Врховни суд довео у питање оптужницу против Џомбића

– Врховни суд Републике Српске донио је пресуду која би могла да доведе у питање комплетан поступак који се води против бившег предсједника Владе РС Александра Џомбића.

Република Српска 22.12.2022 | 18:29
Врховни суд довео у питање оптужницу против Џомбића

Џомбићу се суди за злоупотребу службеног положаја приликом одобравања кредита од 19,4 милиона КМ који је предузеће “”Енерголинија” добило од Инверстиционо – развојен банке (ИРБ).

Ријеч је о кредиту који је „Енерголинија“ ненамјенски утрошила и није га враћала, након чега је ИРБ почела да терети „Алумину“ као жиранта.

“Алумина” је новац враћала све до момента док у „Енерголинији“ није отворен стечај.

Након тога „Алумина“ покреће судски спор против ИРБ-а и тражи да јој врати милионски износ који је као жирант платила, а њену тужбу првостепени и другостпени суд су прихватили и обавезали ИРБ да јој врати новац.

Међутим, сада долази до обрта који би могао да иде у корист Џомбићу.

Наиме, Врховни суд је усвојио је ревизију ИРБ-а на пресуду Вишег привредног суда у Бањалуци на основу које је банка “Алумини” морала да врати 6,1 милиона марака и вратио је на поновно одлучивање.

“Стечајни управник “Енерголиније” је оспорио потраживања ИРБ-а јер су трошена ненамјенски, па смо морали да покренемо парницу. То је био аргумент “Алумини” да престане плаћати обавезе. Такође, тужили су ИРБ, тражили да се поништи уговор о јемству и да им се врати оно што су до сада уплатили. Добили су пресуду која је касније потврђена и постала правоснажна, а ми нисмо жељели додатне трошкове извршног поступка па смо им исплатили 6,1 милиона КМ који су они уплатили као жиранти “Енерголиније””, казала је данас некадашњи руководилац сектора за правне послове у ИРБ-у, Антонија Дулић, која је свједочила као свједок одбране.

ИРБ ће сада тражит од „Алумине“ да им врати милионе
Она је рекла да банка и даље има мјенице “Алумине”, али да их не може активирати јер је ово предузеће од суда извојевало мјеру обезбјеђења која их штити од принудне наплате до окончања поступка.

“У сваком случају, тражићемо да нам се врати новац који смо им дали”, рекла је Дулићева.

Раније, одговарајући на питања, казала је да је кредит “Енерголиније” испуњавао прописане услове те да је на све одлуке ИРБ-а, сагласност дала и Европска инвестициона банка (ЕИБ), из чијег програма је добијен новац.

Она је изнијела и податак да је по основу кредита који је “Енерголинија” добила од ИРБ-а остао дуг нешто већи од 24 милиона марака.

Према оцјени Џомбићевог адвоката Зорана Бубића пресуда Врховног суда оставља “Алумину” у обавези враћања кредита “Енерголиније” чиме падају сви аргументи тужилаштва.

“Ово је посљедњи ексер у мртвачком сандуку оптужнице. Због тога, али и даљих трошкова овог поступка, позивам тужилаштво да још једном добро размисли и одустане од ње”, казао је Бубић.

Тужилац Раденко Јанковић кратко је поручио да не размишља у том смијеру. Казао је и да му је чудно што нико из ИРБ-а не прати ово суђење и не консултује се са њим, иако је банка претрпила вишемилионску штету.

Дулићева је то схватила као критику, казавши му да детаље са суђења руководство банке прати преко медија.

Подсјећамо, оптужницу против Џомбића је подигло Републичко јавно тужилаштво РС.

На терет му се ставља да је “Енерголинији” омогућио давање кредита од 19,4 милиона марака, иако је, како се наводи у оптужници, био свјестан да предузеће није кредитно способно те да неће моћи враћати кредитна средства.

На тај начин Инвестиционо-развојној банци РС нанесена је штета, а “Енерголинији” Зворник прибављена имовинска корист.

(Цапитал Фото:Мондо) 

Да се кредит не враћа, ЦАПИТАЛ је писао још 2013. године.

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

БОЖЕ

22.12.2022 18:02

Мили ста све КриминЛци Раде,Сви, баш сви ИРБ,АЛУМИНА СУДОВИ И Дзомбиц наравно Народ пкацасве и да ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потонуце али дефинитивно!

22.12.2022 21:37

Скоро сваки "процес" у тзв. тузиласту је лакрдија и срамота. Судије не знају да ли посли или су досли. Кримналце помазе МУП-РС.. Страсно да страсније не мозе бити!

