Штете за Републику Српску због њемачких санкција

Од априла до данас, Њемачка је замрзнула финансирање три енергетска и једног комуналног пројекта у Републици Српској. Њихова вриједност је 105,3 милиона евра.

Република Српска 14.12.2022 | 09:59
Штете за Републику Српску због њемачких санкција

Њемачка влада је почетком децембра уплатила 220.000 евра за обнову касарне Оружаних снага Босне и Херцеговине (ОС БиХ) у Високом, тридесетак километара од Сарајева. Ова касарна је у босанскохерцеговачком ентитету Федерација БиХ.

Ради се о донацији која је првобитно била намијењена касарни у Добоју у Републици Српској (РС). Новац је требао ријешити проблем гријања, али га је њемачка влада преусмјерила.

Ово је први потез Њемачке након најаве у марту да ће сва финансијска средства намијењена Републици Српској замрзнути као одговор на одлуке Народне скупштине Републике Српске донесене крајем прошле и почетком ове године.

Тада је ово законодавно тијело донијело неуставне одлуке о "враћању надлежности" с државе на ентитет у области лијекова.

У образложењу из Амбасаде Њемачке у БиХ за РСЕ кажу и како је њихова одлука везана за "сталне покушаје Републике Српске да ослаби државу БиХ те блокаду државних институција".

Од априла до данас, Њемачка је замрзнула финансирање три енергетска и једног комуналног пројекта у Републици Српској. Њихова вриједност је 105,3 милиона евра.

Од тог новца, 60 милиона евра је било намијењено за нову Вјетроелектрану "Хргуд", а 35 милиона евра за два пројекта обнове хидроелектране код Требиња, на југу Херцеговине.

Блокирано је и 10,3 милиона евра за градску канализацијску мрежу, колектор и прочистач отпадних вода у Градишци, на сјеверу Босне.

Новац за ове пројекте требао се пласирати преко Њемачке развојне банке (КфW).

Из Амбасаде нису могли за РСЕ рећи хоће ли и тај новац бити преусмјерен за друге пројекте у БиХ.

Министарство о преусмјеравању новца из једне у другу касарну 

Њемачким новцем у Добоју је требала бити обновљена котловница у тамошњој касарни. Како каже Мирко Околић, замјеник министра одбране БиХ за управљање ресурсима, постојећа котловница је изграђена прије пола вијека и старија је од свих војника који тамо раде.

Истиче да ради на мазут, загађује зрак и губи трећину енергије. Сви ти проблеми су се, према његовим ријечима, ријешити градњом топловода којим би се касарна спојила на топлану у том граду.

"Њемачка финансира више пројеката Оружаних снага БиХ који су у току, а у протеклих пет година ова држава је донирала Оружаним снагама више од милион евра", истиче Околић, иначе кадар Додиковог Савеза независних социјалдемократа.

Што кажу у општинама гдје је блокиран новац?

Један од пројеката којег је њемачка влада зауставила је и изградња Вјетроелектране "Хргуд" у Берковићима, општни у Републици Српској, 50-ак километара од Требиња.

Ради се о пројекту Електропривреде РС која производи струју и снабдијева потрошаче у том ентитету. Вјетроелектрана би годишње производила струју за око 15.000 домаћинстава.

Вриједност пројекта је око 64,28 милиона еура, од чега је Њемачка развојна банка (КфW) осигурала 60 милиона евра, а остатак би финансирала Електропривреда РС.

Начелник Берковића Ненад Абрамовић, кадар Српске демократске странке која је опозиција у Републици Српској, кривцем сматра Електропривреду РС.

"Санкције нису проблем, већ неспособност људи у Електропривреди РС, јер је електрана до сад требала бити направљена. Концесиони уговор је потписан 2015. године. Рок за изградњу је био три године и Хргуд је требао бити на мрежи 2018. Није урађено ни идејно рјешење за приступни пут до мјеста градње, а камоли пут или нешто друго", казао је Абрамовић за РСЕ.

