Упозорење: Банке пооштравају услове кредитирања

У наредних шест мјесеци знатно ће се погоршати услови кредитирања које ће банке бити спремне да понуде клијентима, на то упозорава Европска инвестициона банка на основу најновијег истраживања.

Регион 24.12.2022 | 11:19
Упозорење: Банке пооштравају услове кредитирања

Банке очекују да ће укупна тражња за кредитима током наредних шест мјесеци расти умјереним темпом, при чему ће главни покретач бити потребе предузећа за обртним капиталом ради одржавања ликвидности.

Кредитни стандарди су пооштрени, нарочито на тржишту хипотекарних кредита, превасходно због посљедица рата у Украјини, општег успоравања привреде, веће инфлације и каматних стопа.

Према најновијем истраживању банкарског кредитирања са фокусом на централну, источну и југоисточну Европу (ЦЕСЕЕ) Европске инвестиционе банке (ЕИБ), повећане потребе предузећа за ликвидношћу и већа тражња становништва за стамбеним кредитима довели су до раста кредитних захтјева у овом региону.

– Банке очекују да ће укупна тражња за кредитима током наредних шест мјесеци расти, иако умјеренијим темпом, при чему ће главни покретач бити потребе предузећа за обртним капиталом ради одржавања ликвидности.

Очекује се пад сегмената фиксних инвестиција и становништва, укључујући потрошачке и стамбене кредите – наводи ЕИБ.

Банке, поред тога, очекују да ће се услови кредитирања у наредних шест мјесеци знатно погоршати.

(РТС  Фото:Сцхреенсхот/РТС)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Уф

24.12.2022 21:16

Заболе ме, кредите не дизем, никад нисам, и никад и нецу. Најбоље је да и не постоје сто се мене тице.

ОДГОВОРИТЕ