule jeste i gradska deponija u Višegradu, koja je, kako kaže, nedovoljna za potrebe stanovnika ovog grada, a dodatni problem stvara i potok koji protiče kroz samu deponiju pa sa sobom u Drinu nosi štetne materije.

Osnovni problem zagađenja rijeka jesu nesavjesni građani koji svoj otpad umjesto da odlože na za to propisana i obilježena mjesta, tog se tereta oslobađaju tako što ga ostavljaju na obali ili ga nerijetko bacaju u samu rijeku.

U Eko centru smatraju da je podizanje svijesti građana o značaju i važnosti ekologije jedan od ključnih koraka očuvanja ne samo rijeke Drine već čitave prirode.

– Smatram da treba uvesti ekologiju u škole i da djecu treba što više voditi u prirodu. Ne znam da li sad to treba da bude neki predmet ali je sigurno da treba posvetiti dosta pažnje ekologiji i problemima sa kojima se susrećemo.

Mi se zalažemo za otvaranje regionalnih reciklažnih centara odnosno deponija u koje će biti odvožen otpad i tretiran na pravi način. Možda i neke spalionice da se pokrenu koje bi bile po svim evropskim standardima.

Vjerovatno da način postoji. Naše države treba da se što više uključe u rješavanje tih problema. Jednostavno, moramo da tretiramo otpad na pravi način, pa i kao gorivo jer znamo da mnoge evropske zemlje spaljivanjem otpada dobijaju električnu energiju. Ne vidim razlog zašto i mi ne bismo nešto tako pokušali – kazao je Furtula.

On je dodao da je i udruženje građana Eko centar pokušavalo da riješi problem organizovanjem akcija, ali da bez teške mehanizacije i uključenja državnih institucija nisu mogli, praktično ništa da učine.

I sami stanovnici Višegrada više su nego naviknuti na grozomorne prizore na Drini, pa i sami osnov problema vide u samom narodu i kako kažu lošem kućnom vaspitanju.

(Tanjug   Foto: FEHIM DEMIR/EPA)

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

NAROD

28.01.2023 16:21

Slika kulture življenja naroda na ovim prostirima, riječi su suvišne!!!!

ODGOVORITE
Name

Tako je

28.01.2023 17:59

TAKO JE !!! Obavezno uvesti predmet u škole u svim razredima osnovne i srednje škole OPŠTA KULTURA

Name

Bosko

28.01.2023 18:32

Otpad je kod nas na mhestima direktora i ministara. Kupljene diplome su gori otpad.

Name

Re

28.01.2023 18:52

Stvarno su rijeci duvisne.

Name

NIJE TAKO JE

29.01.2023 11:15

Problem nije u neobrazovanju ljudi nego u političarima i privredi. Oni trpaju novac u njihove džepove, narodu prodaju prašinu za maglu.

Name

Ре људи

28.01.2023 17:14

Каква је власт у Вишеграду,још нам је и добро.Нека изађе ђуревић са податком колико је зсдужио општину и шта је урадио са толиким парама.Народ се о свом јаду забавио како да преживи,а ђуревић,перишић и андрић само грабе себи.ђуревић има преко 6000км плату.Нека га је срамота...

ODGOVORITE
Name

Za Re ljudi,

28.01.2023 18:31

Kakve veze ima rukovodstvo opštine Višegrad sa smećem u Drini. To smeće dolazi iz susednih država i šta bi trebao resorse opštine staviti u funkciju čišćenja iste. A otkud ti znaš kolika je njegova plata, da ipak ne lažeš jer tvoj životni moto je laž i samo laž. Hidroelektrana to čisti, ali koliko je tu smeća treba će im vremena da to urade. Znači to smeće je problem 3 vlade, a ne opštine Višegrad.

Name

Imate,

28.01.2023 18:38

Generalnog konzula u Novom Pazaru iz Višegrada, pa pokušajte nešto i preko njega uraditi po tom pitanju, nek se malo založi za svoj grad, jer najveća količina otpada i dolazi rijekom Lim, pa valjda se i on nešto pita.

Name

Vgd 23

28.01.2023 17:33

Vazno je da je HE Visegrad skrljala velike pare za gala proslavu "slave" Sv. Sava u hotelu Vilina vlas pored Visegrada uz blagoslov svestenika SPC. O ekologiji neka drugi brinu to njih ne zanima kao ni socijalna karta stanovnika vec pustog gradica. Kome cete svestenici kolac lomiti narod se raseli?! Na sramotu i menadzmentu i popovima. Vazno je da su prikazane sve starlete u raskosnim toaletama koje rade na HE. Muski zaposlenici su bili u prilično jeftinim kosuljama ako je za utjehu nezaposlenim i penzionerima kojih je mnogo u opustosenom gradicu.

ODGOVORITE
Name

Za Vgd 23

28.01.2023 18:34

Svi mi kad slavimo, slavimo najbolje što možemo, a što ne mogu svi na proslavu to je već problem, ipak mislim da je to u pitanju.

