Невесињско село Братач уврштено међу најљепша села

Невесињско село Братач уврштено је на попис 14 најљепших села у Босни и Херцеговини у оквиру Пројекта развоја одрживог туризма који подржава УСАИД.

Република Српска 15.12.2022 | 17:06
Невесињско село Братач уврштено међу најљепша села

Најљепша села изабрана су уз помоћ стручног жирија састављеног од стручњака из области архитектуре, насљеђа и руралног развоја. Свечана церемонија проглашења изабраних села и додјела цертификата уприличена је јуче у просторијама Спољнотрговинске коморе БиХ. Церификат је преузела Славица Самарџић.

У кратком опису Братача наводи се да је истински скривени драгуљ источно-херцеговачког краја. Ово село открива зачуђујуће богатство историјског насљеђа на невесињској висоравни – античке римске остатке, средњовјековни мост и најстарије традиционалне игре, познатије као Невесињска олимпијада.

Главни циљеви пројекта „Најљепша села БиХ“ су препознавање природне и културне баштине и развој села јачањем њиховог присуства на локалној и европској туристичкој карти.

(Радио Невесиње  Фото: Wикипедиа)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Раде

15.12.2022 16:18

А ко је направио мост ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

аа

15.12.2022 18:23

Није битно ко га је направио. Битно је да је да служи сврси. А штета је пто нису искориштени туристички потенцијали природних љепота

Name

Соларне електране

15.12.2022 19:44

Упропастише љепоту соларним електранама. Можда су корисне (тајкунима сигурно јесу), али су ругоба у простору! У Братачу нарочито!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историчар

15.12.2022 20:19

Мост је из османског периода. Испод моста пронађена је оштећена плоча (тарих) са арапским словима која је некад стајала на мосту. Натпис је због дугогодишњег дјеловања воде доста нејасан. Уз сарадњу са стручњацима из Земаљског музеја у Сарајеву прочитане су двије ријечи ”ХАЈРАТ“ и ”МАХМУД“. Хајрат је турцизам за добро дјело у име Бога. А Махмуд јр вјероватно везано за градитеља или вакифа задужбине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неда

15.12.2022 22:06

Мост "Овцији брод", надомак Братаца, национални споменик БиХ

ОДГОВОРИТЕ