Људи се масовно жале на високу температуру и бол

Имате високу температуру? Изразито јаке болове у мишићима? Велики број људи се ових дана жали на ове симтоме. Питали смо лекара шта може бити узрок.

Босна и Херцеговина 11.01.2023 | 22:17
Људи се масовно жале на високу температуру и бол

- Ради се о вирусу грипа на чије симптоме су људи заборавили последњих неколико година због пандемије ковида, а симптоми су заиста веома јасни и наступају нагло: температура се креће од 39 до 40 степени, јак бол у мишићима - осећај као да вас је "прегазио" камион, како смо то и описивали пре короне, јака главобоља и бол у очним јабучицама при померању очима - каже прим. др Бисерка Биса Обрадовић, специјалиста опште праксе и додаје да инкубација траје кратко од неколико дана до неколико сати као и да се вирус веома брзо шири.

Докторка додаје да је велики број људи дочекао Нову годину у кревету борећи се са повишеном телесном температуром која код грипа траје неколико дана за разлику од ковида где потраје краће - некад и један дан, а има и случајева без овог симптома.

- Грип има две фазе: примарну коју карактерише висока температура и другу фазу праћену секундарним инфекцијама које настају јер овај вирус драстично слаби имунитет. Те инфекције могу бити вирусне или бактеријске што ће показати лабораторијска анализа која зависи и од тога ког дана болести се обавља па се про може јавити једана облик инекције па други па поново у круг. Неко ко се не придржава хигијенских мера може боловати и више недеља - објашњава докторка Обрадовић.

осле појаве првих симтпома треба мировати, узимати топле напитке, пити симптоматску терапију, али се и јавиити лекару.

- Не треба чекати две до три недеља када се разбуктају секундарне инфекције: бронхитис, уплаа плућа, ушију или синуса - да не причам о оним ретким компликацијама као што је менингитис - саветује докторка и додаје:

- Наш организам је током последње две године издржао толико вирусних инфекција да треба митовати недељу дана без обзира који је вирус у питању. Савет је и да се узимају витамини, топли напици и супе и доста свеже воћа и поврћа. Ко се куражи па мисли да може све да издржи на ногама, ризикује да изазове пад имунитета, секундарне инфекције и дуже лечење.

Има више случајева грипа него прошле године

На питање да ли ове године има више случајева вируса инфлуенце, докторка одговара потврдно па објашњава:

- Прошле године смо више пажње поклањали превентиви - витаминима, ношењу маски, ризицима од ширења респираторних инфекција, а сада је много више друштвених контаката односно дружење што доприноси ширењу вируса - говори прим. др Бисерка

Грипу су изложенији они који раде у колективима, деца у вртићима и школама, али и жене које су више у покрету од мушкараца, али и чији имунитет може бити угрожен услед менструалног циклуса, трудноће или лактације.

Опрезност се саветује и хроничним пацијентима.

У оптицају су три врсте вируса

Поред грипа круже сада и подтипови омикрона и аденовируси односно прехладе који изазивају различите клиничке слике:

- аденовируси: температура до 38 степени, кијавица, бол у грлу, дијареја или други дигестивни односно респираторни симптоми;

- ковид: бол у леђима попут бубрежне колике, јака главобоља, бол у вратном делу кичме, температура која не траје дуго, јак губитак енергије и секундарне инфекције после вируса које се јављају и зато што се људи касно јављају лекару, две до три недеље након појаве симптома.

"Основне лабораторијске анализе не могу да открију о ком вирусу се ради већ се то дијагностикује даљим тестирањем", истиче наша саговорница и наглашава знчај превентиве:

Кад је реч о мерама превентиве, треба имати на уму да имунитет јачају: здрава исхрана, добар сан, физичка активност, избегавање токсина попут великих количина кафе или енергетских напитака, избегавање контакта са особама које болују од респираторних инфекција. Многи пацијенти ми кажу да немали број њихових колега долази на посао са симптомима што погодује ширењу вируса.

(Блиц Фото: Схуттерстоцк) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Па да

11.01.2023 21:54

Ове године нас висе прсцу него просле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

&

11.01.2023 22:25

Јес вала пршћу а богами и ми храна пуна пестицида па имуни систем од такве хране ко дреновина

Name

Глуп си

12.01.2023 04:36

Свуда попустили мјере које су биле уведене због короне, онда се и остали вируси лакше шире

Name

За:па да

12.01.2023 06:20

Тачно тако!

Name

Никола Озрен

12.01.2023 07:29

Тако је ал народ не вјерује

Name

Боцкаљи

11.01.2023 22:07

Су опет активни. Није добро...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

11.01.2023 22:43

Је... Корону ста је ово. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Горан

12.01.2023 10:18

Па класична грипа (инфлуенца), и она је жесток вирус, само већина има какав такав имунитет јер су је већ једном преболили, најчешће први пут као дјеца за разлику од короне коју су први пут сусретали као одрасли

Name

Орхан

12.01.2023 09:14

Због пописане короне народ заборавио на истински грипу коју су приписали корони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

12.01.2023 16:05

А ови сто су болесни,сто не лете да се тестирају.Ево гарантујем да свих вас који сте тренутно болесни,ако одете да се тестирате,90 посто це бити позитивно на корону.Ајде,сто не идете,две године сте летили одмах да видите је ли корона,као да це вам то сазнање недто помоци...

ОДГОВОРИТЕ