Почео "Први кадар" у Зворнику и Источном Сарајеву

Филмом “Света Петка - крст у пустињи” редитеља Хаџи Александра Ђуровића отворен је вечерас 16. Међународни филмски фестивал “Први кадар”, који се под слоганом “Важно је бити први” одржава до 23. децембра у Источном Сарајеву и Зворнику.

Република Српска 21.12.2022 | 21:59
Почео "Први кадар" у Зворнику и Источном Сарајеву

У окриву фестивала ће у шест такмичарских категорија бити приказано 35 филмова из Србије, региона, САД, Кине, Грчке, Италије ...

Фестивал је отворен у 19 сати у сали Културног центра у Источном Сарајеву, док је у подне почео Ђечији филмски фестивал у оквиру којега је за најмлађе припремљен филм “Лето када сам научила да летим”, Радивоја Раше Андрића који је заједно са филмовима “Света петка - крст у пустињи” и “Сладолед” Стива (Светозара) Спрема из САД награђен на управо завршеном фестивалу у Чикагу.

У оквиру “Кидс феста” биће приказан и цртани филм “Вучје бобице” Сретена Јовановића.

У категорији “У фокусу” су документарни филмови “Бридин” Марије Ранкове из Украјине, “Орал куизин”, Исидра Санчеза и “Лост имиџис” Чезареа Беадоњеа оба из Италије, “Румс вит а вју”, Николаса Пападимитриуа из Грчке и “Нозема” Етне Озбек из Турске.

У категорији “Екс Ју у фокусу” биће приказана документарна остварења из Србије “Без” Луке Папића, “Дуга Реса” продукције “Шкарт”, “Још једно прољеће” Младена Ковачевића, “Корени” Теа Лукача, “Резница” Давора Маринковића и “Прилагођени” Дејана Петровића као једно из Хрватске “Бабајања” Анта Златка Столице.

Публика ће имати прилику да види бројне филмове и у категоријама “ТВ у фокусу”, “Кључ за филм” и “Нови погледи” а Међу њима и “Фламингос 5895 м Н.Н.“ Фабијана Риекеа из Немачке.

У категорији „Кратке приче“ такмичиће се кратки филмови „Дрот“  Вестона Терија из САД, „Ресуферјсин“ Јана Фабриса из Словеније, „Трамвеј“ Бартоса Рица из Пољске, „Гуднајт Лили“  Петера Вулчева из Бугарске и „Инвитејшн“ Ђеунга Тунга из Кине.

Град Зворник, где ће сутра бити одржана прва пројекција у оквиру фестивала, обезбедио је бесплатне карте за све пројекције.  

Овогодишњи “ Први кадар”, који се одржава у скраћеном издању, биће затворен у петак свечаном церемонијом и проглашењем победника у шест категорија о којима ће одлуку донети стручни жири фестивала професор Драган Елчић, филмски критичар Срђан Савић и редитељ Хаџи Александар Ђуровић.

Током “Првог кадра” планирано је одржавање Филмске школе “Како се гледа филм”, мале школе филмског бонтона, дискусије на тему “Религија на филму”, и промоција књиге “Јеванђеље на филму”.

Прва награда Фестивала - плакета "Лик кнеза Павла Раденовића" уручена је на свецаном отварању Фестивалу глумачких остварења играног филма “Филмски сусрети" Ниш за развој кинематографије у региону.

(Тањуг Фото: Срна) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

АР

22.12.2022 07:40

Све филмске звезде До кад траје овај фестивал не знам да ли цу успјети да се вратим на вријеме

ОДГОВОРИТЕ