Увозници гаса у БиХ чекају нове уговоре са Русима

Почетком 2023. године, односно 1. јануара, истичу уговори за набављање гаса, а компаније у ентитетима Републици Српској и Федерацији БиХ за увоз природног гаса из Русије још увијек не знају да ли ће га купити по старој или новој цијени.

Босна и Херцеговина 07.12.2022 | 16:46
Увозници гаса у БиХ чекају нове уговоре са Русима

Босни и Херцеговини (БиХ) је остало још двадесетак дана да потпише нови уговор о испоруци гаса са руском компанијом "Газпром". Ова фирма послује са два ентитетска предузећа задужена за допремање гаса Турским током.

Почетком 2023. године, односно 1. јануара, истичу уговори за набављање гаса, а компаније у ентитетима Републици Српској и Федерацији БиХ за увоз природног гаса из Русије још увијек не знају да ли ће га купити по старој или новој цијени.

"Газпром" је посљедњи пут повисио цијене почетком октобра. Цијена за "Енергоинвест", предузеће које набавља гас за ентитет Федерација БиХ је тада порасла за 9,7%, а за "Гас-рес", фирму у Републици Српској за 5,04%.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, цијене гаса у првих шест мјесеци ове године су највише од 2015. године.

Босна и Херцеговина је у потпуности зависна од увоза гаса из Русије, који у земљу стиже гасоводом "Турски ток".

У земљу улази на једном терминалу, Шепак код Зворника, на граници БиХ и Србије.

Каква су очекивања у ентитетским фирмама?

Компаније за увоз природног гаса у Босну и Херцеговину очекују сличне или нешто ниже цијене за крајње кориснике од почетка идуће године.

Из Енергоинвеста тврде да су количине уговорене за ову годину "апсолутно довољне за потребе свих потрошача у Федерацији БиХ који су прикључени на гасни систем".

Додају да су преговори око новог Уговора у току, те да ће јавност о свему бити упозната на вријеме.

"Као и сваки пут до сада када треба доћи до корекције цијене гаса, не желимо унапријед калкулисати са претпоставкама", наводе у одговору за Радио Слободна Европа (РСЕ) из Енергоинвеста.

Могуће је мало појефтињење гаса за кориснике у Републици Српској, али ћемо више знати када склопимо уговор са "Газпромом", кажу из "Гас-реса".

"Немамо никаквих најава од стране 'Газпром Еxпорта' да би се досадашњи уговорни услови у погледу цијене могли мијењати. С обзиром на стабилизацију кретања цијена нафте у протеклом периоду, очекујемо да се то одрази и на цијену природног гаса у првом кварталу 2023. године, тј. да се и цијена природног гаса задржи на постојећем нивоу", наводи се за РСЕ из овог предузећа.

Појашњавају да уочи продужења уговора, усаглашавају колико је гаса потребно у наредној години, те да је потпис уговора "само формалност".

Иако још нису добили приједлог уговорних услова од руског партнера, очекују задржавање тзв. "нафтне формуле" и досадашњег начина обрачуна цијене.

Нафтна формула је обрачунски систем по којем цијена гаса прати просјечну цијену нафте и нафтних деривата у претходних девет мјесеци, и не зависи директно од тренутних цијена на међународном тржишту.

(РСЕ Фото: Илустрација/Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Земни гас.

07.12.2022 20:08

Поскупљење у Зворнику је 41%, много висе него сто је гас поскупио према добављацу. Са 1.02 КМ на 1.44 КМ. Превисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.12.2022 14:24

Зар није додиг то средио? Или је по обицају опет слагао.

Name

Па зар гас

08.12.2022 15:42

Са Истока није малигни?!

ОДГОВОРИТЕ