Vrhovni sud doveo u pitanje optužnicu protiv Džombića

– Vrhovni sud Republike Srpske donio je presudu koja bi mogla da dovede u pitanje kompletan postupak koji se vodi protiv bivšeg predsjednika Vlade RS Aleksandra Džombića.

Republika Srpska 22.12.2022 | 18:29
Vrhovni sud doveo u pitanje optužnicu protiv Džombića

Džombiću se sudi za zloupotrebu službenog položaja prilikom odobravanja kredita od 19,4 miliona KM koji je preduzeće “”Energolinija” dobilo od Inversticiono – razvojen banke (IRB).

Riječ je o kreditu koji je „Energolinija“ nenamjenski utrošila i nije ga vraćala, nakon čega je IRB počela da tereti „Aluminu“ kao žiranta.

“Alumina” je novac vraćala sve do momenta dok u „Energoliniji“ nije otvoren stečaj.

Nakon toga „Alumina“ pokreće sudski spor protiv IRB-a i traži da joj vrati milionski iznos koji je kao žirant platila, a njenu tužbu prvostepeni i drugostpeni sud su prihvatili i obavezali IRB da joj vrati novac.

Međutim, sada dolazi do obrta koji bi mogao da ide u korist Džombiću.

Naime, Vrhovni sud je usvojio je reviziju IRB-a na presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci na osnovu koje je banka “Alumini” morala da vrati 6,1 miliona maraka i vratio je na ponovno odlučivanje.

“Stečajni upravnik “Energolinije” je osporio potraživanja IRB-a jer su trošena nenamjenski, pa smo morali da pokrenemo parnicu. To je bio argument “Alumini” da prestane plaćati obaveze. Takođe, tužili su IRB, tražili da se poništi ugovor o jemstvu i da im se vrati ono što su do sada uplatili. Dobili su presudu koja je kasnije potvrđena i postala pravosnažna, a mi nismo željeli dodatne troškove izvršnog postupka pa smo im isplatili 6,1 miliona KM koji su oni uplatili kao žiranti “Energolinije””, kazala je danas nekadašnji rukovodilac sektora za pravne poslove u IRB-u, Antonija Dulić, koja je svjedočila kao svjedok odbrane.

IRB će sada tražit od „Alumine“ da im vrati milione
Ona je rekla da banka i dalje ima mjenice “Alumine”, ali da ih ne može aktivirati jer je ovo preduzeće od suda izvojevalo mjeru obezbjeđenja koja ih štiti od prinudne naplate do okončanja postupka.

“U svakom slučaju, tražićemo da nam se vrati novac koji smo im dali”, rekla je Dulićeva.

Ranije, odgovarajući na pitanja, kazala je da je kredit “Energolinije” ispunjavao propisane uslove te da je na sve odluke IRB-a, saglasnost dala i Evropska investiciona banka (EIB), iz čijeg programa je dobijen novac.

Ona je iznijela i podatak da je po osnovu kredita koji je “Energolinija” dobila od IRB-a ostao dug nešto veći od 24 miliona maraka.

Prema ocjeni Džombićevog advokata Zorana Bubića presuda Vrhovnog suda ostavlja “Aluminu” u obavezi vraćanja kredita “Energolinije” čime padaju svi argumenti tužilaštva.

“Ovo je posljednji ekser u mrtvačkom sanduku optužnice. Zbog toga, ali i daljih troškova ovog postupka, pozivam tužilaštvo da još jednom dobro razmisli i odustane od nje”, kazao je Bubić.

Tužilac Radenko Janković kratko je poručio da ne razmišlja u tom smijeru. Kazao je i da mu je čudno što niko iz IRB-a ne prati ovo suđenje i ne konsultuje se sa njim, iako je banka pretrpila višemilionsku štetu.

Dulićeva je to shvatila kao kritiku, kazavši mu da detalje sa suđenja rukovodstvo banke prati preko medija.

Podsjećamo, optužnicu protiv Džombića je podiglo Republičko javno tužilaštvo RS.

Na teret mu se stavlja da je “Energoliniji” omogućio davanje kredita od 19,4 miliona maraka, iako je, kako se navodi u optužnici, bio svjestan da preduzeće nije kreditno sposobno te da neće moći vraćati kreditna sredstva.

Na taj način Investiciono-razvojnoj banci RS nanesena je šteta, a “Energoliniji” Zvornik pribavljena imovinska korist.

(Capital Foto:Mondo) 

Da se kredit ne vraća, CAPITAL je pisao još 2013. godine.

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

BOŽE

22.12.2022 18:02

Mili sta sve KriminLci Rade,Svi, baš svi IRB,ALUMINA SUDOVI I Dzombic naravno Narod pkacasve i da ?

ODGOVORITE
Name

Potonuce ali definitivno!

