Срби у Мостару дочекали Божић на литургијама

Мостарски Срби Божић су дочекали на поноћним литургијама које су служене у Храму Рођења Пресвете Богородице у Мостару, Манастиру Житомислић, Цркви Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу и у Цркви Светог Василија Острошког у Благају.

Република Српска 07.01.2023 | 11:41
Срби у Мостару дочекали Божић на литургијама

Литургијама је присуствовао велики број вјерника из Мостара, али и оних који су дошли са свих страна да Божић прославе у родном граду.

Старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић је у бесједи након литургије поручио вјерницима да Божић треба да дочекују у миру, како се и поздрављају за Божић, јер је то најважнија ствар, те да љубе једни друге као сами себе и нађу у срцу простора за ближње.

Свештеник је подсјетио да је у ноћи када су Јосиф и Марија по заповијести царевој кренули у Витлејем да се попишу покуцали на многа врата и да су сва била затворена.

"То ме је више пута подсјетило на мене самог. Ако се мало дубље замислимо, видјећемо да смо сви имали прилику у животу затворити врата онима који куцају. Нека ова ноћ буде стални подсјетник на то да када затворимо врата једни другима, затворили смо врата Богу, јер Бог живи у сваком човјеку и дошао је због сваког човјека", поручио је Којић.

Литургији у Старој црквци присуствовали су представници бискупије мостарско-дувањске, а након литургије је преломљена чесница и припремљено послужење за вјернике и госте.

Игуман Данило Павловић рекао је након литургије у манастиру Житомислић да је Христово рођење свјетлост на земљи.

"Нека ова благословена ноћ буде свима благословена и да Господ чује све ваше молитве и да вас обаспе здрављем, миром, љубављу, слогом и дугим животом. Да се у овој ноћи сјетимо свих оних који страдају, наше браће и сестара на Косову и људи у Украјини и свих оних који ову ноћ не славе у топлини својих домова и да упутимо молитве и за њих", рекао је игуман Данило.

У Цркви Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу литургију је служио свештеник Небојша Радић, а у Цркви Светог Василија Острошког у Благају свештеник Александар Грчић.

(Срна   Фото: Срна/Клиx)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

А

07.01.2023 10:50

Круљ што их је обрукао ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје је Човке?

07.01.2023 18:13

Хехехехе, зрачи својим одсуством!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

07.01.2023 23:05

Фино! Ипак су у својим домовима и многи су остали да живе и неки се вратили да живе у миру са својим комсијама босњацима и хрватима није истина као сто лажов Додик казе да је немогуце зивити са босњацима /муслиманима. Конкретан доказ Додикове запањујуће реторике отворене лажи у интересу себе а не србскиг народа.

ОДГОВОРИТЕ