Name

Ре

23.12.2022 08:26

Зар је неко очекивао другачији исход под додиковом власти ???

Name

Браво БејХа

24.12.2022 17:32

Ама пустите цовјека да узива у ономе сто је постено покрао!

Name

Србо

22.12.2022 18:14

Што ће пратити неко из ИРБ па нису њихове паре, ко је још одговарао а толики милиони нестали, поготово ко слуша и члан је секте, постоји дир Фармаленда ,све опљачкано па чак нестао и кров са управне зграде , ћуте радници небуне се а управа поготово а човјек се купа у Мајамију а дир постао савјетник у ел Крајини ако сам добро запамтио код борчине Чавића а и он је омастио бркове у Фармаленду неко је то рекао од политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

22.12.2022 18:15

То се знало од почетка, ал нека бар прође процедуру..

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

22.12.2022 18:28

ВЈЕРОВАТНО ЈЕ РАДИО ПО НЕЦИЈЕМ НАЛОГУ И САДА СЕ СВИ ПЕРУ.САМО НАРОД И РЕПУБЛИКА СРОСКА ИСПАСТАЈУ.ИМА ЛИ ИСТА ДА ЈЕ ОД 1995 ДО ДАНАС РУКОВИДСТВО РЕОУБЛИКЕ СРОСКЕ УРАДИЛО ПО ЗАКОНУ ИЛИ ЈЕ СВЕ БИЛО У ФУНКЦИЈИ ДА СЕ СВО БОГАТСТВО ПРЕЛИЈЕ У РУКЕ ПОЈЕДИНИХ ПОЛИТИЦАРА НА РАЦУН ОНИХ НАЈУГРОЗЕНИЈИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

22.12.2022 18:31

Стварно не знам цему ово судјење Па видите да су људи рекли да це вратити паре А ако су јос дали и ријец да це вратити онда стварно нема висе ста сумљати у то

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко1966

22.12.2022 18:52

па,овај има лоповске ,преварантске оци,ниста цудно,али неце га осудити,јер га исти подрзавају

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

22.12.2022 18:57

Судија Обрен са Врховног суда Додигов играч олош обични !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

23.12.2022 07:35

на Врховном суду РС има олиша колико хоћеш, горе долази " провјерен" партијски црвени кадар, то је мала група одабраних пролетера која брани партију која им је дала све у животу и омогућила да стекну статус судије, без партије они су нико и ништа и никад , с обзиорм на знање и ниво интелигенције не би били судије, а можда би их због непослуха патији и хапсана сачекала, па сад ти суди по закону, па није луд/луда.

Name

д

22.12.2022 19:01

Ови судци нису нормални, народ је знао да он није крив, јебеш 20 милиона, он је поштен богат човјек и добро сарађује са институцијама РС, деси се да се погрјеши али нико није крив. НЕМОЈТЕ НАС ВИ ИЗ СУДА ЗАЈЕБАВАТИ ОСЛОБОДИТЕ ГА ТАЈНО, ПОМИЛУЈТЕ, РАДИТЕ ШТО ХОЋЕТЕ САМО НЕМОЈТЕ СИМУЛИРАТИ СУДСКИ ПРОЦЕС, СВЕ УПРОПАСТИШТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовица поп

22.12.2022 19:08

Све опљацкасе од ове дрзаве козу јој скудосте олоси лоповски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

23.12.2022 02:12

Тако то поциње Прво тобозе несто раде откривају корупцију И корумпиране политицаре сад це помало да смањују док то све не изцезне И оде у заборав Је ако се настави онда це се морати ици до врха а недај бозе да дирнунасег председника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

23.12.2022 06:24

Оваквог сте цовјека насли да судите???? Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

23.12.2022 08:09

Па и судство мора имати своју "задругу" добро режирано...

Name

Мрки

23.12.2022 08:40

Банка је случај за који се зна,а гдје су остали марифетлуци за које се незна !Кад је иједна афера расветљена у нашој држави !Ово је магла за јавност и народне масе.

Name

Сагитариус

23.12.2022 15:32

Па наравно, ко каже да нема недодирљивих? Ова оптужница је ћиста фарса, и представа за јавност, како би се стекао утисак да тужилаштво као нешто ради! Нема од тога ништа, што би Вукан рекао, Пукло кецу више репа, или ти ујео вук магарца, и ником ништа!!

ОДГОВОРИТЕ