Рјешење на КиМ је у примјени важећих споразума

"Сви морају показати вољу, да се након 23 године од косовског рата пронађе рјешење, а рјешење је имплементација до сада потписаних споразума. Главно питање је, да ли ће се и на који начин трансформирати регион, или ће живјети у незавршеним и замрзнутим конфликтима"

Србија 30.12.2022 | 09:15
Рјешење на КиМ је у примјени важећих споразума

Скупштина Косова је ратификовала Бриселски споразум, а Уставни суд Косова одлучио је, да се  ЗСО ипак треба формиратии.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габриел Ескобар изјавио је како је формирање Заједнице српских општина (ЗСО) из перспективе САД-а правно обавезујуће у оквиру споразума постигнутог прије 10 година између Србије, Косова и ЕУ и рекао:

„За нас је то обавеза, јер смо подржали тај процес и једна се политичка страна не може из тога повући једнострано, тако да ћемо тражити начине да ту идеју остваримо“.

Ово се наводи у анализи ИФИМЕС-а посвећеној стану на Косову названој "Имплементација Бриселског и Вашингтонског споразума – пут ка трајном миру и дугорочној стабилности.

Иако је Бриселски споразум, стоји у анализи, потписан није дошло до његове потпуне имплементације углавном због опструкција косовских власти, да имплементирају тај споразум, посебно онај дио који се односи на нестале особе (архива ОВК/УÇК) и формирање Заједнице српских општина (ЗСО).  

Потписани споразум о „економској нормализацији“ у Вашингтону септембра 2020.године ни у ком случају не доводе у питање дијалог, који се одвија између званичног Београда и Приштине посредством ЕУ. 

Даље се констатује да питање имовине представља једно од кључних спорења између званичног Београда и Приштине.

Споразум из Вашингтона предвиђа рјешавање кориштења и управљања језером Газиводе/Лиqени и Ујманит и у вези тога је већ израђена студија изводљивости. Томе треба додати на десетине хиљада захтјева грађана српске националности за повратак приватне имовине.

Спор постоји и када је у питању и остала имовина на Косову, а најчешће се спомиње Рударско-металуршки и хемијски комбинат „Трепча“ и имовина у енергетском сектору, чија се вриједност процјењује на преко три милијарде ЕУР.

Аналитичари сматрају, да Кумановски, Бриселски и Вашингтонски споразуми нису у цијелости имплементирани, јер су потписнице споразума селективно преузимале обавезе у складу са својим једностраним интересима уз пасивност и одсутност међународне заједнице у реализацији потписаних споразума.

Заправо су, према овој анализи, жртве и једни и други неспособности ЕУ, да рјешава европске проблеме.

- Имплементација Бриселског и Вашингтонског споразума је пут ка успостављању трајног мира и дугорочне стабилности и превентивне елиминације нових инцидената и ситуација као што је посљедња на сјеверу Косова. Наратив за трансформацију региона, није наратив конфликта. Сви морају показати вољу, да се након 23 године од косовског рата пронађе рјешење, а рјешење је имплементација до сада потписаних споразума. Главно питање је, да ли ће се и на који начин трансформирати регион, или ће живјети у незавршеним и замрзнутим конфликтима", наводи се у анализи ИФИМЕС-а.

(БН Фото:Ифимес)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Дијагноза

30.12.2022 08:38

Прво разбију СФРЈ па сада једну по једну ткзв државицу трпају у ЕУ која ће се неминовно распасти као што се распала и СФРЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.12.2022 08:44

Сједиш безвезе у љубљани о трошку народа, са нетачним информацијама, што ниси никада ништа погодио тачно за политичаре РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

www

30.12.2022 08:53

фала богу дасте бар једном осинули арнауте и куртија по роговима

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

30.12.2022 09:51

Дотични који ради у Словенији а нама прича не какве своје процјене нико га не доживљавао нормалним .Све је слагати за РС шта ће се десити у РС на БН ТВ.Његове прогнозе се нису оцитовале што каже наса бајна Зора Видовиц тако да је не битан лик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајна Бобо

30.12.2022 11:00

Боље је ипак да се држиш шпанских серија, у њима нема "р'јечце не", живот је једноставнији у новелама, а правопис је небитан !!

Name

Боба

30.12.2022 11:10

Он је ипак познаваоц прилика. Тзв зсо не би смјеле да имају било какву извршну власт и морају да раде по Уставу Републике Косово! Како се само Правлславцима излази у сусрет и дају им се некакве аутиномије и зајендице? ОНДА би се требала формирати Заједница Босњачких општина ма Санџаку или ЗАјеница Албанских општина у ПМБ! Треба онда тзв рс да се укине и да се врати Устав РБиХ!

Name

Додо

30.12.2022 12:05

Србија је медјународно призната дрзава у границама са КиМ.Постујте медјународно право и повељу УН.БиХ је призната у садасњим границама са два ентитета и три народа и то се мора постоватј.Ако се призна право народа на самоооредељење тада то признати и Србима у БиХ. КиМ је Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

????

30.12.2022 16:17

Ко је овај? Он се у свашта мјеса гдје му није мјесто.

ОДГОВОРИТЕ