Upozorenje: Banke pooštravaju uslove kreditiranja

U narednih šest mjeseci znatno će se pogoršati uslovi kreditiranja koje će banke biti spremne da ponude klijentima, na to upozorava Evropska investiciona banka na osnovu najnovijeg istraživanja.

Region 24.12.2022 | 11:19
Upozorenje: Banke pooštravaju uslove kreditiranja

Banke očekuju da će ukupna tražnja za kreditima tokom narednih šest mjeseci rasti umjerenim tempom, pri čemu će glavni pokretač biti potrebe preduzeća za obrtnim kapitalom radi održavanja likvidnosti.

Kreditni standardi su pooštreni, naročito na tržištu hipotekarnih kredita, prevashodno zbog posljedica rata u Ukrajini, opšteg usporavanja privrede, veće inflacije i kamatnih stopa.

Prema najnovijem istraživanju bankarskog kreditiranja sa fokusom na centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu (CESEE) Evropske investicione banke (EIB), povećane potrebe preduzeća za likvidnošću i veća tražnja stanovništva za stambenim kreditima doveli su do rasta kreditnih zahtjeva u ovom regionu.

– Banke očekuju da će ukupna tražnja za kreditima tokom narednih šest mjeseci rasti, iako umjerenijim tempom, pri čemu će glavni pokretač biti potrebe preduzeća za obrtnim kapitalom radi održavanja likvidnosti.

Očekuje se pad segmenata fiksnih investicija i stanovništva, uključujući potrošačke i stambene kredite – navodi EIB.

Banke, pored toga, očekuju da će se uslovi kreditiranja u narednih šest mjeseci znatno pogoršati.

(RTS  Foto:Schreenshot/RTS)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Uf

24.12.2022 21:16

Zabole me, kredite ne dizem, nikad nisam, i nikad i necu. Najbolje je da i ne postoje sto se mene tice.

ODGOVORITE