Name

Jelen

28.01.2023 18:05

Gledam komentare .. apsolutno se slažem, da je vlast nikakva, nesposobna, korumpirana ali ajmo mi kao građani da budemo odgovorni prema sebi i svojoj okolini.

ODGOVORITE
Name

RE Jelen

28.01.2023 20:05

Pa ja jesam, al džaba kad drugi bacaju...

Name

CICO

28.01.2023 18:31

Srbija do Tokija

ODGOVORITE
Name

Sramota

28.01.2023 18:52

Blatnjave ulice. kada je kisa ili snijeg, , smece nakupljeno u rijekama, bas smo smecarski narod ili da je gradjanska svijest na niskom nivou. Sramota.

ODGOVORITE
Name

Tatar

28.01.2023 19:54

E eto takvi smo mi kako god nas nije briga za Drinu još nas je manje za državu

Name

HANDRKAC

28.01.2023 19:24

Ima li kakav ispravan frizider da dodjem

ODGOVORITE
Name

Ozrenac

28.01.2023 19:31

Nemojmo miješati Babe i žabe. Naše je da budemo odgovorni prema prirodi i da odgovorno odlažemo otpad a političari su takođe otpad ali njih možemo odlagati na izborima.

ODGOVORITE
Name

Ре за ре

28.01.2023 19:45

Не,не жива истина да има 6000км.Па било је на скупштини.Твој једини циљ је да браниш тиранина,званог опозвани ђуревић.Има општина са овим проблемом како да нема везе,има.По теби нема везе ни са смећем у Холијацима.У предизборној ксмпаеи ким је обећао ријешити тај проблем.Стављам тачку,све жива истина.

ODGOVORITE
Name

Re za Re

28.01.2023 21:51

Pročitaj odluku skupštine objavljenu u službenom glasniku21/22 plata načelnika je u visini 3,5prosječnih plata zaposlenih u opštini Višegrad, zar misliš da je prosečna plata u opštini viša od 1500 maraka, stvarno se grdno varaš.

Name

Najlon Plastikov

28.01.2023 19:52

Svaka Firma koja se bavi otkupom sekundarnih sirovina, između ostalog otkupljuje i plastiku, jednostavno, obezbijedite im nesmetan pristup i oni će sve to pokupiti ! A da, neko bi da za to uzme pinku, za njega je bolje da smeće pluta po rijeci nego da neko ne daj Bože zaradi !

ODGOVORITE
Name

Tito

28.01.2023 21:32

Kakve države takav i narod. Stoka, ništa drugo.

ODGOVORITE
Name

Sydney

29.01.2023 01:48

Kako nema rijesenja!!!!! Postavit lancanicu na granicu .Ako srbija i CG ne dozvoljavaju onda postavit do polovine rijeke i kad se nakupi otpad tuzit nekom evropskom sudu koji se bavi ekologijom i srbiju i CG za namjerno zagadenje drine da bi se ugrozio rad elektrane,Nema ovde bradskih odnosa vec ih tuzit da namjerno iz kamiona komunalnog istresaju otpad u drinu.Kad ih sud odere par stotina miliona evra za izazivanje ekoloskih katastrofa ima da drina i lim iz srbije i CG dolazi cista,Nas covjek samo se mojenja kad ga opalos kaznom po dzepu a neka vlasti srbije i CG traze ko baca te sporete i frizidere u rijeke.Ovo kad vidi normalan covjek ce sigurno dobro kaznit onog ko ovo radi a sud neka kazni drzave a drzava neka trazi pojedince

ODGOVORITE
Name

Mihajlo 74

29.01.2023 06:08

Juli 22.Prolazih kraj Visegrada pa rekoh da vidim taj gradic lijepog imena.Neka kisa je rominjala kako sam prlazio gradu odusevila me ljepota prirode.Graic je obicna Bosanska kasaba.Kisno vrijeme,prljave uske ulice stare fasade .Most na Drini i sama Drina su prica za sebe.Prelijepo.U Kosturicinom gradu Crkva i trg su lijepi i uredjeni .Bili smo u 4 kafica moram iskreno reci niti u jedan Wc ne mozes uci.Do zla boga prljavi .Plocice,podovi ,zidovi ali i vrata wc iznutra.Ogledalo kasabe.Konobari rade preko one stvari imali smo osjecaj sa im smetamo.Sce u svemu jednom doci zbog cuprije i zbogom.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo 74

29.01.2023 11:14

Mislim da ipak govoriš neistinu , da su baš u sve Četiri kafića wc- i prljavi graniči sa neistinom, fasade su obnovljene u zadnjih nekoliko godina na većini kuća i zgrada u blizini ćuprije, ulice jesu uske, ali da su toliko prljave, opet nije istina, zapitaj se koliko turista prođe Višegradom i svi nek bace po jedan papirić, što je jako blizu istine zamisli koliko je to smeća, mi smo nekultiran narod, dete pojede sladoled, smoki kesica je na ulici i tako u krug. Mislim da griješiš što smatraš da u Višegradu sem ćuprije nemaš šta videti, ima itekako, obilazak grada se ne svodi na obilazak kafića, otiđi u banju, u Stari brod pa ćeš se sam uveriti u ljepotu ovog grada.

