Počeo "Prvi kadar" u Zvorniku i Istočnom Sarajevu

Filmom “Sveta Petka - krst u pustinji” reditelja Hadži Aleksandra Đurovića otvoren je večeras 16. Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”, koji se pod sloganom “Važno je biti prvi” održava do 23. decembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku.

Republika Srpska 21.12.2022 | 21:59
Počeo "Prvi kadar" u Zvorniku i Istočnom Sarajevu

U okrivu festivala će u šest takmičarskih kategorija biti prikazano 35 filmova iz Srbije, regiona, SAD, Kine, Grčke, Italije ...

Festival je otvoren u 19 sati u sali Kulturnog centra u Istočnom Sarajevu, dok je u podne počeo Đečiji filmski festival u okviru kojega je za najmlađe pripremljen film “Leto kada sam naučila da letim”, Radivoja Raše Andrića koji je zajedno sa filmovima “Sveta petka - krst u pustinji” i “Sladoled” Stiva (Svetozara) Sprema iz SAD nagrađen na upravo završenom festivalu u Čikagu.

U okviru “Kids festa” biće prikazan i crtani film “Vučje bobice” Sretena Jovanovića.

U kategoriji “U fokusu” su dokumentarni filmovi “Bridin” Marije Rankove iz Ukrajine, “Oral kuizin”, Isidra Sančeza i “Lost imidžis” Čezarea Beadonjea oba iz Italije, “Rums vit a vju”, Nikolasa Papadimitriua iz Grčke i “Nozema” Etne Ozbek iz Turske.

U kategoriji “Eks Ju u fokusu” biće prikazana dokumentarna ostvarenja iz Srbije “Bez” Luke Papića, “Duga Resa” produkcije “Škart”, “Još jedno proljeće” Mladena Kovačevića, “Koreni” Tea Lukača, “Reznica” Davora Marinkovića i “Prilagođeni” Dejana Petrovića kao jedno iz Hrvatske “Babajanja” Anta Zlatka Stolice.

Publika će imati priliku da vidi brojne filmove i u kategorijama “TV u fokusu”, “Ključ za film” i “Novi pogledi” a Među njima i “Flamingos 5895 m N.N.“ Fabijana Riekea iz Nemačke.

U kategoriji „Kratke priče“ takmičiće se kratki filmovi „Drot“  Vestona Terija iz SAD, „Resuferjsin“ Jana Fabrisa iz Slovenije, „Tramvej“ Bartosa Rica iz Poljske, „Gudnajt Lili“  Petera Vulčeva iz Bugarske i „Invitejšn“ Đeunga Tunga iz Kine.

Grad Zvornik, gde će sutra biti održana prva projekcija u okviru festivala, obezbedio je besplatne karte za sve projekcije.  

Ovogodišnji “ Prvi kadar”, koji se održava u skraćenom izdanju, biće zatvoren u petak svečanom ceremonijom i proglašenjem pobednika u šest kategorija o kojima će odluku doneti stručni žiri festivala profesor Dragan Elčić, filmski kritičar Srđan Savić i reditelj Hadži Aleksandar Đurović.

Tokom “Prvog kadra” planirano je održavanje Filmske škole “Kako se gleda film”, male škole filmskog bontona, diskusije na temu “Religija na filmu”, i promocija knjige “Jevanđelje na filmu”.

Prva nagrada Festivala - plaketa "Lik kneza Pavla Radenovića" uručena je na svecanom otvaranju Festivalu glumačkih ostvarenja igranog filma “Filmski susreti" Niš za razvoj kinematografije u regionu.

(Tanjug Foto: Srna) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

AR

22.12.2022 07:40

Sve filmske zvezde Do kad traje ovaj festival ne znam da li cu uspjeti da se vratim na vrijeme

ODGOVORITE