Иначе, њемачка влада је финансирала студију изводљивости вјетроелектрана на подручју Херцеговине прије десетак година, у оквиру које је била и вјетроелектрана Хргуд, те још двије вјетроелектране у ентитету Федерација БиХ.

Обје су, у међувремену, изграђене и раде, а кредитирала их је Њемачка развојна банка (КфW).

Њемачка је обуставила и финансирање обнове и изградње канализацијске мреже, колектора и прочистача отпадних вода у Градишци у Републици Српској.

Градоначелник Зоран Аџић, кадар СНСД-а, подсјетио је за РСЕ да је уговор потписан у децембру 2018. године те да се требао завршити у року три године.

"Финансирају га Њемачка развојна банка (КфW) са око 10,3 милиона евра и око 3,8 милиона еура швицарски Државни секретаријат за економске послове (СЕЦО). Њемачки консултант ради пројект. Пројект је сад, након одлуке њемачких власти, привремено заустављен на шест мјесеци. Надам се да ће убрзо бити настављен", казао је Аџић за РСЕ.

Из Амбасаде Швајцарске у БиХ казали су за РСЕ да је ова земља, такође, зауставила четири милиона евра за тај пројект.

"Швајцарски допринос је повезан с њемачким и не може се имплементирати одвојено", појаснили су за РСЕ из швајцарске амбасаде.

Кинески новац није дошао

Након што је њемачка влада обуставила новац намијењен енергетским пројектима у Републици Српској, Милорад Додик, предсједник Републике Српске и владајућег Савеза независних социјалдемократа (СНСД), најавио је да ће се окренути другим кредиторима.

"Изгубит ћемо кредите из Њемачке, наћи ћемо их у Кини која је спремна на експанзију", најавио је Додик у априлу 2022. године. Тада је "дао рок" Њемачкој од шест мјесеци да настави с кредитирањем пројеката у Републици Српској.

У међувремену, њемачка влада није наставила кредитирање, али ни Република Српска није добила новац од Кине.

Из Министарства енергетике и рударства Републике Српске казали су за РСЕ да званичних састанака с кинеским инвеститорима у енергетски сектор није било у протеклом периоду.

"Једино представљање енергетских пројеката могућим улагачима одржано је 6. децембра на састанку министра Петра Ђокића са предсједником Норвешко-босанског пословног удружења Јаном Моритзом и Еyалом Баразанијем, потпредсједником норвешке компаније Емергy", саопштили су из надлежног министарства.

Марко Ђого, декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, појашњава да уз њемачки кредит иде и њемачко "кноw-хоw" (знање и искуство), па се уграђују Сиеменсове турбине које су у Европи и БиХ свеприсутне, а које се лакше и јефтиније сервисирају.

"Кинеска технологија нам је мање позната. Питање је и да ли је ријеч о високој или технологији старије генерације. Кад је нешто ново, оно ће, претпостављам, радити. Дугорочно, кад то треба сервисирати, постоји шанса да постанемо зависни од Кинеза", нагласио је Ђого говорећи о томе какве обавезе долазе с кинеским новцем.

Зашто је Њемачка санкционирала РС?

Њемачка шефица дипломације Анналена Баербоцк најавила је санкције у марту 2022. током службене посјете Сарајеву. Пројекти су обустављени идућег мјесеца због корака власти у Републици Српској на "повратку надлежности" с државе БиХ на ентитет РС који су неуставни.

Додик је као члан Предсједништва БиХ у септембру 2022. уложио вето на давање агремана новом њемачком амбасадору у БиХ Тхомасу Фитсцхену због обуставе пројеката и резолуције Бундестага. Вето није потврдила Народна скупштина Републике Српске.

Додик и странке из Републике Српске не признају ни Нијемца Цхристиана Сцхмидта за високог представника међународне заједнице у БиХ.

Такође, противио се и доласку њемачких војника у оквиру мисије ЕУФОР Алтхеа и успоредио их је с "нацистичком војском".

