Истражити нападе на новинаре портала Херцеговина.инфо

– Управни одбор Удружења БХ новинари најоштрије осуђује притиске и нападе на редакцију портала Херцеговина.инфо и захтијева од Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона да хитно истражи најновији случај оштећења имовине власника тог портала.

Босна и Херцеговина 11.01.2023 | 12:34
Истражити нападе на новинаре портала Херцеговина.инфо

Како је објавио портал Херцеговина.инфо, на приватном аутомобилу власника портала Марија Ћосића јуче су затекли све четири гуме разрезане ножем. Случај је пријављен полицији која трага за починиоцима. Из редакције овог портала наводе да су крај 2022. и почетак ове године обиљежени низом покушаја притисака на редакцију, међу којима су и отворене пријетње у којима се захтијева брисање одређених текстова. 

Управни одбор Удружења БХ новинари још једном наглашава да напади на новинаре и новинарке, укључујући оне који се манифестују кроз вандалске чинове уништавања њихове личне имовине, представљају највећу пријетњу слободи медија у демократском друштву и уносе страх и несигурност у цијелу новинарску заједницу.

Новинари/ке и медији у Босни и Херцеговини изложени су све чешћим и агресивнијим притисцима у покушајима да се ушутка истраживачко новинарство. Ти притисци неријетко долазе и од политичара, који јавним таргетирањем појединих новинара и медија шаљу поруку грађанима како су напади на медијске професионалце дозвољени, па чак и пожељни. 

Оваквој пракси мора се коначно стати украј. Институције на нивоу цијеле државе морају осигурати ефикаснију заштиту новинара и новинарки, између осталог и кроз измјене кривичних закона којима ће се напад на новинаре/ке третирати као посебно кривично дјело, а политички лидери требају јасно и недвосмислено осудити сваку врсту напада на новинаре/ке и угрожавање слободе изражавања. 

Управни одбор Удружења БХ новинари даје пуну подршку редакцији портала Херцеговина.инфо у борби за независно, истраживачко новинарство. Од надлежних институција ХНК очекујемо да наведеном случају дају приоритет те што прије пронађу и санкционишу починитеље у складу са законом. 

Позивамо и све друге новинаре/ке и медије да пријаве нападе и притиске нашој Линији за помоћ новинарима гдје могу добити бесплатан правни савјет и подршку, као и заступање њиховог случаја пред надлежним институцијама, саопштено је из Удружења БХ новинара.

(БН Фото: Илустрација) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

11111112

11.01.2023 20:55

Дучић је писао другсчијим писмом.

ОДГОВОРИТЕ