Масовно гашење банкомата за 10-ак дана

Службе обезбеђења ће спречити било какве покушаје отуђења новца.

Регион 07.12.2022 | 07:21
Масовно гашење банкомата за 10-ак дана

У Хрватској, која од 1. јануара наредне године прелази на евро, током овог месеца неће радити више од 2.700 банкомата, каже директор Сектора за готов новац ХНБ-а Тихомир Мавричек и додаје да ће у том прелазном периоду радити само они који истовремено могу да исплаћују стару и нову валуту.

“Осталих 30-ак одсто банкомата, или 1.300 њих, биће прилагођено до 15. јануара наредне године, када ће сви банкомати, око 4000 њих, бити спремни и исплаћивати искључиво евре”, прецизира Мавричек.

Председница Хрватског удружења заштитара Лидија Столица за загребачки РТЛ каже да ће приликом покушаја било каквог отуђења новца из банкомата, новац бити обојен.

"Попримиће зеленкасто-плаву боју, зависно од тога о којем се произвођачу ради и тај новац ће бити неупотребљив”, рекла је Столица.

Масовно гашење банкомата почеће за 10-ак дана.

“Мањи број ће бити угашен до 15. децембра, када ће Хрватско удружење банака (ХУБ) објавити интерактивну карту свих банкомата у Хрватској који су активни у реалном времену, како би сви грађани у сваком тренутку знали који банкомат ради и где могу да подигну готовину", казао је Иван Хрвоје Маљковић из овог удружења.

Он истиче да разлику за панику нема, осим ако на картици нема новца јер и у мањим срединама моћи ће се до готовине.

“Посебан фокус био је усмерен на мање средине, где је мањи број банкомата – банке су на нивоу ХУБ-а договориле начин прилагођавања мреже тако да у сваком тренутку грађанима буде на располагању довољан број банкомата у сваком месту Хрватске”, навео је Маљковић.

(Тањуг/Илустрација)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рале

08.12.2022 06:07

Е зато хоце да унисте кес како на западу тако и код нас па кад нестане струје и када стану банкомати и касе у трговинама нецес брале ни подиц своју мировину или кес нити картицом платити а ако касе стану нико ти ниста неце продати јер нема висе оних старих трговаца који су рацунали на руке до милиона и знали напамет втатити кусур. Сада када каса израцуна и казе колико треба да ти врате мозе али када каса стане само блеје ко телад. Везе немају са зивотом. Леле будуцим покољенима. Сада када се предје на еуро и устедјевину претворе из куне у еуро узму провизију зараде а стедисе остете у своју корист. Лоповска посла. Ста је требало да се то сада ради када је еу пред колапсом па ваљда да заједницки могу да пропадају.

ОДГОВОРИТЕ