Нова влада Њемачке позвала је у децембру 2021. године ЕУ да уведе санкције Милораду Додику, но за то није било консензуса земаља чланица.

(РСЕ Фото:Илустрација/Агенције) 

Коментари / 70

Оставите коментар
Name

реакција

14.12.2022 09:05

Шта Немачка има да финансира изградњу наших хидроелкетрана на нашој земљи, то морамо ми да градимо, и нећемо дозволити да нам странац отме и један педаљ земљ нити једну хидро и термоелкетрану. А отети рудник Станаре ћемо вратити, а одговорни за толики напраљену штети и извлачењу 3,5 милијарди евра капитала по основу произведене ел енергије ан 400МW термоелектрану и продате у Немачкој по 1 евро по киловату ће кад тад одговарати за прављење толике штете овој држави и народу. МОрамо бити сиротиња кад смо толико пљачкани на све стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2022 10:40

Ста цете ви, биједа и фукара која савије кицму за сто марака? Купице вас Бинго за 1 КМ ако наставите овако.

Name

Сеергеј

14.12.2022 11:26

Не можемо ми то градити кад покрадосмо све што се може покрасти, не ми већ власт. Зато ће странцима продати и нас на крају представе.

Name

Ат

14.12.2022 11:44

Паметно боље је сарадјиват са Русијом они су браца по бабине линије.

Name

д

14.12.2022 11:50

Јебе се руководиоцима РС за санкције, они дјеле освојено, народ је под санкцијама, ови би смо више добили да су стигле паре. Европо удри по нартоду РС и заслужују кад их ови воде.

Name

Научник

14.12.2022 12:09

Годишње се са термоелектране Станари исиава 3,5 милијарди евра капитала из РС, ко је направио толику штату, цена киловатчаса у Немачкој је 1 евра, а електрана од 400МW кад плати трошкове производње одавда од нас отме 3,5 милијарди евра, Додик је то дао Енглезима који су га зато са Американцима и довели на власт. Тако планира да да и рудник и термоелектрану Гацко као и све хидроелектране. То се мора спречити. Вратићамо отету рудник Станари, а избавити страна електрана која је изграђена на нашој земљи је до сада већ више пута отплаћена по основу продате струје у ЕУ. Према томе Термоелектрана Станари сада припада елеотрпвиреди РС, а не ИФТ корпорацији.

Name

Све смишљено

14.12.2022 12:13

Онај ко је одговоран за склапање штетних уговора,морао је одмах одговарати,умјесто да дозволимо да дође до фамозне застаре,која је постала устаљена пракса у Републици Српској,али,то се код нас не ради.Све указује на то да се осигура потпуни колапс и потонуће у свим сферама,што и заслужујемо.Нико не сноси одговорност,грађани успавани,па,нека и тонемо у властито блато!!! Ко може,нека иде одавде што даље,ако жели опстати,свеједно смо сами себе осудили на изумирање у биједи!!!

Name

ре

14.12.2022 12:27

ПОшто је до сада ТЕ Станари отплаћена страницима више пута, ми имамо пуно право да тражимо да нам исплате разлику новца између остварене добитри и улагања и да нам предају Те Станаре у власништво електропривреде.

Name

Источно Сарајево

14.12.2022 12:53

Оде лова у Федерацијиу, док Додик с нама управља нема зивота овдје.

Name

ре

14.12.2022 16:51

Имали смо ми најбоље наше турбине, предузеће Југотурбина је производила најбоље турбине, и извозили смо за сименс и многе друге корпорације, а у бродовима су се одлично показале. Све турбине у хиродроелектаранама изграђеним пре рата су наше производња, као и генератори. Осталу опрему су производили у предузечима попут Литостроја, Енергоинвеста и многих других. Данас су све то уништили, по принципиу "Уништи конкуренцију да би имао користи од тога". Сименс и друге копорације са Запада нису могле добити послове од Енергопројекта и Енергоинвеста, зато су их преко политичара које су довели на власт уништили у приватизацији. Зато морају бити изведени на суђење, за оволики привредни криминал, и уништење привредног система једне државе.

