Хаос у Њемачкој: Хтјели силом да смијене власт?

Немачка полиција у спроводи велику операцију против десничарских екстремиста који су наводно планирали да упадну у зграду парламента и збаце власт, а ту акцију су тренирали са оружјем.

Свијет 07.12.2022 | 10:13
Хаос у Њемачкој: Хтјели силом да смијене власт?

У акцији Савезног јавног тужиоца и Специјалне криминалистичке полиције приведено је најмање 25 мушкараца и жена који су или били чланови десничарске терористичке организације или су је подржавали, пише "Шпигл", позивајући се на изворе.

У рацији кодним именом "Сенка" учествује 3.000 припадника надлежних служби који су претражили 137 објеката у власништву 52 осумњичених.

Истиче се да су међу плановима осумњичених били, између осталог, "оружани напад на Бундестаг и притварање политичара".

"Грађани Рајха"

Међу ухапшенима су припадници екстремистичког покрета "Рајхсбиргер" (Грађани Рајха), који су већ неко време на радару полиције због насилних испада и расистичких теорија завере. "Билд" наводи да је међу ухапшеним осумњиченим писталицама групе и један Рус, Виталиј Б.

 

Припадници тог покрета одбијају да признају модерну немачку државу и желе да је замене државним уређењем по угледу на Немачку из 1871. године.

Као кључна особа за њихове планове помиње се човек описан као принц и зван Хајнрихом XИИИ (71). Наводне коловође су међу ухапшенима у 11 немачких држава, саопштили су савезни тужиоци.

Осумњичени су ухапшени у немачким савезним државама Баден-Виртемберг, Баварска, Берлин, Хесен, Доња Саксонија, Саксонија, Тирингија, као и у Аустрији и Италији, саопштила је канцеларија.

Планирали враћање монархије

После државног удара екстремисти су наводно су хтели да формирају владу. Нови владин апарат требало је да буде успостављен као "кнежевина" по монархијским принципима и подељен на разна министарства.

Одговорни за поједина одељења су већ одређени унутар групе. То би требало да буду људи на утицајним позицијама у социјално или финансијски јаким областима јавног живота. У планове пуча су укључени и бивши војници Бундесвера, међу њима и бивши припадници елитних специјалних снага.

Завереници су, саопштило је савезно тужилаштво, веровали да своје циљеве могу постићи само "војним средствима и насиљем над представницима државе", што је укључивало и убиство.

Немачка јавна телевизија ЗДФ објавила је да је у заверу умешан и бивши посланик крајње деснице у Бундестагу који је, према плановима пучиста, требало да буде постављен за министра правде. "Принц Хајнрих" је требало да буде лидер Немачке после пуча, наводи Би-Би-Си

Према информацијама "Билда", за неколико особа се наводи да поседују легално набављено оружје.

(Агенције: Фото: ББЦ)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

сале

07.12.2022 09:49

И треба ! И курта и мурта досла у Њемацку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

07.12.2022 12:06

Ни курта, ни мурта, са овим догадјајем немају везе. Ово свабе имају разговоре измедју себе, то је њихова прица. То се они договарају, ресавају своје проблеме,сви остали требамо бити само посматраци.

Name

Сагитариус

07.12.2022 09:51

Ово је доказ да Њемаћка ни издалека није идеално и безбједно друштво, каквим се на међународној политичкој сцени жели представити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.12.2022 11:20

Ово је сине доказ да је све под контролом.

Name

Ре Ре

07.12.2022 13:54

Да да, та "контрола" је изазвала два Свјетска рата, нису далеко ни од трећег !

Name

Мирослав

07.12.2022 14:34

Док амери имајх војне базе по Немацкој, страха од поход Немаца нема. Амери их могу употребити, да раде какав прљав посао за њих, као сто су их послали, а они једва доцекали, да бомбардују Србе. Сто се мене тице, дрзавни удар би могао и бити успесан. Кад су пробали русити Ердогана, свабе су биле на страни пуциста, па нека виде.

Name

Деиндустријализација

07.12.2022 21:47

Са овим "зеленим" на властима Њемацка губи епитет индустријске нације!

Name

Јаффа

07.12.2022 10:08

Неко опет финансира фашизам и нацизам, кризе се вјештачки праве...биће весело...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко БЛ

07.12.2022 10:22

А нама Шмит кроји капу ,намеце изборни закон и изјављује за изборе да су били фер а код његс у куци хаос!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

07.12.2022 10:36

Интересантно да су овакви догадјаји дозвољени у Украјини, гдје фасисти могу да се изивљавају над Русима, а кад је Њемацка у питању, онда се мора реаговати и спријецити. Ма да, битно је да се Славени медјусобно поубијају, док је запад као, на висем моралном нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

07.12.2022 10:40

Америцка кухиња!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види ово

07.12.2022 17:16

"Завереници су, саопштило је савезно тужилаштво, веровали да своје циљеве могу постићи само "војним средствима и насиљем над представницима државе", што је укључивало и убиство." Тако су и комунисти урадили, увели диктатуру пролетаријата, 10-тине милиона људи убили у Русији и онда ширили своју идеју по свијету. УСА и запад се супростављао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нас цуди

08.12.2022 15:19

Ста би од тога да се то скида демократском фамозном оловком?! Досусе Смит нас увјери као нико како се то ради уз мање неправилности.