Честитка председника Кинеске медијске групе

Новогодишња честитка председника Кинеске медијске групе Шен Хаисијунга преко Кинеске глобалне телевизијске мреже (ЦГТН), Међународног радија Кине и интернета публици у иностранству.

Свијет 01.01.2023 | 13:38
Честитка председника Кинеске медијске групе

Честитку преносимо у цјелости:

Драги пријатељи,

Окупани топлим зимским сунцем, дочекали смо лепу и наде пуну Нову 2023. годину. Поздрављам вас из Пекинга!

Током управо завршене 2022. године, успешно је одржан 20. Национални конгрес Комунистичке партије Кине, на коме су јасно дефинисани задаци, али и правац ка свестраном унапређењу великог подмлађивања кинеске нације, кроз кинеску модернизацију. Као неко ко учествује, сведочи и бележи најважније тренутке у новој ери, Кинеска медијска група је целом свету са великим уложеним напорима приказивала дешавања са Конгреса.

Објавили смо групу квалитетних тематских серијала попут „Кормиларења“, „Декодирања протекле деценије“, који су живописно говорили о фасцинантним причама у протеклих необичних десет година, што је добро прихваћено како од домаће, тако и од стране публике.

У протеклој 2022. години, истраживали смо начине за конвергенцију и иновације у формату „мисли плус уметнички изражај плус техника“, како бисмо остварили циљ да све наше продукције буду врхунске. У свом извештавању о Зимским олимпијским играма у Пекингу, Кинеска медијска група је кроз „романтику кинеског стила“ пуну научно-технолошког осећаја, остварила савршен склад олимпијског духа и кинеске културе, те је на најбољи могући начин истакла шарм зимских спортова применом високе технологије у живим преносима. Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах нас је похвалио и рекао да је обим извештавања Кинеске медијске групе био невиђен, као и да је успех такође био неупоредив.

„Кина у древним књигама”, „Поезија и сликарство у Кини” и други изврсни програми које је произвела КМГ су уметничка интерпретација која показује како кинеска цивилизација наставља даље. Ови програми представљају и сталну потрагу за лепотом и јединством људске цивилизације.  Гала Пролећног фестивала, Гала Фестивала средине јесени и друге уметничке  гале кинеских традиционалних празника изазвали су велику пажњу и љубав  према кинеској култури у иностранству. Фестивал кинеског документарног филма „Пријатељство између Кине и Африке&qуот; и других активности изложбе филмова постали су мост за узајамно разумевање и заједничко учење између цивилизација и људи.

Прошле године, одржали смо први Форум Кинеске медијске групе, Форум за културну комуникацију између Кине и Аргентине, Форум за медијску сарадњу са арапским партнерима и друге медијске форуме и активности са различитим темама, даље продубљујући механизам регионалне сарадње  „медијских партнера&qуот; и пријатељство са међународним медијским партнерима на пољу размене и интеракције. Након 20. Националног конгреса КПК-а, кроз 58 медијских активности у иностранству са темом „Кина и свет на новом путу&qуот;, разменили смо мишљења са пријатељима из целог света о савременој вредности и светском значају кинеске модернизације. Одговоре смо добили од преко 2.000 међународних медијских партнера.

Председник Си Ђинпинг је у више наврата истакао да Кина одлучно стоји на правој страни историје, стоји на страни напретка људске цивилизације, у настојању да даје кинеску мудрост и кинеско решење за мир и развој човечанства. Капацитет комуникације је важан показатељ светских медија, а аутентичност представља живот свих медија. У протеклих годину дана смо обогатили нашу глобалну мрежу извештавања и радили на повећању капацитета извештавања о актуелним догађајима широм света, док је број наших коришћених језика повећан са 44 на 68, покривајући 233 земље и региона широм света. У извештавању о сукобу Русије и Украјине и глобалној пандемији нисмо се руководили предрасудама, већ смо се придржавали истине и слали објективну и праведну слику о тим догађајима, те нудили кинеска решења међународној заједници.

Напредоваћемо са снагом и храброшћу у Новој години. Показаћемо међународној заједници нови имиџ Кине у новој епохи са више гледишта. 

Следеће године ће бити обележена 10. годишњица иницијативе „Појас и пут“. Кинеска медијска група ће и даље бити пријатељ са страним медијима, те ће унапређивати комуникацију између различитих цивилизација, али ће и извршавати своју медијску мисију ширења заједничких вредности целог човечанства и промовисати изградњу заједнице заједничке будућности човечанства.

Стихови једне кинеске песме кажу: „Планине и реке су лепе, а пролећни поветарац нам доноси мирис цвећа и траве.“

И док се радујем доласку пролећа, свима вама желим срећну Нову годину и сву срећу! Хвала вам!

Припремили: Џао Пенг, Ванг Пинг, Ванг Тингтинг и Ђи Сју

(КМГ / Фото: КМГ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Корослав

01.01.2023 13:37

Треба га упитати Јели честитао и Путину,лаврову и екипи што им се спремају оптужнице за ратне злочине почињене у Украјини,које није тешко доказати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

&

02.01.2023 08:16

Не удара се на оне који су им помогли и у свемирском програму и сл.

Name

Корослав

02.01.2023 09:53

???????можда имају решења и за друге програме.

Name

&

02.01.2023 12:25

Вјероватно нису ушли још у програм дугиних боја пошто си их накачио још увијек су веома бројни ко зна шта ће се временом догађати отпорни су они на много штошта ваљало је издржати да имају државност преко 2000 год. а имају и свој зид