Name

Топић

14.12.2022 09:05

Даће нам Русија умјесто Њемачке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обожаватељ

14.12.2022 10:53

Нека нама Миле макар траву пасли

Name

Ре

14.12.2022 11:20

Русија нам није дала кад смо били економски стабилни.

Name

Пајо

14.12.2022 11:24

За сада нам даје к*рац!

Name

Ре

14.12.2022 12:23

Па лијепо вам је преминерка рекла да ће те од Русије добит прво један мали, па после њега иде један велики..., не знам шта није јасно ???

Name

Зизи

14.12.2022 09:10

Да ти паре па хоце да ти командују. То вам је демократија ЕУ. Далеко им куца била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мраз

14.12.2022 11:06

Па боље и тако него да те покраде и командује, као садасња власт

Name

Ре мраз

14.12.2022 13:24

Слажем се. Нас су највише покрали домаћи људи. Да смо се држали заједно и радили за опште добро било би за све довољно. Али таква је људска природа, мисли да је за срећу потребно пет некретнина и не знам колико милиона, а да неко треба да ради за 700 - 800 КМ. вријеме је поста, најбитнији је Мир Божји.

Name

Баја

14.12.2022 09:12

Јој ДОДО ДОДО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд

14.12.2022 09:14

Градимо ми вјетро електране, пројекат вриједан 64,28 милиона , Њемци дају 60 милиона а моћни Додик и ЕРС 4,28, ми за три мјесеца не би хљеба имали по способности политичара, битно је да Цвијановићи напредују да тајо обилази радове својих синова у парку, граде се тениски терени, сви водећи политичари РС уталили се у некакве послове и имају приватне фирме и брсте буџет ,јер воле РС, како то обични њихов гласач већ невиди и неказни јер га као гласача он уопште не занима и даје му сићу а овамо подижу националне тензије а то су им главни сарадници у послу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

14.12.2022 11:25

РС, па РС. Одмах знамо ко си и шта хоћеш. Не треба ни узимати кредите од Њемаца. Толико кредитних организације по цијелом свијету а они би да нам они отимају рудна и друга богатства. Ништа се нису промјенили од 1914. преко 1941. па све до дан данас.

Name

Јад и биједа!

14.12.2022 11:26

Инстарила су свог човјека на власт који све упропаштава па и ЕПРС, сад они недају паре за то као што нису давали ни прије а и њохов човјек МД није улагао ни прије па нам је ЕПРС на кпљенима. Вјероватно су они себи њу намјенили, довели су нас преко свог човјека до пропасти, велика је могућност даћесе то десити идуће године. А народ ко народ, пристаје на све само да му дају хиљаду марака да може купити мало саламе. Е народе, јеси јадан и глуп.

Name

Ре,СНСД

14.12.2022 12:20

Аплауз за глупе грађане?????????! Сами смо себе уканалили,да нам је још и добро,какви смо!!!Само напријед,што брже,и што јаче,МАЈСТОРИ САМОУНИШТЕЊА!Ми нисмо за Нобелову награду,него неку мноооогоооо вреднији,само да се донесе одлука о награђивању најглупљег народа,па да нас коначно озваниче као лидере у глупоћи!!!

Name

Ре Снсд

14.12.2022 13:25

Браво за коментар!

Name

Децко

14.12.2022 09:24

Данке, Деутсцхланд! ?? Само јако! Треба домацим фасистима показати пут ка дну, гдје и припадају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

14.12.2022 09:29

Све је то крив туриста и нелегални Шмит. Е мој Бурле,мало нас ј... Њемачка,мало више ти крадеш,па није чудо што народ нема шта да једе

ОДГОВОРИТЕ
Name

За РС

14.12.2022 09:31

Има Мр Путин да надомјести све те новце не брините се пуно !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

14.12.2022 09:35

Тако је Баја. "Неможе нам нико ништа" - сво просеравање платит ће народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

14.12.2022 10:32

@Лаки Нека плати јер, већински, народ је гласао за овакву власт! Порука Милораду "удри јаче манијаче" јер могу и желе да трпе!

