Poplava u srbačkim selima, na slavu u čamcima

Gosti osamdesetogodišnje Anke Trebovac iz srbačkog sela Gaja dolaziće na slavu, Nikoljdan, u čamcima. Rijeka Sava je poplavila cijelo selo jer se nalazi u nezaštićenom priobalnom području.

Republika Srpska 18.12.2022 | 12:54
Poplava u srbačkim selima, na slavu u čamcima

Ankin sin Dragiša imaće pune ruke posla da goste motornim čamcem gotovo četiri kilometra dovozi do kuće koja je okružena vodom...

„Nije ovo prvi slučaj da dočekujemo slavu blokirani vodom. Često se događalo i mi smo navikli na to“, kaže Dragiša, koji za slavu, uz posna jela, pored nabujale rijeke priprema i pečenicu.

Nakon kratke stagnacije, rijeka Sava je ponovo u blagom po rastu. Na mjernom mjestu kod Srpca jutros u 8 časova dostigla je nivo od 38 centimetara, što je 20 centimetara više nego prethodnog dana.

Prema izvještaju Republičkog hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske, vodostaj Save u Gradišci iznosi 744 centimetra i prešao je kotu kojom se proglašava vanredna odbrana od poplava.

Sava se izlila u priobalnom, nezaštićenom području nizvodno od Gradiške do Srpca.

Poplavljeno je više stotina hektara obradivog i drugog zemljišta, a zaplavljeno desetak domaćinskava u Dolini, Orubici i Bajincima, kao i nekoliko ribarskih vikendica u Kaocima i Vlaknici. Poslednje obilne padavine izazvale pojavu oborinskih i površinskih voda u zaštićenim područjima u unutrašnjosti opštine Srbac.

Nije došlo do izlijevanja riječica i drugih vodotoka. Vrijeme se stabilizovalo, pa gradjani u ovim lokalnim zajednicama očekuju da će uskoro početi povlačenje vanjskih voda, a time i opasnost od većihz poplava.

(S.K/BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Semberac

18.12.2022 12:30

Samo za razmisliti, posna slava a slava je tradicija. Pecenica na raznju. Jeli i to tradicija? Voda oko kuce vidimo i to prelazi u tradiciju. A svi se sve cesce pitamo ima li te Boze?

ODGOVORITE
Name

Srba

18.12.2022 12:51

E moj Srbine, slaviš Nikoljdan a prase pečeš. Ako već slaviš onda poštuj pravila i spremaj posnu trpezu

ODGOVORITE
Name

Re

18.12.2022 13:52

Koliko ja poznajem Srpske obicaje i sve srpske slave Sveti Otac Nikola je uvijek bila strogo posna slava ali srbi to ne postuju..

Name

Ilija cvorovic

18.12.2022 14:45

Sta kaze crkva?Nisam vidio da popovi odbijaju osvestati koljivo ako domacin slavi mrsnu slavu.Ne lupajte...

Name

Marica

18.12.2022 13:31

Takvi su ti oko Bakinaca. Jedno pricaju a drugo rade!!

ODGOVORITE
Name

Marice,

18.12.2022 18:05

Nije fino u postu tako govoriti, džaba post ako lažeš i imaš greše misli.

Name

Dejani

18.12.2022 14:45

Bože dragi gdje će prase za sv. Nikolu… Koliko je voda nadosla mogao je da peca s praga.

ODGOVORITE
Name

Istina

19.12.2022 05:04

Ovi ljudi imaju kuću u Srpcu, a što slave u Gaju gdje plavi voda to je njihov hir. Oni su kao i ostali iz ovih krajeva nakon velikih poplava 1974.godine iseljeni, dobili su placeve i novac da sagrade nove kuće. I sada kada poplavi voda oni se žale i traže pomoć. Što se mene tiče oni su rješeni a mogu peći pečenicu na sred Save ako hoće, njihova stvar.

ODGOVORITE