Nevesinjsko selo Bratač uvršteno među najljepša sela

Nevesinjsko selo Bratač uvršteno je na popis 14 najljepših sela u Bosni i Hercegovini u okviru Projekta razvoja održivog turizma koji podržava USAID.

Republika Srpska 15.12.2022 | 17:06
Nevesinjsko selo Bratač uvršteno među najljepša sela

Najljepša sela izabrana su uz pomoć stručnog žirija sastavljenog od stručnjaka iz oblasti arhitekture, nasljeđa i ruralnog razvoja. Svečana ceremonija proglašenja izabranih sela i dodjela certifikata upriličena je juče u prostorijama Spoljnotrgovinske komore BiH. Cerifikat je preuzela Slavica Samardžić.

U kratkom opisu Bratača navodi se da je istinski skriveni dragulj istočno-hercegovačkog kraja. Ovo selo otkriva začuđujuće bogatstvo istorijskog nasljeđa na nevesinjskoj visoravni – antičke rimske ostatke, srednjovjekovni most i najstarije tradicionalne igre, poznatije kao Nevesinjska olimpijada.

Glavni ciljevi projekta „Najljepša sela BiH“ su prepoznavanje prirodne i kulturne baštine i razvoj sela jačanjem njihovog prisustva na lokalnoj i evropskoj turističkoj karti.

(Radio Nevesinje  Foto: Wikipedia)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Rade

15.12.2022 16:18

A ko je napravio most ??

ODGOVORITE
Name

aa

15.12.2022 18:23

Nije bitno ko ga je napravio. Bitno je da je da služi svrsi. A šteta je pto nisu iskorišteni turistički potencijali prirodnih ljepota

Name

Solarne elektrane

15.12.2022 19:44

Upropastiše ljepotu solarnim elektranama. Možda su korisne (tajkunima sigurno jesu), ali su rugoba u prostoru! U Brataču naročito!

ODGOVORITE
Name

Istoričar

15.12.2022 20:19

Most je iz osmanskog perioda. Ispod mosta pronađena je oštećena ploča (tarih) sa arapskim slovima koja je nekad stajala na mostu. Natpis je zbog dugogodišnjeg djelovanja vode dosta nejasan. Uz saradnju sa stručnjacima iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu pročitane su dvije riječi ”HAJRAT“ i ”MAHMUD“. Hajrat je turcizam za dobro djelo u ime Boga. A Mahmud jr vjerovatno vezano za graditelja ili vakifa zadužbine.

ODGOVORITE
Name

Neda

15.12.2022 22:06

Most "Ovciji brod", nadomak Brataca, nacionalni spomenik BiH

ODGOVORITE