Погубна статистика: Корупција у јавним набавкама „поједе“ милијарде марака

Само једна од десет контролисаних јавних набавки у протеклих 12 мјесеци може се сматрати набавком ниског ризика, односно јавном набавком која је слабо или нимало подложна некој коруптивној радњи.

Босна и Херцеговина 09.12.2022 | 10:30
Погубна статистика: Корупција у јавним набавкама „поједе“ милијарде марака

Ово је само један од закључака Мониторинг извјештаја који садржи податке о 8.006 праћених поступака јавних набавки у протеклих 12 мјесеци, чија укупна вриједност премашује 300 милиона КМ.

Погубна статистика

Јавне набавке су праћене путем портала пратимотендере.ба а резултати анализе су презентовани  поводом Међународног дана борбе против корупције и уочи ступања на снагу Измјена и допуна Закона о јавним набавкама.

„Од преосталих девет статистички изабраних набавки, чак шест се могу оцијенити као високоризичне, док су три средњег ризика. Ако то претворимо у новац, стање изгледа још горе. Протеклих годину дана контролисане су јавне набавке у вриједности од преко 300 милиона КМ и од те суме само се за набавке вриједне 26 милиона КМ може сматрати да су биле регуларне, док се за набавке вриједности 100 милиона КМ може оправдано сумњати да су нерегуларно потрошене и да су биле подложне корупцији“, прецизирано је у извјештају уз напомену да је осталих скоро 180 милиона добило ознаку „средњи ризик“.

„Ако се узме у обзир да је узорак јавних набавки које су биле предмет овог мониторинга тек десети дио вриједности свих јавних набавки у БиХ током једне године, онда се на основу овог тренда оправдано може сумњати да корупција у јавним набавкама „поједе“ милијарде марака“, истакнуто је у извјештају.

Наведено је и да су кључни резултати ове анализе показали да је 90 одсто праћених јавних набавки ризично на корупцију, кршење закона и добрих пракси,  91 одсто средстава (око 280 милиона КМ) потрошених на спроведене поступке јавних набавки је ризично те да су корупцијски ризици идентификовани у свим врстама поступака јавних набавки и свим врстама уговора.

Само једна „Зелена заставица“

Извршни директор Удружења ЦРМА Елдин Карић је рекао да су подаци који су садржани у мониторингу катастрофални.

„Када видите да од десет јавних набавки само једна није ризична,  то је податак који треба да нас забрињава“, казао је Карић и додао да је тај податак  „пуно важнији од политичких препуцавања“, који су присутни у јавности.

Сматра да је у цијелом процесу јавних набавки потребна пуно већа транспарентност и одговорност свих  који су укључени у тај процес.

Каже да је најбољи показатељ тренутне ситуације чињеница да ће само једна институција овај пут добити признање „Зелену заставицу“, које се додјељује јавним установама, институцијама и предузећима за добру праксу код спровођења јавних набавки.

„Лани смо имали три, сада само једну“, рекао је Карић.

Ове године „Зелену заставицу је добила општина Читлук.

Посебан проблем директни споразуми

Уредник портала Пратимо Слободан Голубовић је навео да је овај портал више од 7.000 набавки означио као ризичне.

Казао је да су констатовали око десет врста злоупотреба.

„Једна од њих је то што се не објављују планови јавних набавки, а ту су дискриминаторни услови тендера, сукоб интереса у јавним набавкама, погодовање фаворизованим фирмама, нетранспарентне јавне набавке које се односе на рекламирање“, рекао је Голубовић.

Навео је да су посебан проблем директни споразуми у вриједности до 6.000 КМ.

„Кроз њих је простор за злоупотребе огроман и кроз те уговоре годишње се „губе“ милиони КМ“, рекао је Голубовић.

Голубовић се осврнуо и на измјене и допуне Закона о јавним набавкама БиХ који треба ступити на снагу 10. децембра.

„Постоје добре и лоше ствари. Једна од позитивних ствари је да је значајно унапријеђена транспарентност. То значи да сви документи везани за једну јавну набавку морају бити доступни на порталу јавних набавки, што раније није био случај. Има и негативних страна, а једна од њих је да се у одређеним околностима уговор може измијенити на 30 одсто“, рекао је Голубовић и напоменуо да таква измјена у земљи као што је БиХ може пружити простор за одређене манипулације.

