Zasjedao Štab za vanredne situacije u Banjaluci

Zbog najavljenih loših vremenskih prilika održana je sjednica Štaba za vanredne situacije.

Republika Srpska 15.01.2023 | 16:54
Zasjedao Štab za vanredne situacije u Banjaluci

-Intenzivirane su sve aktivnosti na terenu i sprovodi se niz preventivnih mjera kako bismo na što efikasniji način odgovorili na vremenske neprilike u skladu sa najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Poručila je ovo zamjenik predsjednika Štaba za vanredne situacije Milada Šukalo nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

Kako je pojasnila, u skladu sa najnovijom prognozom, koju je dostavio Republički hidrometeorološki zavod, situacija u vezi sa najavljenim padavinama za područje BanjeLuke je povoljnija, ali se očekuju udari olujnog vjetra zbog čega je takođe potrebno preduzeti mjere.

-S obzirom na to da su za područje Banje Luke najavljeni jaki udari vjetra sve službe su u pripravnosti, a stavljena su u pripravnost i preduzeća koja rade na održavanju i naloženo im je da preventivno djeluju, ali i da u slučaju potrebe djeluju kako u gradskim tako i u prigradskim naseljima– rekla je Šukalova, te dodala da će Štab pratiti situaciji i o tome redovno izvještavati javnost putem kanala Grada.

Šukalova je kazala da će u narednim danima biti nastavljena intenzivna komunikacija sa Zavodom, kako bi se u svakom trenutku znali šta nas to očekuje, te da će se redovno pratiti i stanje vodostaja rijeke Vrbas.

Jedan od značajnijih zaključaka sa današnje sjednice jeste i taj da se obezbijede dodatna sredstva za prevenciju i zaštitu od vremenskih nepogoda.

-Klimatske promjene dovele su do sve učestalijih pojava poplava, ali i do pojave sušnih perioda na teritoriji grada zbog čega je potrebno da se izdvoje dodatna sredstva za održavanje vodotokova, saniranje problema koji dovode do pojave bujičnih poplava ali i za čišćenje oborinskih kanala – istakla je savjetnica gradonačelnika.

Ona je istakla da su sve nadležne službe ali i preduzeća koja rade na održavanju u ovim situacija u pripravnosti i u slučaju potrebe spremni su da reaguju, ali i da su u skladu sa instrukcijama Republičke civilne zaštite obezbijeđeni ljudski i materijalni kapaciteti koje bi u slučaju potrebe mogli biti upućeni drugim opštinama.

-Iako je to u vanrednim situacijama teško, trudimo se da reagujemo na vrijeme i da na pravovremeno izvršimo sve neophodne pripreme kako bismo maksimalno smanjili rizik i potencijalne štete koje mogu napraviti vremenske nepogode – zaključila je Šukalova.

Predstavnik Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne brigade Dragoljub Vukajlović rekao je da su u stalnoj komunikaciji sa Zavodom i da su ekipe na terenu te da su vršene kontrole kritičnih tačaka, ali i da su preduzete mjere poput čišćenja i propiranja kanala oborniske kanalizacije.

-Prema najnovijim prognozama Banja Luka ne bi trebalo da ima problema sa padavinama, ali da najavljeni jak do olujni vjetar svakako može prouzrokovati štetu.Apelujem na građane da uklone sve predmete koji mogu pasti sa visina, da izbjegavaju kretanje u blizini dalekovodnih stubova i starih stabala kako bi zaštili ličnu sigurnost. Takođe, apelujem na sve ustanove posebno školske, ali i na poslovnu zajednicu da postupe po planovima pripravnosti u kako bi zaštitili imovinu. Potrebno je da u ovakvim situacijama svi pokažemo odogovornost – rekao je on.

Predstavnica Republičkog hidrometeorološkog zavoda Milica Đorđević potvrdila je da trenutne prognoze najavljuju obilne padavine za područje Hercegovine, Gornje Podrinje, Sarajevsko-romanijsku regiju i regiju Visoke Krajine.