Name

МК

14.12.2022 09:39

Ма ко шиша Њемце . Имамо ми лондонску и бечку берзу.Можемо се увијек задужити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

14.12.2022 09:42

Али зато Њемачка може мало да повуче Републику Српску за изградњу хидроелектране Дабар јер ту су кредит одобрили Кинези и ту на жалост непријатеља Републике Српске а на срећу Републике Српске иде реализација тог пројекта!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

14.12.2022 11:11

Е мој Милане, требас да се стидис ти и твој Баја унистисте овај народ,али платицете ви кад тад зата васа срања

Name

Ре

14.12.2022 11:50

Биће да си ти повукао и то мало више. Кина даје кредите по великим каматним стопама, а Њемачка финансира кроз приступне фондове. Велики дио се отписује.

Name

ре Милан

14.12.2022 12:04

Милане јос није касно да попијес терапију

Name

Милан за Ре Милан

14.12.2022 14:32

Ти не знаш о чему причаш!

Name

#

14.12.2022 09:45

Преусмјере но у Украјину већи су интереси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

14.12.2022 09:48

Овај додиг само зло доноси народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дино

14.12.2022 09:51

Питају се засто је Њемацка санционислала РС, па просто ко пасуљ, због Додине политике,

ОДГОВОРИТЕ
Name

група

14.12.2022 09:56

Додик упетљан у преваранску групу -криптовалута целзиус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2022 13:27

Боље реци има ли нека превара у коју он или чланови његове породице нису упетљани?

Name

БЛБ

14.12.2022 09:59

Који су ово лицемјери, оставите га да влада и онда казњавате народ. Како радили, тако вам се и враатило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре блб

14.12.2022 12:24

Нико није њега оставио да влада.Народ га је изабрао и народ и треба кажњавати.Да није тако досад би изашло стотине хиљада на улице и протестовало а има подоста разлога.А народ ко народ шути и блеји,зато и треба народ итекако кажњавати па можда нам некад дође из дупета у главу.

Name

Никола

14.12.2022 09:59

Сва среца па имамо јаку Србију која це увјек бити ту уз нас и помоци нам..нек се свабе брину како це презимити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудуцење по кукурузима

14.12.2022 10:00

Добице руљак велики руски кредит, па онда и мали, па и најмањи! И то све у лимбургу мјесецу, кад се мајмуни сисају! И то све као главни лопов избора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миха

14.12.2022 10:03

Већином су кредити и то политички условљени а не помоћ. Због дијела грант средстава треба мало сачекати и видјети хоће ли лудлило звано "унитарна Босна" проћи наше западне партнере па ако је болест хронична а не акутна тражити средства на другој страни. Још једном, разлог чекања су ових 10% грант средстава...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2022 10:42

Лудило, казес? Питај своју дјецу како је зивјети у унитарним дрзавама ЕУ.

Name

Босанац

14.12.2022 10:07

...Ова касарна је у босанскохерцеговачком ентитету Федерација БиХ. Ради се о донацији која је првобитно била намијењена касарни у Добоју у Републици Српској (РС)..... Када пишете, пишите са истим аршинима а то је : .... Ради се о донацији која је првобитно била намијењена касарни у Добоју у босанскохерцеговачком ентитету Република Српска (РС). Зар нисам у праву?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2022 12:07

100%

Name

Татар

14.12.2022 10:16

Јебала те Кина паше ти што преко њих извлачила новац и пља кас народ .Шта си мислио да ће твоје лајање бити плаћено и награђено Тешко овоме народу с тобом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поод

14.12.2022 11:30

Само Кина и њихов капитал. А ви можете да се пуштие сви заједно.