(Цапитал/ фото: Илустрација/ ливеминт.цом)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ре

09.12.2022 09:50

Ми док се не ријешимо што прије ова три тајкуна милијардеска у БиХ ми смо н......и са њима и њиховим криминалцима катастрофално скроз у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.12.2022 11:59

Али и овога Сатлера из ЕУ Нека казе ста му је преводилац дала Коферце или п…ке? Такви салајбајзери нас унистисе Они су као слаг на ове “насе”

Name

Татар

09.12.2022 10:21

Добро докле ћемо гледати и читати овакве податке и ништа не предузимати да се стање поправи

ОДГОВОРИТЕ
Name

тунто

09.12.2022 10:30

Назалост, након хорора 90тих Босна је само постала дрзава за прање новца и пљацке народних добара. Милијарде су нестале 30 година и нестајаце јос 30 најмање јер је за народ највазније ко је србин, босњак или хрват и зато их сви гуле. Закона нема, природна добра као суме и воде се пљацкају ко на пијаци се отимају. Зато је толико борба за власт у Босни. Јер сви знају цим добијес министарство; ето првог милијона у дзеп. После кад се уходас онда иду милијони, базени, путовања, сексуалне раднице, хотели...примјер Милан Тегелтија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ззз

09.12.2022 10:30

Те јавне набавке су досле и створили корупцију,треба јавне набавке укинути,како је прије функционисало боље без јавних набавки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радана БЛ

09.12.2022 10:30

БиХ је организовани дрзавни пројект пок криминализованим патронатом и надзором ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

09.12.2022 10:52

И тај са зеленом заставицом биће уклоњен под шифром"није се снашао"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈПС СУМЕ РС АД СОКОЛАЦ

09.12.2022 10:59

Предњацимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.12.2022 11:04

100%

Name

Ре

09.12.2022 11:05

Само вам бјези Лука Петровиц у набавкама

Name

БАЊА ЛУКА

09.12.2022 11:18

ЗАКОН О ПОРИЈЕКЛУ ИМОВИНЕ ТО РИЈЕШИ ОЧАС ПОСЛА ,АЛ БУРЛО И ЧОВИЋ НЕДАЈУ ТА ТАЈ ЗАКОН ЗАЖИВИ ЈЕР БИ КОМПЛЕТ СЕКТА БИЛА ПОХАПШЕНА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАКОНИК

09.12.2022 12:00

Проблем је само у корумпираним судовима. Да они раде како треба све би било добро. Џаба је мијењати законе кад је највећа корупција у судовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

09.12.2022 12:30

НАРАВНО ДА ЈАВНЕ НАБАВКЕ РАЗАРАЈУ СВЕ ПОРЕ ДРУСТВА. И ТУ ВАЗИ ПАРОЛА ЈА ТЕБИ ТИ МЕНИ НЕМА КОНТРОЛЕ СВЕ ЈЕ КУПЉЕНО НИКО НЕ ОДГОВАРА.КАД СЕ ОБОГАТИС СВЕ ЈЕ ТВОЈЕ.САМО КАД ПРОФУНКЦИЈОНИСЕ СВЕ У ДРЗАВИ МОЗЕМО СЕ НАДАТИ НЕЦЕМУ.ОВО ВИСЕ НЕМА НИКАКВОГ СМИСЛА ЗАТО СТО ПРЕДУГО ТРАЈЕ.ГУБИ СЕ ВРИЈЕМЕ А ЗИВОТ ПРОЛАЗИ МУЊЕВИТОМ БРЗИНОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

09.12.2022 14:29

Шта је то за елиту, сића, док купиш станове, куће, плацеве по Србији, стан у Москви, Њемачкој, Монаку, Лондону, Швајцарској, Бечу, Малдиви а не оста ништа, чак фали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сw

09.12.2022 16:04

Шта радите хапсите. Лопове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

10.12.2022 11:15

Наставак саге, Крваве Балканске милијарде, само прилагођене мирнодопским околностима, општепозната ствар је да се манипулацијама преко јавних набавки, украду, и у приватне ђепове преусмјере стотине милиона км.

ОДГОВОРИТЕ