У Пироту и даље ванредно, десетине хоспитализованих

У Пироту је због изливања амонијака и даље на снази ванредна ситуација. Званично је од последица тровања амонијаком преминула једна особа, а више од 50 је хоспитализовано.

Србија 27.12.2022 | 15:43
У Пироту и даље ванредно, десетине хоспитализованих

Колико је ситуација озбиљна говори и то да дјеца јуче нису ишла у школу, грађанима се савјетује да не излазе из куће.

Министар Весић каже да мјерења на пет локација у Пироту показују да амонијака у ваздуху нема. Надлежни тврде да амонијак није ни у Нишави ни у ваздуху, а цистерна и даље цури.

Владан Васић градоначелник Пирота истиче да је ситуација у Пироту добра и под контролом, те да су јуче обављена мјерења мобилним уређајима на разним локацијама у граду која су показала да је концентрација амонијака безбједна.

– Од синоћ у 19 часова имамо перманентно мјерење. Иначе, грађани то такође могу да виде онлајн на сајту пирот.косава.нет. Ми сада на том сајту имамо двије станице за контролу квалитета ваздуха.

Једна је већ дуго у употреби, стационарна је и налази се поред Техничке школе, а друга која је од синоћ у употреби, мобилна, је у индустријској зони. Те двије станице осим квалитета ваздуха мјере и ПМ честице и сумпор-диоксид, а мобилна мјери и концентрацију амонијака – објаснио је Васић.

Он је рекао да је према ријечима стручњака из Агенције за заштиту животне средине, референтна вриједност амонијака која се мјери 100.

– Мобилна станица показује да је концентрација испод 20, а јутрос је чак била испод десет. И можете чак да видите на тим графиконима оне границе мјерних вриједности које су зелене ако је прихватљиво, жуте и црвене ако су упозоравајуће. За амонијак је бијела, испод референтних вриједности, што нам говори да је ваздух у Пироту под контролом – нагласио је Владан Васић.

Ванредна ситуација неће бити укинута

Он је нагласио да ванредна ситуација још увијек траје јер све цистерне са амонијаком нису уклоњене са мјеста несреће.

– Ми имамо 20 цистерни у тој композицији. Цистерне 11, 12, 13 и 14 су преврнуте, а друге су и даље на шинама. Док из Министарства за саобраћај, Инфраструктуре железнице Србије безбиједно не уклоне композицију, ванредну ситуацију нећемо укидати.

Ми ћемо се обратити Институту Батут и Агенцији за заштиту животне средине да нам протумаче резултате и да нам кажу да ли можемо данас на сједници Штаба за ванредне ситуације, на којој ће бити и министарка Ирена Вујовић, дати препоруку да од сутра дјеца могу у школе и да радници иду на посао – истиче он.

Према његовим ријечима фирма која обавља транспорт је према закону дужна и да уклони терет и да спроведе деконтаминацију терена.

– Сада већ имамо проблем и с нагомилавањем смећа, блокираним путним правцима до села, поштари имају тешкоће да испоруче пензије, у застоју је и откуп млијека, и треба да организујемо градски и приградски превоз. Полако морамо да се релаксирамо и враћамо у нормалу – казао је градоначелник Пирота.

Вода безбједна за коришћење

У саопштењу Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” наводи се да су испитивања здравствене исправности воде за пиће показала да су и у Нишу и у Пироту испитивани узорци здравствено исправни, и да је вода из градских водовода у градовима Пирот, Бела Паланка и Ниш здравствено исправна и безбједна за коришћење.

– То су информације од јутрос али су резултати од јуче. Наложили смо нашем Градском заводу за јавно здравље да поново узоркује воду не само у водоводу него и у Нишави. Резултати од синоћ бољи су односу на јуче поподне и показују да су параметри у самој води бољи.

Резултати у Нишави код Беле Паланке су такви да су амонијум јони са 2,02 милиграма спали на 0,52 и то је значајно побољшање квалитета воде што значи да на сву срећу није дошло до цурења директно у реку. Амонијак је у воду вјероватно дошао из атмосфере, јер се тај гас врло како раствара у води – каже.

Гдје цури амонијак

Када се појавила информација о несрећи на прузи и цурењу амонијака многи су помислили да амонијак цури у ријеку Нишаву, међутим градоначелник Пирота каже да то није случај већ да амонијак цури у атмосферу.

– Због густог дима који се надвио над композицијом сви су посумњали да је можда дошло до изливања амонијака у ријеку, али на сву срећу, када се разданило и када се облак подигао, када смо подигли дрон, видјели смо да су четири вагона преврнута али да ниједан није у ријеци што је добро. Из једног вагона амонијак цури у атмосферу и резултати ка Белој Паланци и ка Пироту су значајно бољи када је реч о квалитету ваздуха.

До јуче је на самом месту акцидента котнтаминација била мого већа, од јутрос људи из сектора за ванредне ситуације имају мобилне уређаје и тамо су се већ параметри присуства амонијака у атмосфери свели на референтне вриједности – казао је Васић.

Он је додао да се у ваздуху не осјећа мирис амонијака, и да се већ у недјељу током ноћи није осјећао.

Десетине људи хоспитализовано

Градоначелник Пирота Владан Васић казао је да он има информацију да је 56 особа примљено током недјеље увече у здравствене центре у Пироту и Нишу.

– То су у највећој мјери људи који су се затекли на ауто-путу и регионалном путу у тренутку акцидента, јер је ту веома компликовано сужење. Хоспитализовани су људи који су се затекли у аутомобилима и страни држављани у камионима који су се између 17.20 и 17.30 нашли у близини акцидента.

Хитна помоћ која је кренула из Ниша људе је возила у Ниш, а она из Пирота у Пирот јер је то било једино логично. Петнаест људи хоспитализовано је у Нишу, девет у Пироту, а остали су пуштени на кућно лијечење. Међу њима је неколико странаца и двоје људи из сектора за ванредне ситуације и сви су ван животне опасности. Имамо нажалост два смртна случаја.

Један је наш држављанин и испитује се обдукцијом да ли је узрок смрти тровање, а други је турски држављанин и изгледа је у паници, док је бјежао из камиона, пао с надвожњака. Тачни узроци смрти обје особе тек ће се утврдити. То су информације које имам – каже он.

(Блиц   Фото:Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар