Rješenje na KiM je u primjeni važećih sporazuma

"Svi moraju pokazati volju, da se nakon 23 godine od kosovskog rata pronađe rješenje, a rješenje je implementacija do sada potpisanih sporazuma. Glavno pitanje je, da li će se i na koji način transformirati region, ili će živjeti u nezavršenim i zamrznutim konfliktima"

Srbija 30.12.2022 | 09:15
Rješenje na KiM je u primjeni važećih sporazuma

Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova odlučio je, da se  ZSO ipak treba formiratii.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar izjavio je kako je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) iz perspektive SAD-a pravno obavezujuće u okviru sporazuma postignutog prije 10 godina između Srbije, Kosova i EU i rekao:

„Za nas je to obaveza, jer smo podržali taj proces i jedna se politička strana ne može iz toga povući jednostrano, tako da ćemo tražiti načine da tu ideju ostvarimo“.

Ovo se navodi u analizi IFIMES-a posvećenoj stanu na Kosovu nazvanoj "Implementacija Briselskog i Vašingtonskog sporazuma – put ka trajnom miru i dugoročnoj stabilnosti.

Iako je Briselski sporazum, stoji u analizi, potpisan nije došlo do njegove potpune implementacije uglavnom zbog opstrukcija kosovskih vlasti, da implementiraju taj sporazum, posebno onaj dio koji se odnosi na nestale osobe (arhiva OVK/UÇK) i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).  

Potpisani sporazum o „ekonomskoj normalizaciji“ u Vašingtonu septembra 2020.godine ni u kom slučaju ne dovode u pitanje dijalog, koji se odvija između zvaničnog Beograda i Prištine posredstvom EU. 

Dalje se konstatuje da pitanje imovine predstavlja jedno od ključnih sporenja između zvaničnog Beograda i Prištine.

Sporazum iz Vašingtona predviđa rješavanje korištenja i upravljanja jezerom Gazivode/Liqeni i Ujmanit i u vezi toga je već izrađena studija izvodljivosti. Tome treba dodati na desetine hiljada zahtjeva građana srpske nacionalnosti za povratak privatne imovine.

Spor postoji i kada je u pitanju i ostala imovina na Kosovu, a najčešće se spominje Rudarsko-metalurški i hemijski kombinat „Trepča“ i imovina u energetskom sektoru, čija se vrijednost procjenjuje na preko tri milijarde EUR.

Analitičari smatraju, da Kumanovski, Briselski i Vašingtonski sporazumi nisu u cijelosti implementirani, jer su potpisnice sporazuma selektivno preuzimale obaveze u skladu sa svojim jednostranim interesima uz pasivnost i odsutnost međunarodne zajednice u realizaciji potpisanih sporazuma.

Zapravo su, prema ovoj analizi, žrtve i jedni i drugi nesposobnosti EU, da rješava evropske probleme.

- Implementacija Briselskog i Vašingtonskog sporazuma je put ka uspostavljanju trajnog mira i dugoročne stabilnosti i preventivne eliminacije novih incidenata i situacija kao što je posljednja na sjeveru Kosova. Narativ za transformaciju regiona, nije narativ konflikta. Svi moraju pokazati volju, da se nakon 23 godine od kosovskog rata pronađe rješenje, a rješenje je implementacija do sada potpisanih sporazuma. Glavno pitanje je, da li će se i na koji način transformirati region, ili će živjeti u nezavršenim i zamrznutim konfliktima", navodi se u analizi IFIMES-a.

(BN Foto:Ifimes)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

30.12.2022 08:38

Prvo razbiju SFRJ pa sada jednu po jednu tkzv državicu trpaju u EU koja će se neminovno raspasti kao što se raspala i SFRJ.

ODGOVORITE
Name

re

30.12.2022 08:44

Sjediš bezveze u ljubljani o trošku naroda, sa netačnim informacijama, što nisi nikada ništa pogodio tačno za političare RS.

ODGOVORITE
Name

www

30.12.2022 08:53

fala bogu daste bar jednom osinuli arnaute i kurtija po rogovima

ODGOVORITE
Name

BOBA

30.12.2022 09:51

Dotični koji radi u Sloveniji a nama priča ne kakve svoje procjene niko ga ne doživljavao normalnim .Sve je slagati za RS šta će se desiti u RS na BN TV.Njegove prognoze se nisu ocitovale što kaže nasa bajna Zora Vidovic tako da je ne bitan lik.

ODGOVORITE
Name

Bajna Bobo

30.12.2022 11:00

Bolje je ipak da se držiš španskih serija, u njima nema "r'ječce ne", život je jednostavniji u novelama, a pravopis je nebitan !!

Name

Boba

30.12.2022 11:10

On je ipak poznavaoc prilika. Tzv zso ne bi smjele da imaju bilo kakvu izvršnu vlast i moraju da rade po Ustavu Republike Kosovo! Kako se samo Pravlslavcima izlazi u susret i daju im se nekakve autinomije i zajendice? ONDA bi se trebala formirati Zajednica Bosnjačkih opština ma Sandžaku ili ZAjenica Albanskih opština u PMB! Treba onda tzv rs da se ukine i da se vrati Ustav RBiH!

Name

Dodo

30.12.2022 12:05

Srbija je medjunarodno priznata drzava u granicama sa KiM.Postujte medjunarodno pravo i povelju UN.BiH je priznata u sadasnjim granicama sa dva entiteta i tri naroda i to se mora postovatj.Ako se prizna pravo naroda na samoooredeljenje tada to priznati i Srbima u BiH. KiM je Srbija.

ODGOVORITE
Name

????

30.12.2022 16:17

Ko je ovaj? On se u svašta mjesa gdje mu nije mjesto.

ODGOVORITE