Поплава у србачким селима, на славу у чамцима

Гости осамдесетогодишње Анке Требовац из србачког села Гаја долазиће на славу, Никољдан, у чамцима. Ријека Сава је поплавила цијело село јер се налази у незаштићеном приобалном подручју.

Република Српска 18.12.2022 | 12:54
Поплава у србачким селима, на славу у чамцима

Анкин син Драгиша имаће пуне руке посла да госте моторним чамцем готово четири километра довози до куће која је окружена водом...

„Није ово први случај да дочекујемо славу блокирани водом. Често се догађало и ми смо навикли на то“, каже Драгиша, који за славу, уз посна јела, поред набујале ријеке припрема и печеницу.

Након кратке стагнације, ријека Сава је поново у благом по расту. На мјерном мјесту код Српца јутрос у 8 часова достигла је ниво од 38 центиметара, што је 20 центиметара више него претходног дана.

Према извјештају Републичког хидрометеоролошком заводу Републике Српске, водостај Саве у Градишци износи 744 центиметра и прешао је коту којом се проглашава ванредна одбрана од поплава.

Сава се излила у приобалном, незаштићеном подручју низводно од Градишке до Српца.

Поплављено је више стотина хектара обрадивог и другог земљишта, а заплављено десетак домаћинскава у Долини, Орубици и Бајинцима, као и неколико рибарских викендица у Каоцима и Влакници. Последње обилне падавине изазвале појаву оборинских и површинских вода у заштићеним подручјима у унутрашњости општине Србац.

Није дошло до излијевања ријечица и других водотока. Вријеме се стабилизовало, па градјани у овим локалним заједницама очекују да ће ускоро почети повлачење вањских вода, а тиме и опасност од већихз поплава.

(С.К/БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Семберац

18.12.2022 12:30

Само за размислити, посна слава а слава је традиција. Пеценица на разњу. Јели и то традиција? Вода око куце видимо и то прелази у традицију. А сви се све цесце питамо има ли те Бозе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срба

18.12.2022 12:51

Е мој Србине, славиш Никољдан а прасе печеш. Ако већ славиш онда поштуј правила и спремај посну трпезу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2022 13:52

Колико ја познајем Српске обицаје и све српске славе Свети Отац Никола је увијек била строго посна слава али срби то не постују..

Name

Илија цворовиц

18.12.2022 14:45

Ста казе црква?Нисам видио да попови одбијају освестати кољиво ако домацин слави мрсну славу.Не лупајте...

Name

Марица

18.12.2022 13:31

Такви су ти око Бакинаца. Једно прицају а друго раде!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марице,

18.12.2022 18:05

Није фино у посту тако говорити, џаба пост ако лажеш и имаш греше мисли.

Name

Дејани

18.12.2022 14:45

Боже драги гдје ће прасе за св. Николу… Колико је вода надосла могао је да пеца с прага.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

19.12.2022 05:04

Ови људи имају кућу у Српцу, а што славе у Гају гдје плави вода то је њихов хир. Они су као и остали из ових крајева након великих поплава 1974.године исељени, добили су плацеве и новац да саграде нове куће. И сада када поплави вода они се жале и траже помоћ. Што се мене тиче они су рјешени а могу пећи печеницу на сред Саве ако хоће, њихова ствар.

ОДГОВОРИТЕ