Грађани у врзином колу нафташа - неко ће добро профитирати

Најављени нови раст цијена горива на домаћим бензинским пумпама резултат је неизвјесности с којом калкулишу велики трговци, не знајући шта их сутра чека, високих рафинеријских маржи, али и лова у мутном у којем поједини домаћи дистрибутери покушавају додатно профитирати.

Република Српска 21.12.2022 | 08:04
Грађани у врзином колу нафташа - неко ће добро профитирати

Истакао је ово извор “Гласа Српске”, коментаришући јучерашњу најаву предсједника Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Српске, Јовице Ковачевића да ће у наредних пар дана, до краја ове седмице, гориво опет након једног кратког периода стабилизације поскупјети од пет до десет фенинга по једном литру.

Тренутно је за литар дизела потребно издвојити од 2,70 до 2,90 марака, а бензин се креће од 2,35 до 2,60 КМ.

- Цијена сирове нафте је на берзама скочила са 74 долара по барелу на 81 и то ће се морати одразити и на наше тржиште.

Порасле су цијене код наших добављача и због тога морамо повећати цијене горива. Ипак, цијена нафте је за сада стабилна и нема никакве назнаке да ће додатно и у значајнијем износу ићи горе - поручио је Вучковић.

И истина, до раста вриједности сирове нафте на свјетским берзама дошло је у посљедњих неколико дана, због пада вриједности долара у односу на друге валуте, али и плана САД да допуне своје нафтне стратешке резерве.

Међутим, оно што одмах упада у очи јесте брзина с којом су домаћи дистрибутери нафте и нафтних деривата опет одлучили да подигну своје цијене, као и много пута током ове године, док је то у супротном случају било врло ријетко рађено или веома споро. 

Феномен брзог поскупљења горива на домаћим бензинским пумпама када цијене на свјетском тржишту расту на дневном нивоу и спорог опадања у случају појефтињења, није везан само за наше крајеве и он је толико чест у цијелом свијету, укључујући и развијене земље, да постоји и економски термин за то “ракета и перје”.

Каже ово експерт за тржиште нафте Владимир Грујић који је раније за наш лист анализирао домаће тржиште нафтних деривата и нелогичности које се све чешће јављају, поготово након избијања енергетске кризе и санкција које су уведене Русији.

Извор “Гласа Српске” пак сматра како сви користе ову енергетску кризу и сталну цјеновну клацкалицу на овом тржишту, наводећи како у том снабдјевачком ланцу највише профитирају рафинерије, а онда и остали из тог снабдјевачког ланца.  

Према подацима са свјетских берзи, у посљедњих шест мјесеци цијена сирове нафте на европском тржишту пала је за чак 40-так долара по једном барелу.

Почетком јуна износила је 123, а сада око 80 долара.

(Глас Српске  Фото: Илустрација/Агенције)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Урош

21.12.2022 07:18

Све то њима лоповска власт дозвољава.Дери народ ко стоку за изборе дај нама опет да купимо стоку.Какав народ таква и власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретно!

21.12.2022 07:25

Ко остане задњи у РС нека угаси свијетло, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

21.12.2022 07:41

Наши нафташи су баш ажурни, ови само објавили да је нафти скочила цјена а ови одма подижу цјену, браво за ажурност, само да тако дајете и рачуне и инсоекција да ради свој посао а кад тражиш рачун он те погледа као да ниси нормалан и то радник кои ради за бједну плату разумио би да на каси ради газда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

21.12.2022 07:55

Да је заинтересована за помоћ грађанима, држава би итекако могла да контролише и донекле огранићи раст цијена горива, као и раст цијена осталих роба, преко барем привременог укидања акциза на гориво, и ПДВ-а, на основне животне намирница, али нажалост по грађане, изгледа да контролисани хаос на тржишту, итекако одговара држави!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да упоредимо

21.12.2022 08:05

У једној јацој европској дрзави синоц дизел костао 1,72.- еврица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Берза

21.12.2022 08:11

На берзи и у свијетх писе да цијене падају. РС је првак по безобразлуку и лазима примитивних и необразованих назови трговаца нафтом Сви скупа основна скола

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажу

21.12.2022 08:16

Цијена нафте је била поцетком мјесеца око 80 УСД барлел.5 Дец пада испод 80 УСД/бар,нпр 6 дец 74 УСД/бар,а 9 дец послије подне је 1 барел 71.5усд,!2 дец у подне 1 Бар 70,5 УСД.Од тада осцилује око 75 УСД/бар.тек синоц око $76 1барел.Има и нафта из Сјеверног мора,скупља,ко то купује на Балкану?Ово мозда има везе са ограницењем цијена нафте који проводе УСА/ЕУ,и забрана користења хрватског нафтовода којим је долазила руска нафта у Србију.А и јос некима,па и нама.Ко зна,а нафтаси безвезе прицају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

21.12.2022 08:30

Како у БиХ, појефтињује, а код нас у Р С, поскупљује, питам, да ми неко одговори? Како и зашто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОК

21.12.2022 10:09

Кад прекипи некоме....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

21.12.2022 12:26

Стизе нова година, а и нове цијене горива. Наравно веце. Поклону се не гледа у цијену.

ОДГОВОРИТЕ