Празник мимозе од 17. фебруара до 4. марта у Х. Новом

Овогодишњи Празник мимозе, 54. по реду, биће одржан од 17. фебруара до 4. марта у Херцег Новом, а током три седмице биће уприличен богат културни и спортски програм, рекла је данас у Бањалуци директор Туристичке организације Херцег Нови Миља Виторовић.

Регион 23.01.2023 | 17:12
Празник мимозе од 17. фебруара до 4. марта у Х. Новом

Виторовићева је рекла да ће највећа зимска туристичко-пропагандна манифестација у Црној Гори почети 17. фебруара концертом Марије Шерифовић, док ће на затварању 4. марта наступити Тони Цетински, оба у Игалу.

"Празник мимозе несумњиво је један од најстаријих фестивала на овим просторима, по којем су Црна Гора и Херцег Нови препознати, а по традицији дужој од 50 година нам налаже да се потрудимо да направимо што квалитетнији програм и мислим да смо и успјели", навела је Виторовићева на конференцији за новинаре.

Она је рекла да ће концерту отварања претходити дефиле Градске музике, Мјесне музике Ђеновић, мажоретки и тромбоњера, а затварању ће бити велика међународна карневалска поворка.

Према њеним ријечима, традиционална фешта од мимозе, рибе и вина на херцегновској ривијери биће одржана 18. фебруара, а истог датума је у плану и први маскенбал гдје ће госте забављати Никола Роквић и Ади Шоше.

Виторовићева је рекла да ове године Празник мимозе траје три седмице уз богат културни и спортски програм током радних дана.

Она је рекла да је Туристичка организација Херцег Новог склопила уговор са фестивалом "Егзит", те да ће другог викенда бити одржано "Винтер флауер вече", односно музички спектакл на којем ће се представити по први пут у Црној Гори ди џеј Клептон и свјетски позната Констракта.

"За затварање, односно трећи викенд Празника мимозе, предвиђен је концерт Тонија Цетинског и маскенбал на којем ће пјевати Неда Украден, као и традиционално спаљивање карневала", рекла је Виторовићева.

Она је додала да ће током 16 дана фестивала бити одржано око 50 догађаја, те позвала заинтересоване да посјете Херцег Нови.

Члан извршног одбора Туристичке организације Херцег Новог Јован Мићуновић рекао је да је фестивал мимозе богат садржајима, те позвао становнике Српске да посјете Херцег Нови у вријеме овог празника.

Директор Туристичке организације Републике Српске Миодраг Лончаревић рекао је да је Празник мимозе познат у региону и Европи, те да је значајан за Херцег Нови, Црну Гору и Републику Српску.

"Због близине и сарадње овакви сусрети, као што је Празник мимозе, нас радују, јер се упознајемо, размјењујемо искуства с циљем даље иницвијативе пројеката и манифестација које нас очекују у даљем периоду", рекао је Лончаревић.

Он је додао да је Туристичка организација Српске увијек отворена за сарадњу.

Портпарол бањалучке Туристичке организације Бранка Бранковић рекла је да туристичке организације Бањалуке и Херцег Новог имају дугогодишњу сарадњу, да више од деценије раде заједно на промоцији, размјени туриста и свих догађаја који се тичу ова два града.

"Празник мимозе је долазио у Бањалуку, имали смо спектакуларан догађај са мажореткињама, а ово је повратак те сарадње. Бањалука ће ове године кренути пут Херцег Новог и испратити отварање ове манифестације", рекла је Бранковићева.

Промоција Празника мимозе уприличена је данас и на централном бањалучком тргу - Тргу Крајине уз познате мажореткиње и пјевачку клапу, те подјелу букета мимозе грађанима.

Мимоза која цвјета упркос зими претварајући цијелу херцегновску ривијеру у раскошну башту заштитни је знак фестивала и зимског туризма Боке которске и Црногорског приморја.

Током Празника мимозе слави се овај жути цвијет, по којем је Херцег Нови познат надалеко.

(Срна    Фото: Архив)

Коментари / 0

Оставите коментар