22.12.2022 21:37

Skoro svaki "proces" u tzv. tuzilastu je lakrdija i sramota. Sudije ne znaju da li posli ili su dosli. Krimnalce pomaze MUP-RS.. Strasno da strasnije ne moze biti!

Name

Re

23.12.2022 08:26

Zar je neko očekivao drugačiji ishod pod dodikovom vlasti ???

Name

Bravo BejHa

24.12.2022 17:32

Ama pustite covjeka da uziva u onome sto je posteno pokrao!

Name

Србо

22.12.2022 18:14

Што ће пратити неко из ИРБ па нису њихове паре, ко је још одговарао а толики милиони нестали, поготово ко слуша и члан је секте, постоји дир Фармаленда ,све опљачкано па чак нестао и кров са управне зграде , ћуте радници небуне се а управа поготово а човјек се купа у Мајамију а дир постао савјетник у ел Крајини ако сам добро запамтио код борчине Чавића а и он је омастио бркове у Фармаленду неко је то рекао од политичара.

ODGOVORITE
Name

Veteran

22.12.2022 18:15

To se znalo od početka, al neka bar prođe proceduru..

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

22.12.2022 18:28

VJEROVATNO JE RADIO PO NECIJEM NALOGU I SADA SE SVI PERU.SAMO NAROD I REPUBLIKA SROSKA ISPASTAJU.IMA LI ISTA DA JE OD 1995 DO DANAS RUKOVIDSTVO REOUBLIKE SROSKE URADILO PO ZAKONU ILI JE SVE BILO U FUNKCIJI DA SE SVO BOGATSTVO PRELIJE U RUKE POJEDINIH POLITICARA NA RACUN ONIH NAJUGROZENIJIH.

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

22.12.2022 18:31

Stvarno ne znam cemu ovo sudjenje Pa vidite da su ljudi rekli da ce vratiti pare A ako su jos dali i rijec da ce vratiti onda stvarno nema vise sta sumljati u to

ODGOVORITE
Name

marko1966

22.12.2022 18:52

pa,ovaj ima lopovske ,prevarantske oci,nista cudno,ali nece ga osuditi,jer ga isti podrzavaju

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

22.12.2022 18:57

Sudija Obren sa Vrhovnog suda Dodigov igrač ološ obični !!!

ODGOVORITE
Name

RAJNA

23.12.2022 07:35

na Vrhovnom sudu RS ima oliša koliko hoćeš, gore dolazi " provjeren" partijski crveni kadar, to je mala grupa odabranih proletera koja brani partiju koja im je dala sve u životu i omogućila da steknu status sudije, bez partije oni su niko i ništa i nikad , s obziorm na znanje i nivo inteligencije ne bi bili sudije, a možda bi ih zbog neposluha patiji i hapsana sačekala, pa sad ti sudi po zakonu, pa nije lud/luda.

Name

d

22.12.2022 19:01

Ovi sudci nisu normalni, narod je znao da on nije kriv, jebeš 20 miliona, on je pošten bogat čovjek i dobro sarađuje sa institucijama RS, desi se da se pogrješi ali niko nije kriv. NEMOJTE NAS VI IZ SUDA ZAJEBAVATI OSLOBODITE GA TAJNO, POMILUJTE, RADITE ŠTO HOĆETE SAMO NEMOJTE SIMULIRATI SUDSKI PROCES, SVE UPROPASTIŠTE.

ODGOVORITE
Name

Jovica pop

22.12.2022 19:08

Sve opljackase od ove drzave kozu joj skudoste olosi lopovski.

ODGOVORITE
Name

AR

23.12.2022 02:12

Tako to pocinje Prvo toboze nesto rade otkrivaju korupciju I korumpirane politicare sad ce pomalo da smanjuju dok to sve ne izcezne I ode u zaborav Je ako se nastavi onda ce se morati ici do vrha a nedaj boze da dirnunaseg predsednika

ODGOVORITE
Name

Pravda

23.12.2022 06:24

Ovakvog ste covjeka nasli da sudite???? Sramota.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

23.12.2022 08:09

Pa i sudstvo mora imati svoju "zadrugu" dobro režirano...

Name

Mrki

23.12.2022 08:40

Banka je slučaj za koji se zna,a gdje su ostali marifetluci za koje se nezna !Kad je ijedna afera rasvetljena u našoj državi !Ovo je magla za javnost i narodne mase.

Name

Sagitarius

23.12.2022 15:32

Pa naravno, ko kaže da nema nedodirljivih? Ova optužnica je ćista farsa, i predstava za javnost, kako bi se stekao utisak da tužilaštvo kao nešto radi! Nema od toga ništa, što bi Vukan rekao, Puklo kecu više repa, ili ti ujeo vuk magarca, i nikom ništa!!

ODGOVORITE