Name

ГОСПОДО

14.12.2022 10:17

НЕ КАЖЊАВАЈТЕ СРБСКИ НАРОД ЗБОГ ВЛАДАЈУЋЕ ЕЛИТЕ КАЗНИТЕ ЊИХ ИМАТЕ ПРИЛИКЕ УКЛОНИТИ ОНЕ КОЈИ ПРАВЕ ТАКВЕ ЕКСЦЕСЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

14.12.2022 10:18

Е вала сам се насекирао . Колико су нам стете нанијели ти исти Њемци ,ових њихових 100 миллиона је кап у мору. Далеко вам лијепа куца!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

14.12.2022 10:19

А тебе Додик што хитније смијенити и те твоје подрепаше

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хута

14.12.2022 10:23

Нису ово штете због њемачких санкција, него због главатих кабадахија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маг

14.12.2022 10:27

Све то моземо добити и од Кине. И боља и јаца дрзава у свему. И треба им дати, бар су неутрални а не да нас мрзе. Ви Бн писете као да нам Њемацка треба поклонити средства а не дати нам кредит. Ви сте невјероватни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лила

14.12.2022 12:06

Кина неутрална? ??? Иди пљусни се мало хладном водом.

Name

Русија

14.12.2022 10:30

Требамо се пребацити на Руску технологију, Руси су наша Браћа! Језик је сличан, разумијемо се, исти менталитет и сарађујемо. Нека договре с Путином. Њемачка нас не ЗАНИМА!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2022 13:31

Наброј успјесне Руске инвестиције у РС? Рафинерија Брод је баш процвјетала са Русима. Руси нек помогну свом народу, колико милиона је напустило Русију? Као и код нас, за почетак утврдити колико људи стварно живи у Републици Српској.

Name

055

14.12.2022 10:33

Ма то су кредити и задужења,који су предуслов да изгубимо те ресурсе,према томе ништа страшно само мање у џеп Петровићу и сличним ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Милораде

14.12.2022 10:33

Супер ти је политика. Народ и Република цвјетају под тобом и твојим сателитима. И када си говорио о врацању надлезности, знао си да од тога неце бити ниста и правио си представу, што је сада очито, сада то и не помињеш. Као и твоје као “ пљување по Нато-у” Али зато пројекте са Сердаровим и сличним гураш.Најбитније у свему је колики је твој дио и хијена око тебе. Да сте мање крали и више радили за опште добро, могли смо лицити бар мало на Словенију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хxосј

14.12.2022 10:39

Јој укините се више, па да дахнемо душом и живимо ко људи. Ебала вас република која вас дави и коље, да вас ебала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старина

14.12.2022 11:06

Обустављена средства због нашег бога који често помиње самосталност и враћање надлежности бирали смо и сад ужавамо под санкцијама запада

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.12.2022 11:19

То су само реакције на овдасњу политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АМБАСАДОР

14.12.2022 11:38

Дат ће Русија као и увјек,они су ту да помогну ако им остане која Рубља вишка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

14.12.2022 11:41

Њемачкој је тренутно потребно 400 000 радника а Србенде кажу да је Њемачка на кољенима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2022 12:29

Па говоре и да це се ЕУ распаст, а она никад јаца.

Name

Истина

14.12.2022 11:48

Боље код богатог под столом него сиротињи на столу код богати социјале по двије и висе марака а код сиротиње пензије 400 500 марака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посјетилац

14.12.2022 11:54

О том Хргуду се прича седам осам година, Нијемци су дуго обећавали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

14.12.2022 12:04

Швабо и треба да казни овај народ, све док гласа за сељачине. Сељаштво на бетону је у 21. вијеку забрањено, као и свако примитивно пећинско понашање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зока

14.12.2022 13:35

Није нама Њемацка крива, Баја дизе кредите три пута мјесецно. Нејаки се хвали како је будзет никад веци а пара нема ни за породиље.

ОДГОВОРИТЕ