Srbi u Mostaru dočekali Božić na liturgijama

Mostarski Srbi Božić su dočekali na ponoćnim liturgijama koje su služene u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, Manastiru Žitomislić, Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju i u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju.

Republika Srpska 07.01.2023 | 11:41
Srbi u Mostaru dočekali Božić na liturgijama

Liturgijama je prisustvovao veliki broj vjernika iz Mostara, ali i onih koji su došli sa svih strana da Božić proslave u rodnom gradu.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić je u besjedi nakon liturgije poručio vjernicima da Božić treba da dočekuju u miru, kako se i pozdravljaju za Božić, jer je to najvažnija stvar, te da ljube jedni druge kao sami sebe i nađu u srcu prostora za bližnje.

Sveštenik je podsjetio da je u noći kada su Josif i Marija po zapovijesti carevoj krenuli u Vitlejem da se popišu pokucali na mnoga vrata i da su sva bila zatvorena.

"To me je više puta podsjetilo na mene samog. Ako se malo dublje zamislimo, vidjećemo da smo svi imali priliku u životu zatvoriti vrata onima koji kucaju. Neka ova noć bude stalni podsjetnik na to da kada zatvorimo vrata jedni drugima, zatvorili smo vrata Bogu, jer Bog živi u svakom čovjeku i došao je zbog svakog čovjeka", poručio je Kojić.

Liturgiji u Staroj crkvci prisustvovali su predstavnici biskupije mostarsko-duvanjske, a nakon liturgije je prelomljena česnica i pripremljeno posluženje za vjernike i goste.

Iguman Danilo Pavlović rekao je nakon liturgije u manastiru Žitomislić da je Hristovo rođenje svjetlost na zemlji.

"Neka ova blagoslovena noć bude svima blagoslovena i da Gospod čuje sve vaše molitve i da vas obaspe zdravljem, mirom, ljubavlju, slogom i dugim životom. Da se u ovoj noći sjetimo svih onih koji stradaju, naše braće i sestara na Kosovu i ljudi u Ukrajini i svih onih koji ovu noć ne slave u toplini svojih domova i da uputimo molitve i za njih", rekao je iguman Danilo.

U Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju liturgiju je služio sveštenik Nebojša Radić, a u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju sveštenik Aleksandar Grčić.

(Srna   Foto: Srna/Klix)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

A

07.01.2023 10:50

Krulj što ih je obrukao ...

ODGOVORITE
Name

Gdje je Čovke?

07.01.2023 18:13

Hehehehe, zrači svojim odsustvom!

ODGOVORITE
Name

Mostar

07.01.2023 23:05

Fino! Ipak su u svojim domovima i mnogi su ostali da žive i neki se vratili da žive u miru sa svojim komsijama bosnjacima i hrvatima nije istina kao sto lažov Dodik kaze da je nemoguce ziviti sa bosnjacima /muslimanima. Konkretan dokaz Dodikove zapanjujuće retorike otvorene laži u interesu sebe a ne srbskig naroda.

ODGOVORITE