Name

Rale

29.01.2023 06:48

Uloziti i napraviti fabriku za preradu otpada i iskoristiti smece u prave svrhe a angazovati radnu akciju za ciscenje kao sto je to uradio jovan memedovic jedne godine.

ODGOVORITE
Name

NAROD

29.01.2023 09:03

Ovo je slika naroda a ne vlasti, vlast nije ustanju očistiti što mi možemo nabacati i zagaditi, budimo pošteni ovo nije bacala vlada nego nesavjesni i nekulturni narod. Zar je mjesto šporetu, gumama, flašama, kesama u rujeci, neka probaju to u drugim zemljama da rade. Samo pljujemo na vlast ali ova slika govori suprotno da smo mi za pljuvanje. Ovo nije vlada nabacala nego narod!!! SRAMOTA!!!!

ODGOVORITE
Name

NAROD

29.01.2023 09:09

Ogromna sredstva trebaju i vojska da svakodnevno čisti naše smeće, patriote na jeziku a djelo nula. Samo kritikujemo a šta smo mi uradili pojedinačno, svaki dan uništavamo vodu zlata vrijednu!!! Nije čudno što nas svijet gleda kao divljake!!! Ovo je u svijetu neviđena slika!!!

ODGOVORITE
Name

NAROD

29.01.2023 09:20

Turisti će baš poželjeti da se odmaraju u našoj lijepoj prirodi i na rijekama i životinje bacaju u rijeke. Bježaće, zgražavaju se kad prođu i vide e to smo mi. Kravata i džip pa baci psa, konja u rijeku!!! Žalosno i strašno!!! Kese okitile korita rijeka svih boja i dezena!!! Sramota!!!!

ODGOVORITE
Name

Ре за ре

29.01.2023 09:42

Питај твог омиљеног начелника,кад је тужио једног одборника,што је изнио податак да најгори начелник општине до сада,има плату 6000км,што је повукао тужбу.Ти га само браниш,имаш користи од тога.

ODGOVORITE
Name

Re za Re

29.01.2023 10:40

Zato što je taj odbornik nema sredstava da plati presudu.

Name

Re ze Re

29.01.2023 10:45

Nemam nikakvu korist, samo mrzim iznošenje laži jesi li pročitao Službeni glasnik 21/2022, tu ćeš naći visinu plate načelnika,odluku donijeli odbornici skupštine.

Name

Sramota

29.01.2023 11:13

Po zapadnim medijima se o ovom nemaru i korupciji kod nas piše. Političari uzimaju pare, narodu zagađuju okolinu njihovim mafijaškim lopovlukom. Nijednu fabriku za spaljivanje smeća nemamo, prečišćavanje vode, itd.

ODGOVORITE
Name

NAKARADNO

29.01.2023 21:39

Politicari niti znaju sta a niti hoce da znaju a narod ih ne interesuje i ako se truju a za otklon ovog stanja je uvodjenje samo Takse na AMBALAZU!

Name

Kurd

29.01.2023 11:17

Nista ne diraj i ne kritikuj. Ovako nam je najbolje. Da nam zivi smece !

ODGOVORITE
Name

Паук

29.01.2023 12:00

Све се може ријешити, отпад откупљивати и касније прерађивати, веома високе казне спремити за бацање отпада по природи, дрво у пелет.Све похвале за ХЕ Вишеград и њихове раднике који раде на чишћењу отпада.

ODGOVORITE
Name

Za Pauka,

29.01.2023 12:40

Konačno jedan komentar kojim čovjek poriče da shvata problem i da se neko trudi da se taj problem otkloni. Hvala.

Name

Laki

29.01.2023 12:54

Ove camce treba povezati preko rijeke. Svaki moze primiti makar cetvoro turista. Da sjedu kraj ovog divnog smeca i da udisu te miomirise. E posto nema besplatnih vecera, masno im naplatiti za takav uzitak. Ljepota poroka !

ODGOVORITE
Name

Ре михајло 74

29.01.2023 16:46

Сједи у ауто па преко рзавског моста кроз јонџу,даље десно за бикавац,скрени кроз тунел и иди главном улицом.Све тупа до рупе.О чему да причамо.2016год.доласком на власт ђуревић и његови пајташи су најавили да ће главна улица бити као у Врњачкој Бањи.Мислим да су ишли да обилазе и виде В.Бању.Ништа од тога,а општина задужена.Најгори начелник ђуревић

ODGOVORITE