Masovno gašenje bankomata za 10-ak dana

Službe obezbeđenja će sprečiti bilo kakve pokušaje otuđenja novca.

Region 07.12.2022 | 07:21
Masovno gašenje bankomata za 10-ak dana

U Hrvatskoj, koja od 1. januara naredne godine prelazi na evro, tokom ovog meseca neće raditi više od 2.700 bankomata, kaže direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček i dodaje da će u tom prelaznom periodu raditi samo oni koji istovremeno mogu da isplaćuju staru i novu valutu.

“Ostalih 30-ak odsto bankomata, ili 1.300 njih, biće prilagođeno do 15. januara naredne godine, kada će svi bankomati, oko 4000 njih, biti spremni i isplaćivati isključivo evre”, precizira Mavriček.

Predsednica Hrvatskog udruženja zaštitara Lidija Stolica za zagrebački RTL kaže da će prilikom pokušaja bilo kakvog otuđenja novca iz bankomata, novac biti obojen.

"Poprimiće zelenkasto-plavu boju, zavisno od toga o kojem se proizvođaču radi i taj novac će biti neupotrebljiv”, rekla je Stolica.

Masovno gašenje bankomata počeće za 10-ak dana.

“Manji broj će biti ugašen do 15. decembra, kada će Hrvatsko udruženje banaka (HUB) objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu, kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gde mogu da podignu gotovinu", kazao je Ivan Hrvoje Maljković iz ovog udruženja.

On ističe da razliku za paniku nema, osim ako na kartici nema novca jer i u manjim sredinama moći će se do gotovine.

“Poseban fokus bio je usmeren na manje sredine, gde je manji broj bankomata – banke su na nivou HUB-a dogovorile način prilagođavanja mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mestu Hrvatske”, naveo je Maljković.

(Tanjug/Ilustracija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Rale

08.12.2022 06:07

E zato hoce da uniste kes kako na zapadu tako i kod nas pa kad nestane struje i kada stanu bankomati i kase u trgovinama neces brale ni podic svoju mirovinu ili kes niti karticom platiti a ako kase stanu niko ti nista nece prodati jer nema vise onih starih trgovaca koji su racunali na ruke do miliona i znali napamet vtatiti kusur. Sada kada kasa izracuna i kaze koliko treba da ti vrate moze ali kada kasa stane samo bleje ko telad. Veze nemaju sa zivotom. Lele buducim pokoljenima. Sada kada se predje na euro i ustedjevinu pretvore iz kune u euro uzmu proviziju zarade a stedise ostete u svoju korist. Lopovska posla. Sta je trebalo da se to sada radi kada je eu pred kolapsom pa valjda da zajednicki mogu da propadaju.

ODGOVORITE