-Što se tiče vjetra od sutra, pa u naredna tri dana očekuju nas olujni udari vjetra,  jak od olujni jugo brzine oko 60 do 70 kilometara na čas koji može prouzrokovati oštećenja. Period obilnih padavine završava se u petak kada nas očekuje zahlađenje i pojava većeg snježnog pokrivača – rekla je, kako stoji na gradskom sajtu, Đorđevićeva, 

(BN)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Draško,

15.01.2023 16:31

Opet si pokazao da nisi dorastao funkciji koju obavljaš, Predsjednik kriznog štaba dok se najavljuju nepogode, odmara, i ko će biti kriv ako nedaj Bože dođe do poplava, skupštinska većina, uvijek čekaš da neko drugi odradi posao mjesto tebe.

ODGOVORITE
Name

petra

15.01.2023 19:09

Ja se sjećam i 2014. Ovako je isto zasjedala Civilna zaštita . Kad posle par dana poplave.

Name

Пр

15.01.2023 16:32

Јесте ли спремили бијеле чизмице?

ODGOVORITE
Name

Zoki

15.01.2023 16:33

Koji su ovo demagozi i neradnici, a samo se bogate na neradu i šupljoj priči. Milada i vanredne situacije...

ODGOVORITE
Name

re

15.01.2023 17:25

Milada je strucnjak!

Name

Re

16.01.2023 09:01

Strucnjak za hapiti, pa se hvaliti kako je humanitarac, bas strucnjak. Svaki seljak, pa strucnjak...

Name

Re

16.01.2023 09:03

Milada spasava bl, hahaha.... Jadna banjaluka, sjasili cobani, pa uzjahali cobani...

Name

BL

15.01.2023 17:03

Nadamo se da padavine, nece biti tako obilne

ODGOVORITE
Name

Jaran

15.01.2023 17:27

Samo vi pratite situaciju a narod ispasta vas nerad ikriminal.....fujjjj.

Name

Tatar

15.01.2023 18:00

Sve se zateže sve je spremno a kad počne opet će negde nasip popustiti.

Name

Još se više nadam

15.01.2023 19:04

Da neće biti jakog i olujnog vjetra!

Name

Bok

15.01.2023 17:54

Strah, strah i samo strah, kako vas više nije sramota. Ali dok je ovaca, može im se.

ODGOVORITE
Name

Potop

15.01.2023 18:55

Ovu zemlju može samo spasiti potop. Samo da ovi sto nas čuvaju i upozoravaju ( Milade i Miloradi) ne naprave barku :)

ODGOVORITE
Name

Još

15.01.2023 18:58

Uredu,zima je, za očekivati je padavine, ali...da predsednik RS upozorava ,,5 dana ranije,, da se opštine pripreme...,,, Za šta? Znači li to ,,da odlično zna ,kako od planiranih sredstava za nasipae,kanale,vodo ustava-brane,druga sredstva protiv poplava, nisu utrošeno za tu namenu nego za njegov budžet od 56 miliona KM, izbore,lične i stranačke investicije....??? Da li je iko postavio pitanje opreme CZ,gradova,države...sve laž,pljačka i obmana...Mafija. lopovi!

ODGOVORITE
Name

Arsa

15.01.2023 20:30

Da li se neko setio da preventivno ispusti deo vode iz Bočca i tako oslobodi mesto u akumulaciji za prihvat oborinskih voda ? Nije, to je nekad bila uobičajena praksa a za vas je astro fizika !

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

15.01.2023 21:39

Pa ako vec znate da ce poplave,sto ne isprazniste Bocac prethodnih dana...

ODGOVORITE
Name

Prijedor

16.01.2023 06:50

Hoće li u Prijedoru ponovno biti poplave u naseljima Topolik, Vrbice, Raškovac, Tukovi.. vjerovatno nažalost da hoće. Šta je preduzetu u cilju zaštite i prevencije od istih? Prijedor odnosno navedena naselja plave padavine ozbiljnije u trajanju od dva dana. Šta su nadležne institucije preduzele u međuvremenu, osim obećanja i procjene šteta..

ODGOVORITE
Name

Javna je tajna

17.01.2023 06:52

Da brana bocas nije bas sigurna. Cekaju se samo kise da se pusti i potopisve kao 2015. A onda idu tenderi za nabavku i tako dalje ?

Name

dobro obavjesten

16.01.2023 07:41

Ne dizite paniku.Nema nista od haosa sto ce nam nevrijeme donjeti.Kakve poplave.

ODGOVORITE
Name

Zdrave

16.01.2023 23:33

Jel to zasjeda komisija za vanredne situacije zbog toga što je u Banjaluci kilogram pečene prasetinu 30 km a u Monhenu 4,5 eura

ODGOVORITE