Министарство грубо крши законе и преузете обавезе

Пресудом Окружног суда у Бања Луци поништено је рјешење Министарства просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске којим се одобрава коначна Студија утицаја на животну средину за пројекат изградње и кориштења термоелектране Угљевик три. 

Република Српска 02.01.2023 | 19:45
Министарство грубо крши законе и преузете обавезе

Поред свих изнесених доказа и напора еколошких удружења да оспоре планирање и изградњу термоелектране Угљевик три, због штетности по здравље становништва, ресорно министарство није одустајало од намјере спровођења студија и реализације пројекта, кажу у Центру за животну средину.

Након пресуде јасно је, кажу, да Министарство грубо крши како домаће прописе, тако и међународне обавезе.

„Сам пројекат термоелектране Угљевик три је у колизији са свим декларацијама и споразумима које је Босна и Херцеговина потписала. Првенствено се то односи на Софијску декларацију у којој Босна и Херцеговина се декларативно излаже да ће до 2050. године напустити угаљ. Дакле након овакве одлуке суда, оно што Министарство свакако треба да уради јесте да укине и еколошку дозволу за исти пројекат и да се пројекат термоелектране Угљевик три брише из свих стратегија и планова енергетике Републике Српске“, казао је Драган Остојић из Центра за животну средину.

Рад постојеће термоелектране Угљевик, која већ значајно оптерећује животну средину штетним емисијама, Министарство је потпуно занемарило, кажу из овог Центра.

У студији се јасно види, истичу еколози, да ту нема реалног истраживања и проучавања штетног утицаја овог пројекта. Руководство термоелектране треба за ангажује стручне особе које ће урадити стварно истраживање које је примјениво и на терену, истичу еколози. Тако ће јавности бити приказани тачни подаци о штетности.

"Знам како се ради већина тих стратешких докумената, ту више имамо цопу/пасте метод, него стварно и реално истраживање и  проучавање чињеничног стања. Тако да ако будемо успели да се ослободимо аматеризма из свог посла и да постанемо стварни професионалци, без обзира на политичку опредељеност, онда нећемо имати овакве случајеве да се студија утицаја обори без проблема. Самим тим, шта то вуче за собом, то за собом вуче и еколошку дозволу коју је добила термоелектрана, јер ако није прошла студију утицаја на животну средину, како су могли добити еколошку дозволу“, истиче еколог Снежана Вујић Јагодић.

Питали смо ресорно Министарство зашто је пожурило са финализацијом пројекта ове термоелектране. А с обзиром на то да је извођач радова званично објавио да пројекат нема извор финансирања, одговорне смо питали и из којих средстава се финансирају ове дозволе и како ће се плаћати пенали за прекршене међународне обавезе, уколико дође до изградње ове термоелектране. Из Министарства нису били расположени да одговоре. 

(БН Фото: Центар за животну средину) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Татар

02.01.2023 19:14

Е јада моја мајко.Главни пројекат термоелектрана. Развијеност само таква

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сребро

02.01.2023 19:51

Сребренка правница...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сребренка

02.01.2023 21:51

Тако је пругурала и за рудник угља у Медној - ван свих норми

Name

ГРУЈО

03.01.2023 06:16

Боли Голићку мало дупе сада за овим. Дозволу дала,паре примила положај напустила,вјеру промјенила.Све поштено и све у име отаџбине. Машалах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

03.01.2023 09:50

Недешава се први пут да Влада, односно поједина министарства не поштују судске пресуде, оћигледно је да су заштита животне средине, и здравље грађана потпуно небитни и за Владу маргинални појмови! Битан је профит који термоелектране остварују!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

03.01.2023 10:06

Надам се да ће сви ови из министарства, а који раде на издавању еколошких дозвола једног дана одговарати за злочине над грађанима. Ако не на суду, онда се искрено надам да ће им Бог судити. Народ није ни свјестан како они свјесно, заједно са тајкунима, трују становништво. Уопште није чудно што нам се дјеца разбољевају, огроман број карцинома.... Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЦКО

03.01.2023 19:29

ПИТАЊЕ КО СЕ И ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА ОВИХ ЕКОЛОШКИХ УДРУЖЕЊА ! ДАНАШЊА ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА У УКРАИНИ ЈЕ ПОКРЕНУЛА НОВЕ ИЛИ СТАРЕ ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ У ЕВРОПСКОЈ УНИ ! КОД НАС НА БАЛКАНУ БИ ИЗГЛЕДА ДА ПАСУ ТРАВУ И КУПУЈУ СКУПУ СТРУЈУ ИЗ ЕВРОПЕ ! ТЗВ БОСАНСКИ ЕКОЛОЗИ СУ ДОШЛИ У УГЉЕВИК А НИСУ ОТИШЛИ У ТУЗЛУ ,ЗЕНИЦУ ,САРАЈЕВО ! ТУ ЗАГАДЈЕЊА ИЗГЛЕДА НЕМА !

ОДГОВОРИТЕ