Засједао Штаб за ванредне ситуације у Бањалуци

Због најављених лоших временских прилика одржана је сједница Штаба за ванредне ситуације.

Република Српска 15.01.2023 | 16:54
Засједао Штаб за ванредне ситуације у Бањалуци

-Интензивиране су све активности на терену и спроводи се низ превентивних мјера како бисмо на што ефикаснији начин одговорили на временске неприлике у складу са најавама Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске.

Поручила је ово замјеник предсједника Штаба за ванредне ситуације Милада Шукало након сједнице Штаба за ванредне ситуације.

Како је појаснила, у складу са најновијом прогнозом, коју је доставио Републички хидрометеоролошки завод, ситуација у вези са најављеним падавинама за подручје БањеЛуке је повољнија, али се очекују удари олујног вјетра због чега је такође потребно предузети мјере.

-С обзиром на то да су за подручје Бање Луке најављени јаки удари вјетра све службе су у приправности, а стављена су у приправност и предузећа која раде на одржавању и наложено им је да превентивно дјелују, али и да у случају потребе дјелују како у градским тако и у приградским насељима– рекла је Шукалова, те додала да ће Штаб пратити ситуацији и о томе редовно извјештавати јавност путем канала Града.

Шукалова је казала да ће у наредним данима бити настављена интензивна комуникација са Заводом, како би се у сваком тренутку знали шта нас то очекује, те да ће се редовно пратити и стање водостаја ријеке Врбас.

Један од значајнијих закључака са данашње сједнице јесте и тај да се обезбиједе додатна средства за превенцију и заштиту од временских непогода.

-Климатске промјене довеле су до све учесталијих појава поплава, али и до појаве сушних периода на територији града због чега је потребно да се издвоје додатна средства за одржавање водотокова, санирање проблема који доводе до појаве бујичних поплава али и за чишћење оборинских канала – истакла је савјетница градоначелника.

Она је истакла да су све надлежне службе али и предузећа која раде на одржавању у овим ситуација у приправности и у случају потребе спремни су да реагују, али и да су у складу са инструкцијама Републичке цивилне заштите обезбијеђени људски и материјални капацитети које би у случају потребе могли бити упућени другим општинама.

-Иако је то у ванредним ситуацијама тешко, трудимо се да реагујемо на вријеме и да на правовремено извршимо све неопходне припреме како бисмо максимално смањили ризик и потенцијалне штете које могу направити временске непогоде – закључила је Шукалова.

Представник Цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне бригаде Драгољуб Вукајловић рекао је да су у сталној комуникацији са Заводом и да су екипе на терену те да су вршене контроле критичних тачака, али и да су предузете мјере попут чишћења и пропирања канала оборниске канализације.

-Према најновијим прогнозама Бања Лука не би требало да има проблема са падавинама, али да најављени јак до олујни вјетар свакако може проузроковати штету.Апелујем на грађане да уклоне све предмете који могу пасти са висина, да избјегавају кретање у близини далеководних стубова и старих стабала како би заштили личну сигурност. Такође, апелујем на све установе посебно школске, али и на пословну заједницу да поступе по плановима приправности у како би заштитили имовину. Потребно је да у оваквим ситуацијама сви покажемо одоговорност – рекао је он.

Представница Републичког хидрометеоролошког завода Милица Ђорђевић потврдила је да тренутне прогнозе најављују обилне падавине за подручје Херцеговине, Горње Подриње, Сарајевско-романијску регију и регију Високе Крајине.

-Што се тиче вјетра од сутра, па у наредна три дана очекују нас олујни удари вјетра,  јак од олујни југо брзине око 60 до 70 километара на час који може проузроковати оштећења. Период обилних падавине завршава се у петак када нас очекује захлађење и појава већег сњежног покривача – рекла је, како стоји на градском сајту, Ђорђевићева, 

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Драшко,

15.01.2023 16:31

Опет си показао да ниси дорастао функцији коју обављаш, Предсједник кризног штаба док се најављују непогоде, одмара, и ко ће бити крив ако недај Боже дође до поплава, скупштинска већина, увијек чекаш да неко други одради посао мјесто тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петра

15.01.2023 19:09

Ја се сјећам и 2014. Овако је исто засједала Цивилна заштита . Кад после пар дана поплаве.

Name

Пр

15.01.2023 16:32

Јесте ли спремили бијеле чизмице?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

15.01.2023 16:33

Који су ово демагози и нерадници, а само се богате на нераду и шупљој причи. Милада и ванредне ситуације...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.01.2023 17:25

Милада је струцњак!

Name

Ре

16.01.2023 09:01

Струцњак за хапити, па се хвалити како је хуманитарац, бас струцњак. Сваки сељак, па струцњак...

Name

Ре

16.01.2023 09:03

Милада спасава бл, хахаха.... Јадна бањалука, сјасили цобани, па узјахали цобани...

Name

БЛ

15.01.2023 17:03

Надамо се да падавине, неце бити тако обилне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаран

15.01.2023 17:27

Само ви пратите ситуацију а народ испаста вас нерад икриминал.....фујјјј.

Name

Татар

15.01.2023 18:00

Све се затеже све је спремно а кад почне опет ће негде насип попустити.

Name

Још се више надам

15.01.2023 19:04

Да неће бити јаког и олујног вјетра!

Name

Бок

15.01.2023 17:54

Страх, страх и само страх, како вас више није срамота. Али док је оваца, може им се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потоп

15.01.2023 18:55

Ову земљу може само спасити потоп. Само да ови сто нас чувају и упозоравају ( Миладе и Милоради) не направе барку :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Још

15.01.2023 18:58

Уреду,зима је, за очекивати је падавине, али...да председник РС упозорава ,,5 дана раније,, да се општине припреме...,,, За шта? Значи ли то ,,да одлично зна ,како од планираних средстава за насипае,канале,водо устава-бране,друга средства против поплава, нису утрошено за ту намену него за његов буџет од 56 милиона КМ, изборе,личне и страначке инвестиције....??? Да ли је ико поставио питање опреме ЦЗ,градова,државе...све лаж,пљачка и обмана...Мафија. лопови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

15.01.2023 20:30

Да ли се неко сетио да превентивно испусти део воде из Бочца и тако ослободи место у акумулацији за прихват оборинских вода ? Није, то је некад била уобичајена пракса а за вас је астро физика !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

15.01.2023 21:39

Па ако вец знате да це поплаве,сто не испразнисте Боцац претходних дана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

16.01.2023 06:50

Хоће ли у Приједору поновно бити поплаве у насељима Тополик, Врбице, Рашковац, Тукови.. вјероватно нажалост да хоће. Шта је предузету у циљу заштите и превенције од истих? Приједор односно наведена насеља плаве падавине озбиљније у трајању од два дана. Шта су надлежне институције предузеле у међувремену, осим обећања и процјене штета..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јавна је тајна

17.01.2023 06:52

Да брана боцас није бас сигурна. Цекају се само кисе да се пусти и потописве као 2015. А онда иду тендери за набавку и тако даље ?

Name

добро обавјестен

16.01.2023 07:41

Не дизите панику.Нема ниста од хаоса сто це нам невријеме доњети.Какве поплаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

16.01.2023 23:33

Јел то засједа комисија за ванредне ситуације због тога што је у Бањалуци килограм печене прасетину 30 км а у Монхену 4,5 еура

ОДГОВОРИТЕ